Yorgancılar: Çek Yasası’nda yeni mağduriyetlere neden olmasın

Güncelleme Tarihi:

Yorgancılar: Çek Yasası’nda yeni mağduriyetlere neden olmasın
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2016 12:48

Yorgancılar: Çek Yasası’nda yeni mağduriyetlere neden olmasın

Haberin Devamı

EGE Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, iş dünyası olarak, yıllardır karşılıksız çekten dolayı yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekerek, çeke yeniden itibarının kazandırılmasının piyasalar açısından önemine dikkat çekti. Bu konuda yapılması planlanan düzenlemelerin yeni mağduriyetlere yol açmaması gerektiğini vurgulayan Yorgancılar, “Yeni düzenlemede ticareti tamamen çek ile iş yapan sektörlerimizin olduğu dikkate alınarak, alacaklıyı koruyacak tedbirlerin yeniden değerlendirilmesinde fayda var" dedi.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, bugüne kadar yasal eksiklikler, ekonomide yavaşlama ve her geçen gün daha da zayıflayan ticari ahlakın, dürüst, kayıtlı çalışan girişimcilere bedel ödettiğini ve yapanın yanına kar kaldığı bir sistemin kendiliğinden oluştuğunu öne sürerek, “Buna küresel piyasalardaki gelgitler ve rekabetin zorlaşmasını da eklediğimizde, en önemli ödeme aracı olan karşılıksız çek, haksız rekabete neden olan konularımızın başında geliyor. Kare kodlu çek uygulaması ile birlikte yeniden karşılıksız çeke hapis cezası geleceğini öğrenmiş bulunuyoruz. Yeni düzenlemeye göre; karşılıksız çek miktarından az olmamak üzere önce adli para cezası, ardından da ödenmeyen çek için 1 ile 6 ay arasında hapis cezasının verilecek olması ve bu cezanın da ertelenmemesinin caydırıcı olmasını ümit ediyoruz" dedi.

KONUYLA İLGİLİ ÖNERİLERİ ARZ ETTİK

İş dünyası olarak yeni düzenlemede alacaklının yine alacağını tahsil edemeyerek mağduriyetinin devam edeceği endişesini taşıdıklarını dile getiren Yorgancılar şunları söyledi,

“Bildiğiniz gibi Türk Ceza Kanunu’nun 52. maddesine göre adli para cezaları devlet hazinesine ödenir. Bu nokta, Gümrük ve Ticaret Bakanımız ile TOBB Başkanımız nezdinde yapmış olduğumuz girişimde de konuyla ilgili önerilerimizi arz ettik. Biz, çek sahibine borcun intikal ettirilmesini istiyoruz. Bu yapılamıyorsa; söz konusu mağduriyeti gidermek amacıyla, alacağı kalan çek alacaklısının alacağı kadar tutarının devlete ödeyeceği, vergi, SGK primi gibi yükümlülüklerinden düşürülmesi veya vergi iadesi gibi ödenebilmesidir. Bu şekilde gerçek hakkaniyetin sağlanacağı inancındayız. Ticareti tamamen çek ile yapan sektörlerimizin olduğu dikkate alınarak, alacaklıyı koruyacak tedbirlerin yeniden değerlendirilmesinde fayda olacaktır. Bugün Batıda doğrudan borç ödeme sistemi var ve sigorta sistemi çalışmaktadır. Böyle bir sistemin Türkiye’de bulunmamasının eksikliğini en çok bizler çekmekteyiz. O nedenle de önerilerimizin dikkate alınmasını talep ediyoruz."

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!