IHA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2015 12:10
BAŞBAKAN YARDIMCISI ALİ BABACAN, TÜRKİYE’NİN DÖNEM BAŞKANLIĞINI ÜSTLENDİĞİ G20 TOPLANTILARI ÇERÇEVESİNDE B20’YE DE KATILARAK TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU, BAŞKAN YARDIMCILARI ÇAĞLAR, KOPUZ VE YORGANCILAR İLE BİR ARAYA GELDİ
G20’nin iş dünyasındaki yansıması Business 20 (B20) Dönem Başkanlığını yürüten Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile ABD’ye giden Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, burada Türkiye ve Ege’yi anlattı.
Dünyanın en gelişmiş 20 ekonomisinin oluşturduğu G20’nin iş dünyasındaki yansıması B20 Dönem Başkanlığını yürüten TOBB, ABD’ye çıkartma yaptı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun başkanlığındaki heyette İstanbul Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Çağlar, İstanbul Ticaret Borsası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Kopuz ile Ege’den yer alan tek isim EBSO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar oldu.
İŞ DÜNYASININ KÜRESEL TEMSİLCİLERİ
B20’nin, farklı ülkelerden gelen iş çevreleri arasında alışverişi kolaylaştırarak kritik konular üzerinde konsensus geliştirmeyi hedeflediğini kaydeden Yorgancılar, söz konusu toplantılarda B20’nin özellikle, dünyanın başa çıkmaya çalıştığı istihdam, altyapı proje finansmanı gibi konulara eğildiğini söyledi. Yorgancılar, “B20’nin Washington’da düzenlediği toplantılara küresel çapta 350 kişilik katılım oldu. Toplantılarda ekonomik sorunlara odaklanıldı. Küresel çapta istihdam sorunun çözümü konusunda TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da önerisi ile ‘beceri finansmanı mekanizması’ ve yine TOBB’un önerisiyle TOBB ve Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Dünya Kobi Forumu kurulması için çalışma başlatılması konusunda görüş birliğine varıldı” diye konuştu.
KOORDİNASYON TOBB’DA
EBSO Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Yorgancılar, koordinasyonunu TOBB’un yürüttüğü B20 toplantılarında gerçekleştirdiği temas ve görüşmelerde gündeme gelen öncelikli konuların ABD Meclisi’nde görüşülecek olan ABD ile AB arasında görüşmeleri başlatılan Translantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTİP) ve Ermeni Tasarısı olduğunu söyledi. Dört gün boyunca işadamları ve CEO’lara Türkiye’nin mevcut potansiyeli ve avantajlarının yanı sıra, son yıllarda göstermiş olduğu performans ile küresel ekonominin vazgeçilmez bir oyuncusu olduğunu anlatma fırsatı bulduğunu vurgulayan Yorgancılar, “Görüşmelerimde sahip olduğu müteşebbis ruhla 340 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşan ve bunu her geçen gün artıran Türkiye’nin TTİP anlaşmasının içinde olması gerektiğini vurguladım. Bunun yanı sıra Ermeni Tasarısı ile ilgili endişe ve sıkıntılarımızı anlatırken İzmir ve Ege Bölgesi’nin yatırım imkanları ve avantajlarını aktarma fırsatım oldu” dedi.