Yılmazipek'ten bir ilk daha

Güncelleme Tarihi:

Yılmazipekten bir ilk daha
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2019 13:27

 Tekstil sektörünün en köklü firmalarından olan ve çevreci üretim, inovatif ürün ve teknolojik kumaş alanlarında birçok “ilk”e imza atan YILMAZİPEK, dünyada büyük ses getiren ‘Fillsens’ markasıyla yeni bir kumaş türü geliştirdi.

Haberin Devamı


Tamamen çevreci ve doğal kaynaklara saygılı, sürdürülebilir bir teknolojiyle üretilen, uluslararası patentli ‘Fillsens’ kısa sürede birçok uluslararası moda markasının radarına girdi.
Dünya devi İspanyol markası Zara, Lyocell elyafında ilk kez ipeksi dokunuşun elde edildiği ‘Fillsens’i geçen ay 96 ülkede aynı anda satışa çıkan özel bir koleksiyonunda kullanan ilk markalardan biri oldu.

1930 yılında ipek dokumacılığıyla tekstil sektörüne giren YILMAZİPEK’in inovatif ürünü ‘Fillsens’in üretim hikâyesini, özelliklerini ve dünyada yarattığı yankıyı düzenledikleri basın toplantısında paylaşan Pastel by Yılmazipek Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmazipek markanın 3. Kuşak temsilcisi olarak sektörel başarılarını “Bu ilk değil, son da olmayacak” vurgusuyla yineledi.

Haberin Devamı

Tüm moda profesyonellerini buluşturan Premiere Vision Paris ve Premiere Vision New York fuarlarından sonra İstanbul ayağına da tekstil teknolojisine yeni bir soluk getiren ürünleri Fillsens kumaşlarıyla katılan Yılmazipek, sektör için yine bir “ilk” olan moda ve teknolojiyi birleştiren oluşumlarını Avrupa ve Ortadoğu pazarıyla paylaştı.

Marka olarak ürettikleri kumaşların sadece moda ve güzel olmasını değil, çevreye ve insana saygılı olmasını önemseyen ve teknolojik yatırımlarını bunu sağlayabilmek üzerine yapan Yılmazipek, Fillsens kumaşlarıyla yeni nesil bir tekstil ürünü üretmeyi başardı.

Çevre dostu bu özel üretim kumaş sahip olduğu üretim koşulları, kalitesi, ipeksi dokusu ve daha pek çok özelliğiyle dünya devi hazır giyim markalarının dikkatini çekmeyi başardı. Fillsens ürünlerindeki ayrıcalığın farkına varan İspanyol tekstil devi Zara başta olmak üzere, birçok global üretici koleksiyonlarında bu kumaşa yer vermeye başladı.

Zara ile 96 ülkede aynı anda kendi markaları “Fillsens” etiketi ile mağazalara çıkan ürünler geçtiğimiz ay satışa sunuldu. ‘Fillsens’ ile Lyocell elyafında ilk kez ipeksi dokunuşun elde edildiği kumaşlardaki ayrıcalıklarla kendi ürünlerine katma değer sağlayan Zara, Fillsens ile doğaya duyarlı üretim yapan markalar arasında yerini sağlamlaştırma fırsatı buldu.

Haberin Devamı

Fillsens’i Ayrıcalıklı Kılan Özellikleri
Fillsens lyocel ipliği, odun hamuru kaynaklı, üretim sürecinde meydan gelen çevre kirliliğini yok eden yeni, çevre dostu bir kumaştır.
Tüm dünyadaki orman kaynaklarının doğru şekilde idare edilmesini sağlamak amacıyla kurulmuş olan Uluslarası FSC® (Forest Stewardship Council®) sertifikalı yeni nesil bir kumaş olan Fillsens’in doğaya ve insanlara gösterdiği saygı üretimden de çok önce başlıyor.

Çevre Dostu
Fillsens, sürdürülebilir (sustainable) çevre kirliliğine yol açmayan koşullar altında üretilen bir kumaş türüdür. Üretim sürecinden kaynaklanan atmosfer, toprak ve su kirlilikleri neredeyse yok denecek kadar azdır. Doğal ve selülozik özelliklerinden dolayı, kullanılmış olan kumaşlar doğada tamamen çözünür.

Haberin Devamı

Üstün Kumaş Performansı
Fillsens kumaşları, doku, dökümlülük, renk, canlılık ve pilling/ tüylenme eğilimlerinin az olması gibi ayırt edici özellikleri ile tanınır. Özel iplikler ile üretilen giyim, diğer geleneksel selülozik ürünlerden daha yumuşak, ipeksi ve rahattır.

Doğal selüloz ipliklerden oluştuğu için, kullanılmış tekstiller doğada tamamen çözünebilir. Tekstilin giyiminin rahat olmasının yanında dökümlülüğü, kolay boyanabilirliği, belirgin canlılığı ve dokunulduğunda serin his vermesi gibi üstün özellikleri ile bakımı kolaydır. Bu seçkin özellikleri, onu daha değerli kılar.

Bu değerin farkına varan, yeni nesil tüketicilerin doğaya saygılı alışveriş tercihlerini göz ardı etmeyen üreticiler için önemli bir kumaş türü haline gelen Fillsens, Türk ekonomisi ve tekstil sektörü için de büyük bir başarı ve yatırım örneğidir.

 

Haberin Devamı

YILMAZİPEK HAKKINDA:
 

I. Dünya Savaşı sırasında önce Çanakkale’de (19. Fıkranın 9.bölüğünde) görev yapan, ardından Rus saldırısına maruz kalan müttefik Alman-Avusturya ordusuna yardım amacıyla gönderildiği Galiçya Cephesinde yaralanarak iki kolunu kaybeden «çifte madalyalı» Faik Bey, ipek dokumacılığın öncülerinden, «yılmaz» savaşçılarından biri Neden ve Nasıl Yılmazipek oldu?

1920’de harp malulü genç adam Faik Bey, eşi Zehra Hanım ile birlikte Bursa’ya yerleşir. Züccaciye, kırtasiye, tuhafiye, hırdavatçılık gibi işler yaparak Uzun Çarşı’da dükkan açabilecek konuma geldiği 1927’deki Kozahan ve Tuz Pazarı arasının tamamen kül olduğu çarşı yangını sonrasında daha kalıcı bir işkoluna meyletme kararı alır. Birinci derece maluliyeti nedeniyle aldığı cüzi maddi destekle 1930’da Ohannes Taşçıyan’dan (Taşçıoğlu) fabrikasını satın alır ve üretime başlar. Yaşadığı ağır maluliyete rağmen dirayetini yitirmemiş olmanın onuruyla işletmeye ‘Yılmaz’ adını verir. Ülkedeki ilk standardizasyon çalışmaları kapsamında yayımlanan tamim gereği, imal edilen malın cinsi ile birlikte nerede üretildiğinin yazılması zorunluluğu getirilmesi ile işletmenin adı Yılmaz İpek olur. Dolayısıyla 1934’deki soyadı kanunu çıktığında isim aramaya gerek duymaz Faik Bey; ürettiği kumaşlara damgalanan Yılmaz ve İpek adlarını birleştirerek Yılmazipek soyadını alır.

İki Kolsuz Gazi Faik Neler Yaptı?

Haberin Devamı

Türkiye’deki ilk ipek kadın çorabı ipliğini üretir. İpek Yolu’ndaki yürüyüşünü azimle sürdürerek her denyede dokuma ve çorap ipliği yapan İPEK, her türlü krep, tram, organzin ve en ince büküm işlerini yapan BÜKÜM ve buralarda ürettiği iplikler ile en temiz ve en düzgün kumaşı ürettiği DOKUMA Fabrikalarındaki istihdamı sürekli arttırır. Merhametli bir patron olan İki Kolsuz Faik, çalışanları ile yakinen ilgilidir, 54 odalı bir işçi evi yaptırıp çalışanlarına lojman imkânı da sağlar. 8 Dönem Bursa milletvekilliği yapan Faik Bey, hayır işleri olarak Bursa, Köyceğiz ve İbradı’da okul yaptırır. Geçirdiği beyin kanaması ardından 1968 yılında vefat eder.

Babadan Oğula Kurulan Köprü

İkisi vakitsiz vefat etmiş beş kardeşin en küçüğü olan 1929 doğumlu Doğan Yılmazipek Galatasaray Lisesi mezunudur ve Bursa’nın ilk tekstil mühendislerindendir. 50’li yıllarda Boya-Kimya okuma hevesiyle gittiği Almanya’da İki Kolsuz Faik’ten gelen talimat üzerine Dokuma eğitimi alarak dönmüştür. İtalyanlarla birlikte çalışarak bütün Bursa’nın iki katı üretim yapar hale gelmiş işletmeyi ipek üretiminde ülke sıralamasında 1. sıralara taşımıştır. Doğan Yılmazipek (II.Kuşak) Dönemi İpekçiliğin terk edildiği 2004 yılına 1 yıl kala ipek iplik üretim ve ihracat rekoru 110 ton/yıl bulmuştur.

Markanın İlkleri:
Ameliyat İpliği, Yelken Bezi, Bakır Tel dokuma, roketlere konmak üzere 2bin m uzunluğunda kesiksiz iplik üretimi, Paraşüt kumaşının ilk üretimi gibi acayip denilecek üretimleri yapmakla kalmamış ilk olduğu için piyasa fiyatını belirdiği ürünlere de imzasını atmıştır. 1997 yılında Bursa’nın İlk ISO 9001 belgeli firması olma unvanını almıştır.

Doğan Yılmazipek 2006 yılında emekli olup, işleri 3. Kuşak temsilcisi oğluna devretmiş, 2016 yılında vefat etmiştir.

1983 yılında babası ile çalışmaya başlayan oğlu Mehmet Faik Yılmazipek’e (III.Kuşak) Dönemi Pastel by Yılmazipek Markası ile Mamul Kumaş Satış Pazarına girmiştir. Düz Boya ve Baskılı Koleksiyon Hazırlamaya başlamıştır. Mamul Kumaş üretimi için Boyahane tesisini kurmuş, dokuma tesisine entegre etmiştir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!