Güncelleme Tarihi:
TARIMLA TEKNOLOJİ BULUŞTU
“O dönemde eşimle tanıştım. İlk çocuğum olunca profesyonel kariyerime devam etmedim. Aslında o güne kadar küçük çapta girişimcilik serüvenlerim olmuştu. Profesyonel kariyerime devam ederken dahi hep girişimcilik üzerine fikirler geliştiriyor ve en mükemmelini bulmayı hedefliyordum. Bildiğiniz üzere artan dünya nüfusuyla birlikte tarım sektörü gittikçe önemli bir konuma geldi. Özellikle pandeminin de etkisiyle sağlıklı gıda ihtiyacı iyice arttı. Ancak bu işi konvansiyonel olarak yapmak bir katma değer yaratmıyor. Biz de bu noktada tarımı teknolojiyle buluşturmak gerektiğini düşünerek yola çıktık.”
KIZLARI İLHAM KAYNAĞI OLDU
Hollanda ve İspanya’da bu işin profesyonelce nasıl yapıldığını araştırıp Türkiye’de uygulanabilirliğini irdeleyen Şeyma Serinkaya, “2020’de, Bodrum’da topraksız çilek üretme hedefiyle Enmeyve’yi kurma kararı aldık. Şirketimizin adını koyma hikayemiz ise her ne kadar geleneksel gibi görünse de aslında sloganımızla birleşince güzel bir hikayeye dönüştü. Kızlarımızın isimleri olan Ece ve Nil’in baş harflerinden esinlenip, ‘Meyvenin En Tatlı Hali’ sloganıyla yola çıkmış olduk” diyerek, markanı kuruluş öyküsünü aktardı.
KATLI SİSTEMLE AVANTAJ
Ürünlerini kendi internet sitesi ve Instagram hesabı üzerinden tüketicinin beğenisine sunduklarını dile getiren Serinkaya, topraksız modern tarım yaptıklarını belirterek, çalışmaları hakkında şu bilgileri paylaştı: “Bodrum-Milas bölgesinde bu sistemle üretim yapan ilk üreticiyiz. Çileklerimizi ürettiğimiz ortamda toprak yerine ‘cocopeat’ adı verilen ve Hindistan cevizi kabuğundan üretilmiş bir torf bulunuyor. Bu yöntemle hem çok daha az su tüketimi yapıp doğal kaynak israfının önüne geçiyoruz, hem de çok az gübre kullanarak daha ekonomik bir üretim maliyeti oluşturuyoruz. Halihazırda iyi tarım uygulamaları belgemiz bulunuyor. Bu yöntemle üretilen çilekler topraktan izole bir ortamda yetiştiği için ilaç kullanma ihtiyacı da çok az oluyor. Kullanılan gübrelerin de büyük kısmı organik. Sera sistemimiz tam otomasyonlu olduğundan, çileklerin nasıl beslendiğine ilişkin tüm dataları bilgisayar ortamında analiz edip, üretim kalitesini artırmak için bu verileri kullanıyoruz. Seramız 5 bin metrekarelik alana tekabül ediyor ancak katlı sistem olduğu için içeriye dikimi yapılan fide konvansiyonel tarıma kıyasla yaklaşık 22 bin metrekarelik alana eşit oluyor.”
SIRADA İHRACAT VAR
“İlk hedefimiz kontrollü ve bilinçli bir şekilde büyümek” diyen Şeyma Serinkaya, gelecekle ilgili planlarını şöyle anlattı: “Ülkemizin modern tarım teknolojilerini kullanarak üretim yapan üreticilere ihtiyacı olduğu açık bir şekilde görülüyor. Bu açığı kapatarak Enmeyve’yi Türkiye’nin en teknolojik tarım şirketi yapmak istiyoruz. Henüz ilk yılımız olduğu için bu aşamada ihracata yönelmedik. Öncelikle üretim konusunda tecrübe kazanıp, bu konuda beraber yola çıktığımız ablam Serap Al Nakeeb’in uluslararası tecrübelerinden faydalanarak ihracat hedeflerimizi gerçekleştirmek istiyoruz.”