Güncelleme Tarihi:
MANİSA Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yılmaz, Manisa tarımıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Manisa’nın sanayisi, tarımı ve turizmiyle Türkiye’nin önemli ticaret merkezlerinden birisi konumunda olduğunu ifade eden Mehmet Yılmaz, “2023’te tıpkı bir önceki yıl gibi en çok ihracat yapan iller sıralamasında, üstlerdeydi. İllere göre ihracat sıralamasında Manisa, 2023’te 8 milyar dolara yaklaşan ihracatıyla da ülkemizde sekizinci sırada yerini aldı. 2024 yılında daha üst sıraya çıkmamız mümkün” diye konuştu.
DEVLERE EV SAHİPLİĞİ
Manisa’nın ülke çapında önemli işlere imza atan, büyük işletmelere de ev sahipliği yaptığına dikkat çeken Mehmet Yılmaz, şu bilgileri paylaştı:
"İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından 1993 yılından bu yana, her yıl yapılan ülkemizin ilk 500 Sanayi Kuruluşu çalışmasının 2022 yılı sonuçlarına göre, ilk 500 listesinde Manisa’dan 33 firma yer aldı. İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sıralamasında da 17 firmamız yer aldı. Henüz açıklanmadı ama 2023 sonuçlarında da benzer sayıda işletme ile yer alacağımızı düşünüyoruz.”
DÜNYANIN GIDA AMBARI
"Manisa, sanayi şehri ama aynı zamanda önemli bir tarım merkezi” diyen Mehmet Yılmaz, “Dünyanın en verimli ovalarından birine ev sahipliği yapıyoruz. Manisa kuru üzüm üretiminde yıllık yaklaşık 290 bin ton üretimiyle dünya üretiminde ilk sıradadır. Ülkemiz kuru üzüm üretiminin de yaklaşık yüzde 90’ını tek başına üretiyor. Son yıllarda yapılan ekimlerle zeytin üretiminde ulaştığı 150 bin tonla da yine ilk sırada. 26 milyon adet zeytin ağacımızla ilk sıradayız. Yine TÜİK verileriyle et tavuğu sıralamasında birinci, yumurta tavuğu sıralamasında ise Afyonkarahisar’dan sonra ikinciyiz. Diğer tarım ürünlerine bakıldığında ise tatlı patates üretiminde birinci, tütün üretiminde ikinci ve salçalık domates üretiminde üçüncü sırada yer alıyoruz. Bu sayılar kiraz, erik, mısır gibi birçok tarım ürünü için geçerli” ifadelerini kullandı.
YEŞİL EKONOMİYİ VE DÖNÜŞÜMÜ
BENİMSEMEK ZORUNDAYIZ
MEHMET Yılmaz, “Önemli bir sanayi ve tarım merkezi olan Manisa AB Yeşil Mutabakatı çerçevesinde her geçen gün yaygınlaşan ve zorunluluk olma yolunda olan ‘yeşil dönüşüme’ hazır mı?” sorusuna şu yanıtı verdi:
“Avrupa Yeşil Mutabakatı (AYM), 2019 Kasım’da AB tarafından oluşturulan, Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde iklim değişikliği, sera gazı emisyonlarının azaltılması, yenilenebilir enerji kullanımı konuları olmak üzere, çevresel ve sürdürebilirlik konularında kriterler getiriyor. Hedef 2050 yılında iklim-nötr ilk kıta olmak. Birlik, ara hedef için 2030 yılına kadar emisyon azalımını yüzde 55 oranında gerçekleştirmeyi hedefliyor. Mutabakat, başta sanayi ve tarım olmak üzere, her üretim alanında karbon ayak izi, su ayak izi başta olmak üzere, ülkelerin özel olarak da işletmelerin uyması gereken kriterleri getiriyor. Özellikle Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM), AB ile olan ticaretimizde önem arz ediyor. Başta demir çelik, alüminyum, elektrik, gübre, çimento ve hidrojen sektörleri olmak üzere, uygulamanın 2030’a kadar Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) kapsamındaki diğer sektörlere yaygınlaştırılması bekleniyor. Sonuçta, SKDM ile 2026 yılında emisyon kriterlerine uymayan ürünlerin, ETS’deki karbon maliyetine katlanmaları gerekecek. Bunlara ek olarak, Sanayi Stratejisi ve Döngüsel Ekonomi Eylem Planı çerçevesinde, Gümrük Birliği kapsamına giren ürünlerin, AB’de serbest dolaşımı için sürdürülebilirlik normları aranacak. Ülke olarak 6 Ekim 2021 tarihinde onayladığımız Paris Anlaşması ile, uluslararası iklim değişikliği finansmanına erişimi de düşünerek, 2030 yılı itibariyle yüzde 41 emisyon azaltım taahhüdünde bulunduk. Yani ülke olarak bahsedilen kriterlere birçok açıdan uyum sağlamak zorundayız.”
İHRACATIMIZIN YÜZDE 70’İ AB’YE
Türkiye’nin ihracatının yaklaşık yüzde 40’nı AB ülkelerine yaptığını ifade eden Mehmet Yılmaz, “AYM göz önüne alındığında, en büyük ihracat ortağımız olan AB ülkelerine yapacağımız ticaret, belirtilen kriterlere uyulmaz ise başta maliyet baskısı olmak üzere pazar kaybına kadar gidebilecek ciddi sonuçlar doğuracak. Manisa olarak durumumuz farklı değil. Ülke verilerine paralel olarak, ihracatımızın yaklaşık yüzde 60’nı AB ülkelerine yapıyoruz. Daha önce AB üyesi olan İngiltere’yi de bu kriterlere uyacağı düşünülürse, AB’nin, Manisa ihracatında payı yüzde 70’lere ulaşıyor. Bu ihracat verilerinde, tarımın payı oldukça yüksek. Yaklaşık 8 milyar dolarlık ihracatımızın, 1 milyar doları tarım ürünlerinde geliyor. Bütün bu hesaplamalar bize ‘yeşil ekonomiyi ve yeşil dönüşümü benimsemek dışında bir seçenek bırakmıyor. Ayrıca bu kriterleri kabul etmek, sürdürülebilir, çevreyi ön plana alan bir ekonomi ve bir yaşam sunuyor. Bu kriterleri kabul ederek ve uygulayarak, tıpkı bir zamanlar Gümrük Birliği’nin ekonomimize getirdiği dinamizm gibi önemli yararların sağlanacağını ifade etmekte yarar bulunuyor” ifadelerini kullandı.
YEŞİL MUTABAKAT İÇİN ENERJİ
VERİMLİLİĞİ MERKEZİ DEVREDE
MEHMET Yılmaz , Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nın yeşil dönüşüm noktasında yaptığı çalışmalarla ilgili şu bilgilerini aktardı:
"Üyelerinin her türlü sorunlarıyla ilgili çözüm noktasında daima örnek olan odamız; salgın süreci başta olmak üzere, teknolojik dönüşüm, dijitalleşme, AB Yeşil Mutabakatı ve sürdürülebilirlik olmak bütün gelişmeleri yakından izleyerek ilimizin ekonomisine katkı sunmaya devam ediyor. AYM çerçevesinde, daha mutabakat yayımlanmadan 2018 yılından beri hazırlık yapıyoruz. Yeşil ekonomi ve dönüşümü, önce stratejik planlarımıza alarak, şehirdeki paydaşlarımızla birlikte; toplantılar, seminerler, çalıştaylar ve AB projeleri gerçekleştirmeye başladık. Başta farkındalık sonra da öncülük yapma gayreti içinde olduk. Bu çerçevede, son olarak Enerji Verimliliği Merkezi Projesini hayata geçirmeyi başardık.”
KENT EKONOMİSİNİ
BÜYÜTMEYE DEVAM
MANİSA TSO Enerji Verimliliği Merkezi’nin öncelikli olarak 2019 yılında AB tarafından uygulamaya konulan Yeşil Mutabakat’a uygun üretim yapacak işletmelerin, ihtiyaç duyacağı belgelendirmeden danışmanlığa, eğitimden sertifikalandırmaya kadar her türlü işlemi yapma amacında olduğunu ifade eden Başkan Mehmet Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:
"Ayrıca Manisa imalat sanayiinde beyaz eşya sektöründe faaliyet gösteren Manisa iş dünyasının kıymetli firmalarının tedarikçi zincirinde yer alan, enerji tüketimi ve TEP (Ton Eşdeğer Petrol) değeri yüksek olan sanayi kuruluşlarında, enerji ön etüdü ile detaylı etüt uygulamalarını gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Oda bünyesinde kurulan enerji verimliliği ‘tek nokta ofisi’ ile Manisa’da beyaz eşya yan sanayisi başta olmak üzere, enerji yoğun sektörlerde faaliyet gösteren imalatçı firmalara, enerji etütleri ve iş geliştirme danışmanlık desteği verilmeye başlandı. Bununla birlikte karbon ayak izinin azaltılmasına ve AB Yeşil Mutabakatı kaynaklı risklere karşı proaktif rol alınmasına yönelik, 50 firmaya enerji etüdü ve üretim yalınlaştırma eğitimleri verildi. Ayrıca; kurumsal, teknik ve beşeri kapasite artışı sağlandı. Başta sanayi ve tarım işletmelerimiz olmak üzere tüm işletmelerimizin bu merkezden yararlanmasını planlıyoruz. Oda olarak ilkleri gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Proje paydaşlarımızı ve emek veren herkesi canı gönülden tebrik ediyoruz. Yine bu kapsamda, en yeni projelerimizden birini paylaşmak isteriz. Akdeniz Havzasında Sınırötesi İşbirliği kapsamında, Enerji Verimliliği Merkezimizin kapsamını ve paydaş sayısını genişleteceğiz. Enerji verimliliğine ek olarak İklim Değişikliği, Sera Gazı Emisyonlarının Azaltılması ve Atık Yönetimi konularında sanayi ve tarım işletmelerimize destekler sunacağız. Onları, AB yeşil dönüşümü yolunda yalnız bırakmayacak, yeşil Manisa’nın yeşilini ve tarımını koruyarak, paydaşlarımızla birlikte ilimizin ekonomisini büyütmeye devam edeceğiz.”