Yaz öncesi 'çeken akıntı' uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2017 13:43

ADLİ Bilimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. İ. Hamit Hancı ve Adli Tıp Uzmanı Sündüz Adıyaman Baygut, deniz mevsiminin açılacağı yaz ayları öncesi, olası boğulmaların önüne geçebilmek için, 'çeken akıntı'ya karşı dikkatli olunması uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Çeken akıntıların, deniz dip yapısında kum tepeciklerinin olduğu bölgelerde görülen ve sığ sudan derin suya hareket eden oldukça kuvvetli ve tehlikeli akıntılar olduğunu belirten Prof. Dr. Hancı, "Kıyıya ulaşan dalgalara tepki olarak oluşur. Pek çok sahilde kıyıya dik olarak meydana gelir. Rüzgarlı havalarda kum tepesinde kırılan dalgaların dalyan yani çukurluk bölgelerinden geriye doğru hareketi sonucu oluşan bu akıntılar, çok güçlü bir yüzücünün dahi karşı koyamayacağı kadar güçlüdür. Bu akıntı, ancak yüksekten dikkatle bakıldığında anlaşılabilir. Bu bölgedeki suyun rengi, etrafındaki suyun rengine göre daha koyudur ve bu bölgelerde derinlik artar. Çeken akıntılar rüzgarlı, fırtınalı ve dalgalı havalarda görülür. Dalga yüksekliği arttıkça çeken akıntının gücü de artar. Ülkemizde tüm Karadeniz sahillerinde görülebilir. Bu akıntılar, insanı kıyıdan uzaklaştırıp açığa doğru taşırlar. Güvenli sığ sulardan açığa doğru çekildiğini fark eden insanlar, korku ve panikle çırpınarak kıyıya dönmeye çabalar ve sonuçta yorgun düşerek boğulurlar. Kıyıya doğru gelen dalgalarda bozulma ve düzensizlik görülüyorsa, düzenli bir biçimde denize doğru ilerleyen köpükler bulunuyorsa; o bölgede çeken akıntı görülme riski yüksektir" dedi.

Haberin Devamı

Çeken akıntıya kapılmamak için tek başınayken denize girilmemesi, dalgalı havalarda yüzmekten kaçınılması, cankurtaran ve sağlık ekibi bulunan sahil ve plajların tercih edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Hancı, "Çocuklar denizdeyken mutlaka gözlem altında tutulmalı, denize uygun kıyafetle girilmelidir. Akıntıya kapılan bir kişi görüldüğünde, denizde su yüzeyinde kalmayı sağlayacak can yeleği, can simidi gibi can kurtarma malzemeleri kişiye doğru denize atılmalıdır. Akıntılar çok kuvvetli olduğundan, can kurtaranlardan yardım alınmalı, en kısa sürede sağlık ekiplerine haber verilmelidir" diye konuştu.
Adli Tıp Uzmanı Sündüz Adıyaman Baygut da çeken akıntıya kapılma durumunda öncelikle sakin olunması, sahile doğru yüzmek yerine yanlara doğru yüzerek akıntıdan kurtulmaya ve su üzerinde kalmaya çalışılması, eller kaldırılarak yardım istenmesi gerektiğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!