Yarımadanın zeytinleri Germiyan'da işleniyor

Güncelleme Tarihi:

Yarımadanın zeytinleri Germiyanda işleniyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2016 09:29

Yarımadanın zeytinleri Germiyan'da işleniyor

Haberin Devamı

İZMİR Yarımadası'ndaki zeytinlerinin önemli bir kısmı Çeşme'nin Germiyan Köyü'nde, 1945 yılından bu yana hizmet veren 'Yağhane'de işlenerek altın rengi zeytinyağına dönüşüyor.
Çeşme Germiyan Köyü'nde Şadan Kaya tarafından işletilen Yağhane, 1945 yılında dedesi Hüseyin Kaya tarafından kuruldu. O yıllarda atların gücüyle işletilen tesis, dizel motorlar ve sonrasında elektrikli motorların kullanımı ile 2005 yılında modernize edilerek günümüz teknolojisine entegre oldu, günlük 60 ton yağ kapasitesi ile çalışarak hizmet veren bir tesise dönüştü. Asırlık zeytin ağaçlarından tek tek toplanan zeytinler, Yağhane'ye getirildiğinde serüven başlıyor. Zeytinler önce kantarda tartılıyor, sonra çuvallardan yıkama makinesi haznesine boşaltılıyor ve burada tozundan, yaprak ve saplarından arındırılarak yıkanıp ayrı bir bölüme aktarılıyor, parçalanıp hamur haline getiriliyor. Yağ-su-prina çeşitli aşamalarla ayrıştırılıp elde edilen yağ dinlendirildikten sonra, yağ kabına aktarılarak işlem sonlandırılıyor. Yağ elde edilirken tüm işlemler elektrikle çalışan makineler ile sağlanırken, tesisin sıcak su ihtiyacının yakıtı ise zeytin posası ve çekirdeklerinden arda kalan ve aynı zamanda temiz enerji üretimine de katkı sağlayan 'pirina' ile gerçekleştiriliyor. Zeytin hasadı mevsiminde Yağhane'den yayılan yağ kokusu, Türkiye'nin ilk ve tek slow food köyü olan Germiyan'nın her yerinden hissediliyor.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!