Güncelleme Tarihi:
Mete Tamer OMUR
MANİSA Salihlili Burcu Alsan, kurduğu Senswise şirketiyle yapay zekayı insan kaynaklarında kullandı. Alsan, yapay zekayla 4-5 ay süren araştırmaları saatlere sığdırdı. Alsan, çalışmasıyla işletmelerde hem çalışanların mutluluğunu hem de verimliliğini artırmayı başardı. Türkiye’nin önde gelen kurumlarında çalıştıktan sonra iki yıl önce kendi teknoloji şirketi Senswise’ı kuran Burcu Alsan, önceliğini de uzmanlık alanı olan insan kaynaklarına verdi. Yazılımcılar, veri bilimciler, eğitimciler ve hukukçulardan oluşan kadrosuyla hazırladığı yapay zeka tabanlı programlarla şirketlerin çalışanlarına yönelik araştırmalar yapmasını sağlayan Alsan, bu araştırmaların sonuçlarına göre şirketlerin iyileştirilmesi gereken noktalarını ortaya çıkardığını söylüyor. Burcu Alsan, çalışmalarını şöyle anlatıyor:
DAHA TUTKULU ÇALIŞIYORLAR
“Orta ve büyük ölçekli şirketlerin çalışanlarından anlık olarak geri bildirim topladıkları, bu geri bildirimlere göre aksiyon önerileri aldıkları yapay zeka tabanlı bir mekanizma oluşturuyoruz. Çalışanın deneyimi çok önemli, işyerinden memnun olan çalışanlar daha tutkuyla çalışıyor ve bu çalışma ruhu ekip arkadaşlarına da geçiyor. Araştırmalara göre memnuniyeti yüksek takımlar yüzde 21 daha karlı iş sonucu üretiyor, devamsızlık yüzde 41 azalıyor ve iş gücü devir oranı yüzde 59 düşüyor.”
İHTİYAÇLARI DA BELİRLİYOR
Alsan, yazılımları ve uygulamaları ile ilk aşamada çalışanları dinleyen bilimsel temelli anket hazırladıklarını, çalışanların nasıl hissettiğini, psikolojik ihtiyaçlarını, yetenek elde tutma oranlarını ölçtüklerini söylüyor. Alsan, “Her çalışanın ortak deneyimlediği, yemek, teknoloji ulaşım gibi ‘organizasyonel dönüm noktaları’ var. Bir başkasına göre benzersiz, kişisel olan terfi, işe başlama, özel bir eğitim alma gibi ‘kariyer dönüm noktaları’ bulunuyor. Bu iki noktanın dışında üçüncü olarak çalışanların ölüm, doğum, ayrılık, hastalık teşhisi gibi konularını kapsayan ‘özel yaşam deneyimleri’ni de ölçüyoruz. Çünkü günümüzde yaşamımızın yüzde 70’ini iş, işle ilgili konular veya iş arkadaşlarımızla geçiriyoruz. Yaklaşık bin kişilik bir organizasyonda bir anket yapmak, sonuçlarını analiz ederek, uygun aksiyonları belirlemek yaklaşık 4-5 aylık bir süreç. Bu nedenle ancak yılda en fazla 1-2 defa yapılabiliyor. Biz ise bunu anket gönderiminin ardından başlayan anlık analizler ve yapay zeka doğal dil işleme teknolojisi sayesinde birkaç saat içinde tamamlıyoruz. Bu sayede, organizasyonlar ihtiyaç duyduğu alanlara ilişkin çalışanlarını anlık olarak dinleyebiliyor, proaktif çözüm üretebiliyor” diyor.
* Girişimciliğin yanında sosyal sorumluluk projelerinde de aktif olarak görev alan Burcu Alsan, Türkiye’nin önde gelen gençlik organizasyonlarından Toplum Gönüllüleri Vakfı’nda (TOG) da yönetim kurulu üyesi olarak görev alıyor.
ZİRVEDEKİ YILDIZ
YILIDIZ Teknik Üniversitesi Teknopark’ta kurulu olduklarını belirten Burcu Alsan, “Burası Türkiye’nin en büyük araştırma geliştirme ekosistemi. İngiltere ve Sabancı Üniversitesi’nden hocalarımızla beraber insan bilimi ve veri bilimi uzmanlıklarını bir araya getirerek çalışıyoruz. Yakın zamanda TÜBİTAK’a başvuruda bulunduğumuz bir projemiz var; insan kaynakları alanındaki bu çalışma ülkemizde ve dünyada bir ilk olacak. Yıldız Teknik Üniversitesi de bizi çok yakından takip ediyor ve ‘Zirvedeki Kadın Yıldız’ ödülüne layık görüldük” şeklinde konuşuyor.
GERÇEKÇİ HAYALLER KURUN
BURCU Alsan, girişimci olmak isteyenlere ise şu tavsiyelerde bulunuyor:
“Çocukluğum Alaşehir ve Salihli’de; mühendis, memur ve işçi ailelerinin çocuklarıyla beraber, lojmanda, lojmanın bahçesinde oynayarak, doğayı keşfederek geçti. Küçük şehirlerde çocukluk geçirmek girişimcilikle olan bağınızı kuvvetlendiriyor. Sınırların belirli olduğu yerler, sınırları zorlaması kolay ve sınırları her zorlamanızdan bir sonuç elde edebiliyorsunuz. Hep samimi, sıcak, geleneksel bir ortamımız vardı. Bu da hayatın her aşamasında ve her ortamda gerçeklikle ve samimiyetle olan bağımın güçlü kalmasını, insani değerlerin kıymetli kalmasını sağladı diyebilirim. Üniversiteye hazırlanırken Salihli’deki güzel ve yeşil tren yolu boyunca arkadaşlarımla yürüyüş yapar, bolca hayal kurardık. En önemlisi hayal etmek, girişimcilerin, olabildiğince gerçekçi bir şekilde bunu yapmalarını tavsiye ederim. Hayatımda gördüğüm sorunlara karşı, sürekli kendime sorular sorarım: Sorunu yaşayanın hayatında tam olarak neler oluyor? Problem göründüğü gibi mi yoksa sahiden sorun nedir, nasıl bir etkisi var? Girişimcilik bazı kişilik özellikleriyle ciddi ilişkili. Merak ve bu merakla beraber çözümü bulmaya gönüllü olmak. Her zaman çözemezsiniz ama yeterince merak ederseniz dinler, araştırırsınız. Bu da sizi çözüme olmasa da mutlaka yeni bir şeyler öğrenmeye, yeni fikirlere keşfe çıkarır. Girişimcilerin öncelikle kendilerini iyi tanımaları lazım. Bundan sonra da yardım isteyebilme özelliği geliyor. İyi bir analiz yeteneği; hem problemin kökeninde hem beraber çalışmayı seçeceğiniz ekip arkadaşlarınız için önemli. Kadın olduğunuzda, teknoloji alanında özellikle ön yargılarla karşılaşıyorsunuz. Bunlara dayanabilmek, ne olursa olsun ilerleyebilmek en önemli konu. Asla durmayın, yola devam.”