Vize serbestisi komşuya yarar

Güncelleme Tarihi:

Vize serbestisi komşuya yarar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2016 11:38

Vize serbestisi komşuya yarar

Haberin Devamı

Yaşar Üniversitesi İşletme Bölüm Başkanı Prof. Dr. İge Pırnar, önümüzdeki Haziran ayı sonunda uygulanmaya başlanması beklenen Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye vize serbestisinin, turizme olası olumlu ve olumsuz etkilerini değerlendirirken, bunun komşumuz Yunanistan'a yarayacağının altını çizdi.

Prof. Dr. İge Pırnar, Türkiye'nin “2015'te 41.6 milyon yabancı turist ağırlayıp yaklaşık 31,5 milyar dolar gelir elde ettiğini hatırlattı, vize muafiyetinin ardından Avrupa ülkelerine olan talebin uzun vadede 3 katına kadar artmasının beklendiğini bildirdi. AB ile yapılan anlaşma uyarınca Haziran ayından itibaren, fazla sayıda turist gönderen Rusya, İran, Gürcistan, Azerbaycan, Ukrayna gibi ülkelerin vatandaşlarından tekrar vize talep edileceğihi hatırlatan Prof. Dr. Pırnar, "Bu durum hem gelen turist sayısını, hem iş ve ticaret hacmini, hem de genel anlamda Türkiye turizm sektörünün rekabet avantajını olumsuz etkileyebilir. Yerli turist yurtdışını tercih ederse iç turizm de olumsuz etkilenebilir" dedi.

AB'ye vizesiz seyahat kolaylığı sağlandığında yurt dışı tatilinin bazı gruplar için iç turizmin yerine seçebilecekleri bir tatil paketi, yani adeta bir ikame tur haline gelebileceğini belirten Prof. Dr. Pırnar, “Vize serbestisinin yurt içi tur firmalarının iş hacmini azaltma olasılığı oldukça fazla. Yine aynı şekilde, son yıllarda sayıları oldukça artan vize operasyonlarında uzman acentelerin ve uzman personel gereksiniminin azalması, hatta yok olma tehlikesi bulunuyor. İç turizm pazarının da olumsuz etkileneceği muhakkak. Bir başka olumsuz etki de son yıllarda Ege sahillerinden turist alan Yunan adalarına yaşanacak olan talep artışı. Zaten son yıllarda, Yunanistan'da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle fiyat rekabeti oluşturan Türkiye'ye yakın Yunan adaları, Türk turistlerin gözde mekanı olmuştu. Buna bir de vizesiz seyahat kolaylığı eklenince, düşük fiyat avantajı olan bu adalara talebin artacağı kesin. Geçen yıl seyahat için en fazla tercih edilen AB ülkesi olup yaklaşık 900 bin kişinin Yunanistan'a gittiği düşünülürse bu rakamın artması da beklenebilir" dedi.

Yaklaşık 2 milyon kişinin iş için yurt dışı seyahat yaptığını hatırlatan İge Pırnar, “İşadamlarının vize kaygısı olmadan Avrupa pazarlarında olması önemli. Büyük firmalar vize alma konusunda ciddi sorunlarla karşılaşmıyordu. Ancak, küçük ve orta ölçekteki ihracatçılar bu sorunu yaşıyordu. Vize serbestisiyle, birçoğu AB'de gerçekleştirilen fuarlara ve kongrelere katılım da kolaylaşacaktır" dedi.

İZMİR (DHA)

foto

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!