Güncelleme Tarihi:
Taylan YILDIRIM/İZMİR, (DHA) - İZMİR-Çanakkale Otoyolu'ndaki viyadük inşaatında beton dökülmesi sırasında çelik konstrüksiyon iskelenin yıkılmasıyla 4 kişinin yaşamını yitirdiği acı olayın bilirkişi raporu ortaya çıktı. Bilirkişi, iskelen taşıyıcı kolonları bağlantı yerlerininin tümüyle civatalarla sabitlenmediği, deforme olan iskelenin kurulumunun uygun olmadığı, ayaklarının yere uygun sabitlenmediği, 21 metre yükseklikte çalışan işçilerin yere düşmesinin engellenmesi için yaşam hattının oluşturulmadığını tespit etti. Bu hatalar nedeniyle şantiye şefi Aykan K. hakkında '1'den fazla kişinin taksirle ölümüne neden olmak' suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Menemen İlçesi'ne bağlı eski beldelerden Koyundere'de, Gazi Mahallesi yakınındaki İzmir -Çanakkale Otoyolu projesinin İzmir- Çandarlı etabı viyadük inşaatında, beton dökülürken, geçen 4 Ağustos 2015 tarihinde, çelik konstrüksiyon iskele yıkıldı. İskelenin çökmesiyle birlikte, viyadük üzerinde bulunan 4 işçi, yaklaşık 150 ton harcın ve demirin altında kaldı. Kaza yerine giden İzmir Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi, AKUT ile AFAD ekipleri, özel kimyasallar kullanıldığı için kısa sürede donan beton ve demirin altında kalan pompa operatörü 43 yaşındaki İbrahim Yurt ile işçiler 40 yaşındaki Mehmet Reşit Işık, 22 yaşındaki Hakan Bilmez ile Sefer Aslan'ı kurtaramadı.
Ölenlerden İbrahim Yurt, Manisa'nın Akhisar İlçesi'ne bağlı Akselendi Köyü'nde, diğer işçiler Mehmet Reşit Işık, Hakan Bilmez ve Sefer Aslan ise, memleketleri Van'ın Erciş İlçesi'nde toprağa verildi.
3 İŞÇİNİN AİLESİ, ŞİKAYETTEN VAZGEÇTİ
Olayın savcılık soruşturması sırasında işçiler Mehmet Reşit Işık, Hakan Bilmez ile Sefer Aslan'ın aileleri, maddi ve manevi zararlarının karşılandığını söyleyip şikayetlerinden vazgeçti. Olaydan kısa süre önce çalıştığı hazır beton firmasından ayrılıp, koşulları daha iyi olduğu için yeni firmasında işe başlayan İbrahim Yurt'un ailesi ise şikayetlerinden vazgeçmedi.
BİLİRKİŞİLER KUSURLARI SIRALADI
Sürdürülen araştırma sırasında, iş güvenliği uzmanı, inşaat mühendisi ve jeofizik mühendisinden, 3 kişilik bilirkişi heyeti oluşturuldu. Hazırlanan raporda, 4 kişiyi adeta bile bile ölüme götüren kusurlar tek tek sıralandı. Raporda kusurlar şöyle sıralandı: * Kalıp iskelesinin montajı sırasında, iskelenin taşıyıcı kolonlarının bağlantı yerlerinin hepsi civatalarla sabitlenmedi. * İskelenin kurulumu uygun şekilde yapılmadı. * İskelenin bazı bölümlerinin deforme olduğu saptandı. * İskele ayakları, yere uygun şekilde sabitlenmedi. * Yaklaşık 21 metre yükseklikte çalışan işçilerin yere düşmesinin engellenmesi için yaşam hattı oluşturulmadı. * Betonun altından çıkartılan işçilerin üzerinde emniyet kemeri olmadığı görüldü. * İskele bağlantılarının yeterli sağlamlıkta olmadığı, iki ayak arasındaki geçişin uygun bulunmadığı, iskelenin taşıyacağı azami yükün görünecek şekilde işaretlenmediği anlaşıldı.
Bu tespitlerden sonra raporda, ölen kişilerin kusurlarının olmadığına, şantiye şefi Aykan K.'nın asli kusurlu bulunduğuna yer verildi.
15 YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTENDİ
Olaydan hemen sonra tutuklanan, yaklaşık 1 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen şantiye şefi Aykan K. hakkında iddianame de hazırlandı. '1'den fazla kişinin taksirle ölümüne neden olmak' suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istenen Ayhan K., Karşıyaka 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaya başlandı.
FOTOĞRAFLI