Güncelleme Tarihi:
VERGİ tahakkuku ile İstanbul, Ankara, Kocaeli ve İzmir'in ardından Türkiye beşincisi olan Torbalı yüzde 99, 22'lik tahsilat oranı ile Türkiye birincisi oldu.
Geçtiğimiz yıl 25.5 milyar lira vergi ödeyen ve vergide 77 ili geride bırakan Torbalı ilçesi, bu yıl da şampiyonluğu kimseye kaptırmadı. Önceki gün açıklanan rakamlara göre Torbalı, 2016 yılında 30.250 milyar TL vergi ödeyerek yine Türkiye sıralamasına damgasını vurdu. Birinci sırada yer alan İstanbul 280 milyar 798,5 milyon liralık vergi tahakkuk ettirirken, 78 milyar 953,9 milyon lira Ankara ikinci, 65 milyar 276,2 milyon liralık vergi tahakkuk ile Kocaeli üçüncü, dördüncü sıradaki İzmir'de 55.701 milyar TL olurken, 30, 250 milyar TL vergi tahakkuku gerçekleşen Torbalı, beşinci sırada yer alıp 14 milyar 474,6 milyon lira ile Bursa'yı geride bıraktı. Vergi tahsilatında Türkiye rekoru kıran Torbalı'nın tahsilatı 99,2 oldu. İstanbul'un tahsilat oranı, 83,6, Ankara 80,07, Kocaeli, 85,2, İzmir 85,3 oldu.
"SONUÇ SÜRPRİZ DEĞİL"
İzmir'in de ödediği verginin yüzde 55'ini tek başına karşılayan Torbalı'nın Ticaret Odası'nın Başkanı Abdulvahap Olgun, son 10 yıldır hem vergi tahakkukunda hem vergi tahsilatında hem de ihracat oranında rekorlar kırdıklarını söyledi. Olgun, ekonominin tüm faktörlerinin Torbalı'da gelişmiş durumda olduğunun altını çizerek alınan sonucun sürpriz olmadığını söyledi. Sanayi devi illerle yarışan Torbalı, İzmir'in ihraç ettiği her 10 üründen birini de yurtdışına gönderen ilçe olma başarısını gösteriyor. 700'e yakın fabrikadan geçen yıl 932 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi. İzmir'in vergi yükünün yüzde 55'ini karşılayan ilçedeki tesislerde 45 bin kişi çalışıyor.
SİGARA FİRMALARI SIRTLIYOR
Torbalı'nın ödediği vergide en önemli pay sigara firmalarına ait. İzmir'de kurumlar vergisinde geçen yıl tahakkuk eden rakamlara göre, ilk sırayı Torbalı'da faaliyet gösteren Philsa Philip Morris Sabancı Sigara ve Tütün A.Ş alırken, ilçede faaliyet gösteren JTI de 5.sırada yer buldu. AB ülkeleri başta olmak üzere Ortadoğu ve Balkanlar'ın da dahil olduğu 100'ün üzerinde ülkeye ihracatın yapıldığı Torbalı'da hedef, yeni pazarlara açılarak 1 milyar dolar ihracat hedefini yakalamak.
VERDİĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALMAYA BAŞLADIK
Ekonomide 'Cazip Kent' sloganını kullanan olan Torbalı'nın rekortmen sıfatını her yıl daha da pekiştirdiğini, buna paralel olarak muazzam bir büyüme içerisinde olduğunu kaydeden Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, ilçe olarak artık “Verdimizin karşılığını alamıyoruz" sitemini de geride bıraktıklarını söyledi. Torbalı'da açılış için gün sayan 250 yataklı Torbalı Devlet Hastanesi'nin yanı sıra birçok yatırımın devam ettiğini, bunun ilçenin ekonomik potansiyeline katkı sunduğunu söyleyen Olgun, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şu anda Torbalı'ya 200 milyonluk bir kamu yatırımı yapılıyor. 5 yeni okul yeni döneme hazır. İzmir-Aydın Yolu yenileniyor. Torbalı ve Pancar OSB'ye iniş-çıkış yapılıyor. Hastanemiz hasta kabulüne başlamak üzere. Türkiye'nin en büyük projelerinden Fetrek Çayı güldür güldür geliyor. Merkezi hükümet ile yerel hükümetin birleşmesinin meyvelerini yiyoruz. İlçemizden seçilen milletvekilimiz Atilla Kaya yılardır özlediğimiz yatırımları bir bir gerçekleştiriyor. Yıllarca vergi rekortmeni olup kamu yatırımı alamamanın sancısını çektik. Merkezi hükümet ve yerel hükümet işbirliği ile yatırım atağına kalkılan ilçemizde sanayideki büyüme ile birlikte hak ettiğimiz konuma ulaşacağımıza inanıyorum."
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF