Uzunyuva Arkeopark’ta medeniyetler buluşması

Güncelleme Tarihi:

Uzunyuva Arkeopark’ta medeniyetler buluşması
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2020 15:44

Muğla’dan Mardin’e, Mardin’den Trabzon’a Medeniyetler Buluşması Projesi kapsamında yöresel kıyafetler ve aksesuvarlardan oluşan defile büyük ilgi gördü.

Haberin Devamı

Milas’taki Karya Kralı Hekatomnos’un anıt mezarının bulunduğu Uzunyuva Arkeopark’ta yöresel desen ve figürlerle hazırlanan özel kıyafet koleksiyonu defileyle tanıtıldı. Trabzon Kadın Eğitim ve İstihdamı Artırma Derneği Başkanı Bahar Kastan’ın önderliğinde hazırlanan “Muğla’dan Mardin’e, Mardin’den Trabzon’a Medeniyetler Buluşması” kapsamında Muğla, Mardin ve Trabzon’un kültürel değerleriyle harmanlanarak kadınlar tarafından atölyelerde hazırlanan 60 parçadan oluşan özel koleksiyonun 20 parçalık ilk serisi, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ne giren 2 bin 400 yıllık Hekatomnos Anıt Mezarı’nın yer aldığı Uzunyuva Arkeopark Alanı’nda beğeniye sunuldu.

EL EMEĞİ BEĞENİ TOPLADI

Geleneksel Milas halısı ve kilimi desenleri, tarihi yapı motifleri, Mardin’e ait Şahmeran motifi, telkari, Süryani nazarlığı, kırk yama, iğne oyası ürünlerin tarihsel el sanatlarıyla bugüne uyarlanmasıyla hazırlanan kıyafetleri taşıyan mankenler, aksesuvar olarak da Trabzon’a ait hasır sepetle podyuma çıktı. Sanal sergi ve katalog çalışmaları için düzenlenen defilede beğeniye sunulan geleneksel el dokuma kumaştan üretilen, kültürel öğeler ve desenler içeren kıyafetlerin çekimi yapıldı. Kadın dayanışması ve el emeğiyle üretilen kıyafetler izleyenlerden tam not aldı.

Haberin Devamı

PROJE 81 İLE YAYILACAK

Proje tasarım ve kreatif direktörü Siber Becanoğlu, ülke geneline yayılması planlanan projenin çok değerli bir kadın dayanışmasını ve kültür birlikteliğini yansıttığını söyledi. Koleksiyondaki kıyafetlerin tasarımını Muğla, Mardin ve Trabzon’da gerçekleştirdikleri gezi ve kültürel incelemelerle hazırladığını dile getiren Becanoğlu, “Projede yaklaşık 300 kadınımızla atölyelerde beraber çalışıyoruz. Koleksiyonumuzda 60 parça bulunuyor. Mardin atölyelerimizde kıyafetlerin düğmelerinden tutun da aksesuvarlarına kadar telkari üzerine çalıştık. Trabzon atölyelerimizde dokumalarımızı yaptık. Bodrum bezi ve geleneksel el dokuma kumaşları kullandık. Muğla’da ve Milas’ta da halı ve kilim desenlerini, çemperiyi tercih ettik. Tarihi eserleri de motifleştirerek kıyafetlere uyguladık” ifadelerini kullandı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!