Güncelleme Tarihi:
El yıkamak, hastalıklarla savaşta en büyük silah olarak kabul ediliyor. Ellerde 10 bin ile 10 milyon arasında bakteri taşınıyor. Uzmanlar, özellikle az gelişmiş ülkelerde yaşanan çocuk ölümlerinin yüzde 50'ye varan oranda el yıkama alışkanlığıyla önlenebileceğini belirtiyor. İEÜ Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Dilşen Oktay da elleri sık sık yıkamayla binlerce çocuğun hayatının kurtarılabileceğini ifade etti. Hijyen ve Sanitasyon dersi veren ve 15 Ekim Küresel El Yıkama Günü olarak kabul edildiğini anımsatan Oktay, "Her gün ellerini yıkayan çocuklarda ölüm oranının yarı yarıya azaldığı görülmüş. El yıkama sadece çocuklar için değil aslında tüm insanlar için çok önemli bir uygulama. El yıkamanın 20 saniye boyunca sürmesi gerekiyor. Kalıp sabun ya da sıvı sabunla elleri iyice köpürtüp ardından akan suda durulanması lazım. Elleri sadece suyla yıkamak mikropları uzaklaştırmak için yeterli olmuyor" dedi.
Mevsim dönüşümüyle birlikte grip gibi salgın hastalıkların görülme sıklığının artacağına da dikkat çeken Oktay, el yıkama sayesinde bunlardan da korunmanın mümkün olduğunu kaydetti. Avrupalıların el yıkama alışkanlıkları üzerine 2015 yılında gerçekleştirilen çalışmada, "Tuvaletten sonra ellerinizi yıkar mısınız" sorusuna Türkiye'de yüzde 94 oranında olumlu yanıt verildiğini vurgulayan Oktay, şunları söyledi:
"Bu yanıt ile tüm Avrupa ülkeleri arasında ikinci sırada bulunuyoruz. Bu sevindirici bir haber ancak sadece tuvaletten sonra el yıkamak yeterli değil. Grip salgınlarının önlenmesinde de el yıkama alışkanlığı büyük önem taşıyor. Enfeksiyon kaynaklı rahatsızlıkların yüzde 80'inin eller aracılığıyla taşındığı tespit edilmiştir. Önerimiz dışardan eve dönüldüğünde ve yemek yemeden önce ellerin yıkanmasıdır. Böylelikle gün boyu temas ettiğimiz yüzeylerden ellerimize geçen bakteri ve virüslerin sayısını en aza indirmek mümkün."