Güncelleme Tarihi:
İZMİR'deki Özel Egepol Hastanesi'nin Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Şükrü Mehmet Turan, dar burunlu ve yüksek topuklu ayakkabı kullanımının, kadınlarda baş parmak çıkıntısı (halluks valgus) hastalığına neden olduğunu söyledi.
Op. Dr Turan, halluks valgus hastalığının hem erkeklerde hem de kadınlarda görülmesine rağmen hastaların yüzde 90'ının kadınlardan oluştuğuna dikkat çekti. Halluks valgus hastalığında esas tedavi yönteminin cerrahi olduğunu kaydeden Op. Dr. Turan, "Halluks valgus, baş parmağın dışa doğru eğilmesi anlamına gelse de, birinci sıranın karmaşık bir deformitesidir. Genetik yatkınlık, bağ gevşekliği ve zemin hazırlayıcı anatomik yapı (düz tabanlık vb) gibi içsel nedenler ile dar burunlu, yüksek topuklu ayakkabı kullanımı gibi dışsal nedenler bu rahatsızlığa yol açar. Hastaların yüzde 90'ı 25 - 45 yaş arasındaki kadınlardan oluşmaktadır" bilgisini verdi.
GENİŞ VE YUMUŞAK TABANLI AYAKKABILAR GİYİLMELİ
Tedavide öncelikle burun kısmı geniş, ayağı sıkmayan, yumuşak tabanlı ayakkabılar önerdiklerini kaydeden Op. Dr. Şükrü Mehmet Turan, şunları söyledi:
"Buna ek olarak parmak arası makara, gece ateli ve özel tabanlıklar önerilebilir. Ayrıca uzun yürüyüşlere ara verilmesi ağrının azalmasına yardımcı olabilir. Bu tedavi yöntemlerinin esas amacı ağrının azaltılması, deformitenin ilerlemesini yavaşlatmak veya durdurmaktır. Halluks valgus hastalığının esas tedavi yöntemi cerrahidir. Ameliyatın amacı baş parmağın ve tarak kemiğinin normal hizasına getirilmesidir. Ayrıca, diğer parmak deformitelerinin de düzeltilmesi gerekir. Uygulanacak cerrahi yönteme ayak grafisi üzerinde yapılan ölçüm ve muayene bulgularına göre karar verilir. Ameliyatla yüzde 85 - 90 oranında başarılı sonuçlar alınmaktadır."
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF