Uzak-yakın görme sorununda ‘difraktif lens ameliyatı’

Güncelleme Tarihi:

Uzak-yakın görme sorununda ‘difraktif lens ameliyatı’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2020 04:47

EKOL Hastanesi Göz Kliniği Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Esat Çınar, gözlüğün özel ve sosyal hayatta bireylerin rahat hareket etmesine engel olabildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Zaman ilerledikçe, özellikle de 40 yaş ve sonrası dönemlerde yakın görme problemlerinin başladığını kaydeden Çınar, uzak gözlüğü kullanan kişilerin yakın gözlüğü de kullanmaya başlayınca gözlük sayısının ikiye çıktığını ve bu durumun kişinin sosyal hayatında zorluklar çekmesine neden olabildiğini ifade etti. İki gözlük kullanımını giderebilecek uzak-yakın kontakt lenslerin mevcut olduğunu, fakat bu lenslerin her hastanın gözüne uygun olmayabildiğini dile getiren Çınar, kişilerin bu lenslere alışamayabildiklerini de bildirdi.

Uzak-yakın görme sorununda ‘difraktif lens ameliyatı’

AKILLI MERCEK İMPANTASYONLARI
Kişilerin uzak ve yakın görme problemleri için çeşitli tedavi yöntemleri olduğunu belirten Çınar, “Lens ve gözlük kullanımındaki zorluklar sebebiyle gündeme ameliyatlar geliyor. Bu tarz problemler için çeşitli ameliyatlar var. Fakat bu dönemde yaygın olarak kullanılan, başarı oranı ve kalıcılığı daha yüksek olan yeni nesil difraktif lens implantansyonlarıdır. Yerleştirilen merceklerin temel özelliği yumuşak bir lens olmaları. Bu mercekler gözdeki numarayı düzeltmek için hazırlandıklarından, genelde iyi sonuç veriyorlar. Ayrıca difraktif lens implantasyonları katarakt geliştikten sonra ya da gelişmeden önce de uygulanabiliyor. Bu ameliyatlar 5-10 dakika kadar sürüyor ve damla ile gerçekleştiriliyor” dedi.

Haberin Devamı

ÜÇ PROBLEM, TEK AMELİYAT
Yüksek astigmatı olan kişiler için de difraktif lens implantasyonu yapılabildiğini belirten Çınar, “Bazı hastaların uzak ve yakın görme problemlerinin yanı sıra astigmatı da olabiliyor. Bu hastalar difraktif lenslerin bir türü olan difraktif torik lensler ile tedavi edilebiliyor. Astigmatı 8 numara olan hastalar bile tedavi edilebilmekte” diye konuştu.
Tedavide göze uygun yöntem ya da yöntemlerin seçilmesinin önemine de değinen Çınar, “Göz problemlerinde iyi bir analiz sonrasında planlanan tedavide uygun yöntemin belirlenmesi önemli. Kimi zaman tek yöntem ile kimi zaman ise birkaç yöntemi kombine ederek planlanan tedavi göze uygun seçildiğinde, alınan sonuçlar daha sağlıklı oluyor ve tedavi sonrasında hasta daha mutlu oluyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!