Güncelleme Tarihi:
İZMİR'in Urla ilçesindeki geleneksel 'Mart Dokuzu Urla Ot Festivali' başladı. Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, 8. Kez düzenlenen ot festivaliyle Urla'nın zengin coğrafyasının sunduğu leziz ve sağlıklı otlarını tanıma ve tanıtma imkanı bulduklarını söyledi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde Urla Sanat Sokağı'nda gerçekleşen festival yürüyüşüne 'Urla Doğal Sofra Gönüllüleri' üyeleri ve Urlalılar katıldı. Şarkılar ve marşlar eşliğinde gerçekleşen yürüyüşün ardından Urla Belediyesi Eski Tamirane Binası'nda açılış töreni gerçekleşti. Festival düzenleme komitesi üyesi Doğal Sofra Gönüllüleri Başkanı Bilge Bengisu Ögünlü yaptığı konuşmada, "Harika bir coğrafyada yaşıyoruz. Yıllar önce otları tanımak için başlattığımız şenlik bugün önemli bir noktaya ulaştı. Urla'daki var olan zengin ot kültürünü koruyup yaşatmalıyız" dedi.
Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar ise yaptığı konuşmada, katılımcılara tekekkür etti, "Güçlü tarihi, huzur dolu coğrafyası ve bereketli topraklarıyla bizlere farklı kültür ve geleneklerin mirasını yaşatan Urla'ya hoşgeldiniz. Bu topraklar özel, kıymetli, bereketli. Bize düşen görev bu bereketi korumak, verimi arttırmak, kıymeti bilmek. Yerel yönetim olarak elimizden geleni yapıyor, mücevherimizi parlatmaya devam ediyoruzö dedi. Uyar, Yarımada bölgesinde 'sürdürülebilir kalkınma hedefleri' kapsamında çalışmalar yaptıklarını anımsattı şöyle konuştu:
"Kültür, sanat, tarih gibi marka değerlerimizin yanı sıra tarımsal faaliyetlerimiz ve gastronomi de oldukça öne çıkan özelliklerimiz arasında. Çünkü Urla, tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve hali hazırda çok çeşitli kültürlerin bir arada yaşadığı bir mozaik. Yani mutfak kültürümüz oldukça zengin. Biz bu yüzden gastronomi turizmine önem veriyoruz. Çünkü bölgemize özgü yemeklerin sunulması bizim kültürel kimliğimizi ve mirasımızı yansıtmakla kalmıyor, yerel kalkınmaya, sürdürülebilir tarımsal faaliyetlerin ve yemek endüstrisinin oluşmasına da olanak sağlıyor."
ŞEFLER SAHNEDE
Ot Bayramı'nın ilk gününde şefler Handan Kaygusuzer ile Yunur Emre Akkor, konuklara bu yıl festivalin teması olan Gelincik çiçeğinden 'çalkama' yaptılar. Ardından, gelincik şurubundan bir tatlı ve mutfak atölyeleri sunumu büyük ilgi gördü.
OT TOPLANACAK
Festivalin yarın (25 Mart Pazar) Özbek Mahallesi'nde yapılacak ikinci gününde ise köyde ot toplama etkinliği düzenlenecek. Festivale katılmak isteyenler için pazar günü saat 10.30'da Urla Cumhuriyet Meydanı'ndan Özbek'e ücretsiz otobüs kaldırılacak. Özbek'te kurulacak mutfakta otlarla yemek yapılacak.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAFLI