Urla seni çağırıyor

Güncelleme Tarihi:

Urla seni çağırıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2020 03:27

Gastronomi turistlerinin yeme-içmeye diğer yabancı konukların yaklaşık 1.5 katı daha fazla para harcadığı bir ortamda Urla, at çiftliklerinden masmavi koylarına, tarihi yapılarından zengin mutfağına geniş ve butik seçenekleriyle gastronomi turizminde de atağa kalkmaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

5 MİLYAR DOLARLIK BİR DÜNYA
Yaklaşık 8 bin yıllık geçmişinde 34 ayrı uygarlığa ev sahipliği yapan İzmir’in yanı başındaki şirin ilçesi Urla, zengin mutfağıyla gastronomi turizminin önemli duraklardan biri olmaya talip. Enginarından cibesine, börülcesinden şevket-i bostanına, rokasından balığına, zeytinyağından arapsaçına, kekiğinden biberiyesine kadar çok geniş seçenek sunan Urla’nın lezzet durakları, yıllık 5 milyar doları bulduğu tahmin edilen gastronomi pazarından pay almak için hummalı çalışma içinde.

ESNAFIN YANINA ŞEF RESTORANI
Esnaf lokantalarıyla ün yapan bölge son dönemde açılan şef restoranlarıyla da gücüne güç katıyor. İlçede gastronomi turizminin büyümesinde bir başka önemli faktör de yeme-içmeden sanata farklı alanlarda yapılan organizasyonlar... Ot Festivali, Enginar Festivali, Kavun Festivali, Tiyatro Festivali, Oyuk Festivali, Yelken, Yat ve Enduro Yarışları, Arnavut Böreği Şenliği, Uçurtma Şenliği, Bağbozumu Şenliği bölgenin önemli bir çekim merkezi olmasında kaldıraç görevi üstleniyor. 9’da

Haberin Devamı

EDİTÖRDEN
Mete Tamer OMUR

Türkiye’nin gastronomi üssü

Urla, bereketli toprakları, limanı, birbirinden leziz otları, zengin deniz ürünleri, zeytin-zeytinyağı, üzüm bağları ve mutfağıyla rengarenk bir mozaik. Evliya Çelebi’ye göre yeryüzünde benzeri yok. Yaklaşık 7 bin 500 yıldır bu topraklara ayak basan herkesin gördüğü bu zenginlikleri bugüne taşıyanlara vefa göstermek ve gelecek günlere daha da güçlendirerek taşımak görevini üstlenen girişimciler, şefler, STK’lar ve yerel yönetimler bu amaçla dayanışma içinde çalışıyor.

Doğal Sofra Urla Gönüllüleri Başkanı Bilge Bengisu Öğünlü, Urla’nın mutfak kültürü zenginliğini, “Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Urla, kozmopolit bir yapıya sahip. Akdeniz, Balkanlar, Anadolu, Karadeniz vs. hepsi Urla’nın mutfak kültürüne katkıda bulunmuş. Yıllar boyu göçler değişik kültürleri hem ayrı hem de iç içe kılmış, Urla potasında eritmiş” sözleriyle tanımlıyor. Modern zamanların seyyahı Saffet Emre Tonguç ise, “Urla, İzmir’in gizli hazinesi” diyor. 2’de

Haberin Devamı

 
Hedef ortak:
1. Tarih ve kültüre sahip çıkmak.
2. Tarımsal alanları korumak ve tarımı geliştirmek.
3. Gastronomi ve mutfak kültürünü güçlendirmek.
4. Yerel dayanışma ağı kurmak ve yerel toplulukları desteklemek.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!