Güncelleme Tarihi:
Peker, konuyla ilgili bilgiler verdi.
BU BELİRTİLERE DİKKAT
İdrar yapmakta güçlük, zayıf, ince idrar akımının gözlenmesi, idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, idrar kesesini tam boşaltamamanın üretra darlığının belirtileri arasında olduğunu kaydeden Peker, “Üretra darlığının üroflovmetri (idrar akım şiddetini, debiyi ölçen test, üretrogram -üretra kanalının filmi- üretral ultrasonografi -üretra kanalı ve çevresinin görüntülenmesigibi tetkiklerin yapılmasıyla konulur. Bazı durumlarda üretroskopiden (kamerayla üretranın görüntülenmesinden) yararlanılabilir” diye konuştu.
ÜRETRA DARLIĞINDA TEDAVİ
Tedavi yöntemlerini anlatan Peker, “Dilatasyon: Ucu ince, gövdesi daha kalın ve kıvrımlı metal veya yumuşak lastik deliksiz sonda şeklindeki araçlarla yapılır. Önce üretraya kaydırıcı ve yüzeysel olarak uyuşturucu ilaç karışımından oluşan jöle şeklinde steril bir madde sıkılır. Arkasından inceden kalına doğru bujiler darlığı geçecek şekilde üretraya itilir. Darlık çeşitli yerlerinden yırtılarak açılmış olur. Genel anesteziye gerek kalmadan muayene odasında yapılabilir.
Endoskopik (Kapalı) Ameliyat: Anestezi altında ameliyathanede yapılır. Özel aletlerle üretraya girilir ve tüm üretra görülür, darlık bölgesine ulaşılır, darlık özel bir bıçakla bir yerinden kesilerek açılır. Kesilen yere idrar değmemesi ve kesilen yerin iyileşmesi için mesane sondası takılır. Sonda 3-5 gün kalır.
Açık Ameliyatlar: Açık ameliyatların iki amacı vardır: Birincisi, darlık dokusunun kesilip çıkarılması ve sağlıklı dokuların birleştirilmesi. Diğeri ise darlık dokusunun uzunluğuna kesilip açılması ve bu açıklığa hastanın kendi vücudunun bir bölgesinden (çoğunlukla yanak içi) alınan sağlıklı dokunun yamanması. Uyumu ve sonuçlarının çok iyi olmasından dolayı yanak içi doku kullanımı yaygın olarak kullanılmaktadır.” Dünyada yapılan çok sayıdaki bilimsel çalışmalara göre dilatasyon ve endoskopik (kapalı) ameliyatların daha kolay olduğunu ve yaygın olarak kullanıldığını kaydeden Aziz Peker, “Açık ameliyatlar sonuçları yüzde 90’lara varan oranda başarılı olduğu için, günümüzde önerilen tedavi yöntemi olmuştur” ifadelerini kullandı.