Güncelleme Tarihi:
EGE İhracatçı Birlikleri (EİB) Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, referandum sonrası AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesini beklediklerini söyledi. Ünlütürk, katma değerli ürün üretimine önem verilmesi gerektiğini belirterek İZKA ile birlikte hayata geçirdikleri Teksmer'in de mayıs ayında faaliyete geçeceğini, öncelikli olarak koruyucu tekstil ve medikal tekstil alanlarına yoğunlaşacaklarını açıkladı.
EİB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, referandum sonrası AB ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkileri değerlendirdi. Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normale dönmesi gerektiğini belirten Ünlütürk, Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 50'sinin Avrupa ile yapıldığını, bu nedenle gümrük birliğinin güncellenmesi ve vizesiz seyahatin hayati önem taşıdığını söyledi. Bu konuların AB'den çok Türkiye için önem taşıdığını belirten Ünlütürk, "Referandum sonrası ben AB ile ilişkilerin normalleşeceğine inanıyorum. Türkiye ekonomik çıkarları için bunun böyle olması gerekiyor. AB pazarı, rekabetçi üstünlüğü olan en geniş pazar. Gümrük birliği anlaşmasının revize edilmesi süreci hızlandırılmalı ve birliğe tarım ürünleri de dahil edilmeli. Tabi bu konu bizim iyi bir hazırlık yapması gereken bir konu. Yurt içinde altyapıların ve yapısal düzenlemelerin yapılması gerekiyor ki sektörümüz bu rekabete hazırlansın. Hem sanayi hem tarım ürünlerinin gümrük birliğine olmasını arzuluyorum" dedi.
2016-2017 arasındaki tekstil ihracatında meydana gelen yüzde 46'lık artışı değerlendiren Ünlütürk, tekstil ihracatı rakamlarının çok büyük olmadığını dolayısıyla bir firmanın yapacağı ufak bir atağın bu rakamları yükseltmeye yeteceğini söyledi.
İHRACATA EN ÖNEMLİ DESTEK KGF
İhracat konusunda ekonomik olarak yapılan en önemli desteğin Kredi Garanti Fonu (KGF) kurulması olduğunu söyleyen Ünlütürk, "1 hafta öncesine kadar 100 milyar liralık bir krediye garanti verdi. 20 senede yaklaşık 20 milyar krediye garanti olurken, şimdi 5 katına ulaştı. Tabi büyük firmalar krediye ulaşmaya sıkıntı çekmiyorlar. Finansmana ulaşmada zorluk çeken küçük ve orta ölçekli işletmeler. Bu firmaların banka sisteminden fonlanması zor oluyor. Bu firmaların bu sistemle önü açılmış oldu. O finansmanla firmalar iş yapma kabiliyetini arttırdı. Daha önce kredi almayan firmalar bazen bunu kendi parası zannediyor. O konuda dikkatli olmak lazım. Firmaların bir kısmı ise bu kredileri mevcut borçlarını yapılandırmada kullandı" dedi.
TEKSMER KORUYUCU VE MEDİKAL TEKSTİLE ODAKLANACAK
İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ile birlikte oluşturdukları Tekstil Merkezi (Teksmer) hakkında bilgi veren Ünlütürk, merkezin mayıs ayında faaliyete geçeceğini, ancak oluşturdukları bir ekibin 1 yıldır sektörde faaliyet gösteren firmalarla görüşmeler gerçekleştirerek ihtiyaçları konusunda çalışma yaptıklarını anlattı. Firmalarla gerçekleştirdikleri görüşmeler sonucunda iki çalışma alanı belirlediklerini belirten Ünlütürk, "Koruyucu tekstil ve medikal tekstil öne çıkan iki alan oldu. Öncelikle koruyucu tekstilde, yanmaz kumaş, soğuk ortamda çalışanların kullanacağı kıyafetler gibi tekstil ürünlerinde çalışılacak. Sonrasında ise medikal tekstile yönleneceğiz. Balistik ürünler de teknik tekstilin alanı içerisinde. Teknik tekstilin savunma sanayinde önemi büyük. Hükümetin savunma sanayisini yerlileştirme hedefi var. Birçok alanda baya mesafe kat edildi" dedi.
"ASIL ZORLUK HAMMADDEYİ GELİŞTİRMEK"
Çok büyük bir merkez oluşturmadıklarını belirten Ünlütürk, "Laboratuarları yaşatmak çok zor. Gelirleriyle hayatta kalmalılar. Laboratuarlarımızdaki hedef burada yapılamayan testleri gerçekleştirmek. Ancak asıl hedef firmalar ile birlikte yeni tekstil ürünleri geliştirmek için projeler gerçekleştirmesi. Bir elyaf-lif makinesi getirdik. Şuan bölgedeki bu konudaki en iyi makine. Hedefimiz burada firmalar ile birlikte yeni elyaf, yeni lifler üretmek. Su geçirmez, yüksek dayanıklılık ya da yansıtıcı kumaş özelliği gibi nitelikler öncelikle elyaftan başlıyor. Onun için firmaların daha çok katma değerli ürünler geliştirmelerine hizmet edeceğiz. Asıl zorluk temel hammaddeyi geliştirmek. Bunu geliştirdikten sonra ürünü yapacak çok sayıda tekstil üretim firması zaten mevcut" diye konuştu.
DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ İLE İŞBİRLİĞİ
Teksmer'in yaklaşık 4,5 milyon lira bütçeli bir yatırım olduğunu, bütçeyi düşük tutabilmek için üniversitelerden yer talep ettiklerini söyleyen Ünlütürk, " Dokuz Eylül Üniversitesi yer sağladı. Batılı örneklerde de AR-Ge merkezleri ya üniversitelerin içinde ya da yakınında, üniversite, Ar-Ge merkezi, sanayi bölgesi ve tekno merkezi yan yana. Teksmer üniversite ile bir anlaşma yaptı, yapılacak testlerin tamamını üniversitenin tesislerinde yapacak" diye konuştu.
ÇİN VE HİNDİSTAN'DAN TEKNİK TEKSTİL ATAĞI
Teksmer'in firmalara proje oluşturulması ve yürütülmesi konusunda da danışmanlık hizmeti vereceğini anlatan Ünlütürk, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çin ve Hindistan teknik tekstil konusunda büyük yatırım yapıyor. Teknik tekstilde Türkiye'de rakam yıllık tekstil ihracatının yüzde 20'si civarında. Teknik tekstilin alanı otomotiv ve inşaattan, medikal ürünlere kadar uzanıyor."
Timur TARLIĞ / İZMİR (DHA)
FOTOĞRA