Güncelleme Tarihi:
DEĞERLENDİRME ÖNEMLİ
Fizyoterapi ve rehabilitasyonda kişiye özel değerlendirmeler, geçmiş yaşantı düzeninin önemine değinen Ahmet Güngör, “Yaş, spor aktivitesi, çalışma ortamı, dengesiz kilo almak veya verilmesi, hormon dengesizlikleri, stres düzeyi gibi birçok etken vücuttaki kas yapılarının dengesizliğine sebebiyet veriyor. Bir kabızlık durumu sonrasında bile zorlanmaya bağlı iç kaslarda dengesizlik sonucu bel fıtığı gözlenme durumu olabiliyor. Boyun bölgesindeki bir ağrı sırt bölgesinden kaynaklı olabilir. Sırt bölgesindeki bir ağrı ise bel bölgesindeki bir düzensizlikten kaynaklı olabilir. Bu tarz durumlarda bölgesel olarak değil, bütüncül olarak yaklaşmalıyız” ifadelerini kullandı.
BÜTÜNCÜL TERAPİ YAKLAŞIM
“Bütüncül terapi yaklaşımında ana formumuz vücuttaki bütün yapıları saran fasya düzenini koordine etmektir” diyen Ahmet Güngör, şu bilgileri verdi:
“Saç derisinden parmak uçlarına kadar saran ve koruyan bu doku; vücutta sistematik bir halde esneyip eski formuna döner. Kas eklem ve iç organları koruyan Fasyada düzensizlik oluştuğunda bütüncül terapi yaklaşımı devreye girer. Kişiye özel planlanan bütüncül terapi yaklaşımı ile çözüm odaklı süreci hızlandırıp hedefteki eski beden formunu daha hızlı koordine etmektir. Örneğin; Menopoz dönemi sonrası hormonel dengesizlik ile vücudun belirli bölgerinde ağrı sendromu başlayan bir kadında dolaşım bozukluğu kaynaklı Fasya yapıları eski formuna dönüşte zorlanabilir. Biz, eski beden formuna dönüş sürecini hızlandırmak için bütüncül terapi yaklaşımı ile yaşam kalitesinin olması gereken kaliteli dönüşünü hızlandırmak için devreye giriyoruz. Bölgesel olarak yaklaşımlarda çözüm kısa süreli olabilir ve ağrı geri dönüşünde daha şiddetli veya başka bölgeye de yansımış şekilde olabilir.”