Güncelleme Tarihi:
İZMİR'in Ödemiş İlçesi'ndeki üniversite öğrencileri, düzenlenen konferansla kan ve kök hücre bağışı konuşunda bilgilendirildi.
Ödemiş Kent konseyi öncülüğünde Ödemiş Belediyesi ve Türk Kızılayı tarafından Ödemiş Belediyesi Nikah Salonu'nda düzenlenen konferansta konuşmacı olarak katılan Türk Kızılayı Ege Bölgesi Kan Merkezi Müdürü Dr. Gökay Gök, kan ve kök hücre bağışınnın önemine dikkat çekti. Sloganlarının "Üç tüp kan bir can" olduğunu belirten Dr. Gök, "TÜRK-KÖK Projesi kapsamında Türkiye'nin çeşitli yerlerinden alınan kan örnekleri Ankara'da toplanıyor. Burada laboratuvarlarda incelenen birinci testte, kan örneği lösemili bir hastaya uyarsa Sağlık Bakanlığı bizden biraz daha fazla kan göndermemizi istiyor. Kan örneği veren kişiye gidip, durumu anlatıyoruz ve tekrar yeteri kadar kan alıyoruz. Ankara'daki laboratuvarda aldığımız kanları bir daha gönderiyoruz. Sonuçlar bir sürü testlerden geçtikten sonra, iki ay içerisinde bize bildiriliyor. Verilen kandaki kök hücreyi vücut yeniliyor yerine koyuyor. Bu kök hücre kemik iliğine yerleşiyor. Hasta ise yüzde 60-70 oranında kurtuluyor. Eğer kurtulamazsa, kök hücre tedavisi yetmezse, o zaman ikinci aşamaya geçiliyor. Kan veren kişiye kemik iliği verip,veremeyeceği soruluyor. Doktor olmama rağmen, kemik iliği vermekten ben bile korkuyordum. Halbuki iğne biyopsisi gibi kemik iliğine girilerek, iğne ucu kadar bir kemik iliği alınıyor. Bu sizin için hiçbir risk yaratmıyor. Alınan küçücük kemik iliği, o bebeğe, o çocuğa veriliyor kök hücreleri sağlıklı kan hücreleri ürettiğinden dolayı hasta kurtuluyor. Bu kadar basit bir şeyden neden korkar bu toplum bir türlü anlayamıyorum" dedi.
Yıllarca ABD'lilerin, Yahudiler'in, İngilizler'in kemik iliği havuzlarına muhtaç kalındığını belirten Dr. Gök, "TÜRK-KÖK Projesi buradan çıktı. Türk Kızılayı olarak, Sağlık Bakanlığı adına kök hücre bankası için numune topluyoruz. İlk sene 80 bin, bu sene 120 bin ve gittikçe de artan bir bağış alıyoruz. Buna yönelik teknoloji laboratuvarlarının da kapasitesi arttırılması gerekiyor" dedi.
Türkiye'de çok sayıda çocuğun kemik iliği beklediğini söyleyen Gök, "Bu çocukları biz bunları yapıncaya kadar kaybedeceğiz. Her şey 2013 yılında başladı. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, 18-50 yaş arası, kronik hastalığı olamayan, daha önce kanser tanısı konmamış, hepatit B, C, AIDS, olamayan kişiler kemik iliği bağışı yapabilirler. Geçen yıl Kızılay Sağlık Bakanlığı adına ülke genelinde 156 bin 213 kök hücre bağışı için kan örneği toplandı. Bu nunumelerden sadece 92'si tuttu. Geçen sene Ege Bölgesi, kök hücre bağışı için toplanan 20 bin kan örneği ile birinci olmuştu ve 20 çocuğumuzu kurtarmıştı. Herkesi ilik bağışına ve organ bağışına davet ediyorum" diye konuştu.
Konferansı, öğrencilerin yanısıra Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, Ödemiş Kent Konseyi Başkanı Funda Yoldaş, Türk Kızılayı Ödemiş Kan Merkezi Müdürü Dr. Osman Cengiz, Türk Kızılay Ödemiş Şube Başkanı Rıfat Boyacıoğlu da izledi.
Yüksel BALCI / ÖDEMİŞ (İzmir), (DHA)
FOTOĞRAF