Güncelleme Tarihi:
Taylan YILDIRIM / İZMİR (DHA) - EGE Üniversitesi'nde, deney hayvanlarının bilimsel metotlara uygun yetiştirilmesi, deneylerde kullanılması ve hayvan deneylerini eğitimli araştırmacıların yapacağı Laboratuvar Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi, kuruldu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın onayıyla açılan merkez için Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, "Merkeze hayvanseverler sevinmeli çünkü minik dostlarımızın tedavilerine yönelik buluşlar burada geliştirilecek" dedi. HAYTAP Temsilcisi Esin Önder ise canlı hayvan üzerinde araştırmaya gerek olmadığını, bilgisayar ortamında bunların artık yapılabildiğini, merkezin kapatılması gerektiğini söyledi.
Ege Üniversitesi Laboratuvar Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin açılışı için tören düzenlendi. Çalışmaların sağlıklı yürütülebilmesi, deney hayvanlarının bilimsel metotlarla yetiştirilmesi, kullanılacak hayvanların yaşam koşullarının deneyin özüne zarar vermeyecek şekilde iyileştirilmesi ve deneyleri sadece eğitimli araştırmacıların yapmasını sağlayacak merkezin açılışında Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz da hazır bulundu.
BAKANLIK VE ETİK KURULUN ONAYIYLA
Törende ilk konuşmayı yapan merkezin müdürü Prof. Dr. Ülkü Karabay Yavaşoğlu, laboratuarlarının Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu'nun onayıyla kurulduğunu anlattı. Bakanlığın 2011 yılında açıkladığı Deneysel ve Diğer Bilimsel Amaçlar İçin Kullanılan Hayvanların Refah ve Korunmasına Dair Yönetmeliğine uygun olarak hazırlıkların yapıldığını vurgulayan Prof. Dr. Yavaşoğlu, bin 200 metrekarelik bir alanda kurulan merkezlerinde bakım, üretim için 84 fare, 72 sıçan, 30 tavşan, 8 kobay ve 24 hamster kafesinin yanı sıra, üç operasyon odası, post operatif bakım odaları, zebra balığı, kurbağa, kertenkele çalışmalarının yapılabilmesi için uygun bakım odaları, laboratuarların bulunduğunu söyledi.
'EZİYET DEĞİL, ARAŞTIRMA OLACAK'
Törende konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, merkezin açılmasının kendisini mutlu ettiğini, bu merkezin kuruluş hazırlığının 1974 yılındaki asistanlık zamanlarında başladığını anlattı. Açılış töreninden sonra henüz üzerinde araştırma yapılacak hayvan bulunmayan kafeslerinin konulduğu bölümleri gezen Rektör Yılmaz, burada basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Hayvanseverlerin merkezin açılmasına tepki gösterip göstermediklerine yönelik soruya yanıt veren Prof. Dr. Yılmaz şöyle devam etti:
"Tamamen yasal, belgeli tamamen bakanlık onayları gerçekleşti. Hayvanlarla ilgili çalışmalar yapmazsanız, iyileştirme yapamazsınız. Süs hayvanlarından insanlar bunu öğrendi. Bunu deney olarak düşünmemek lazım. Hastalıkların iyileştirilmesi için deney lazım. Hastanede nasıl ilaçlar için araştırılma yapılıp çözüm getiriliyorsa, burada da o olacak. Son yıllarda doğaya, hayvanlara bakış açısı geçmişe göre farklı. Kucağına hayvanını alan insan getirip filmini çektiriyor. Burada bulunan her şey hastalıkları iyileştirmek için kulanılacak. Hayvan etiği, konforu ön planda, protokole bağlı. Hayvana acı ve eziyet vermeksizin yapılacak bir çalışmadan bahsediyoruz sıradan bir çalışmadan bahsetmiyoruz" dedi. Candeğer Yılmaz ayrıca, "Merkeze hayvanseverler sevinmeli çünkü minik dostlarımızın tedavilerinde yönelik buluşlar burada geliştirilecek. Belki bir yaranın tedavisi için doku malzemesi geliştirilecek" dedi.
HAYVARSEVERLER:b KAPATILSIN
Merkezin açılmasına Hayvan Hakları Platformu İzmir Temsilcisi Esin Önder'den tepki geldi. Esin Önder şunları söyledi:
"Buraların kurulması şart değil. Artık bilgisayar ortamında bu araştırmalar yapılıyor. Daha önce İstanbul'da kurulan bir merkez vardı onu önlemeye çalıştık. Hayvanlar üzerinde deney yapılmamalı, yurt dışında bu yöntemler kullanılmıyor. Bilgisayar ortamında yapılıyor tüm bunlar. Kedi ve köpeğe araştırma yapmaları yasak ama gizli gizli yaparlarsa bilemem. Bizi dinlerler mi bilmiyorum ama merkez kapatılmalı, bununu için de dilekçe vereceğiz."
FOTOĞRAFLI