Türkiye’nin ilk slow food çiftliği İzmir’de

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin ilk slow food çiftliği İzmir’de
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2024 17:05

Sevilma Zeytin Bahçesi’nin kurucusu Güven Eken, "Kazandığımız bu uluslararası unvanın diğer doğa dostu üretim yapan ve yaban hayatını destekleyen üreticilere örnek olmasını diliyorum” dedi.

Haberin Devamı

 

SEVİLMA Zeytin Bahçesi, Türkiye’nin ilk ‘slow food çiftliği’ olarak tescillendi. Seferihisar Orhanlı köyündeki Sevilma Zeytin Bahçesi, dünyadaki 25 slow food çiftliğinden biri olmaya hak kazandı. İtalya’dan Nijerya’ya İsveç’ten ABD’ye kadar 20 ülkeye yayılan 25 slow food (yavaş gıda) çiftliği, küçük üreticilerin sesini yükselterek doğayla uyumlu tarımı yaygınlaştırıyor ve gıda enflasyonuyla mücadele ediyor. Slow food çiftliklerinin sayısının dünyada ve Türkiye’de hızla artması bekleniyor.

Türkiye’nin ilk slow food çiftliği İzmir’de

ZEYTİNCİLİK YAPILIYOR

Sevilma Zeytin Bahçesi’nin kurucusu Güven Eken, Orhanlı Vadisi Kadim Üretim Havzası içinde yer alan Sevilma’nın ağırlıklı olarak zeytincilik yapılan bir bahçe olduğunu ifade etti. Burada İzmir’e özgü erkence zeytinin yetiştiğini ve yine ‘slow food’ tarafından “Presidium” olarak tescillenen zeytinyağlarının üretildiğini dile getiren Eken, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

ÜRETİCİYE ÖRNEK OLSUN

"Büyük çoğunluğu yabani zeytinlere aşılanarak yapılan bahçemizde zeytinler sulanmıyor, sürülmüyor, herhangi bir kimyasal zehir yada gübre kullanılmıyor. Sonuçta bahçemiz bir zeytin ormanı ekosistemi görevi görüyor. Sevilma, bir yandan sürdürülebilir tarım için örnek oluştururken diğer yandan biyolojik çeşitliliği destekliyor. Yaptığımız tüm çalışmalar, bölgemizde faaliyet gösteren yerel bir topluluk olan Slow Food Mahal grubunun çalışmalarından ilham alıyor. Kazandığımız bu uluslararası unvanın diğer doğa dostu üretim yapan ve yaban hayatını destekleyen üreticilere örnek olmasını diliyorum.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!