Güncelleme Tarihi:
İZMİR Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, Türkiye'nin Yunanistan'a tarım ve gıda ürünleri ihracatının 113 milyon dolar olduğunu belirterek "Mevcut ticaret hacmimiz, potansiyelimizin çok gerisinde, daha çok iletişimde olmalıyız" dedi.
İzmir Ticaret Borsası (İTB) ekim ayı 2018 meclis toplantısı Yunanistan'ın İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia'nın katılımıyla gerçekleştirildi. Meclis toplantısından önce gerçekleştirilen meme kanseri farkındalık ayı bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada 1891 yılından bu yana İTB olarak tarımsal üretim ve ticaretin yanı sıra, insanın refahı ve mutluluğu için sorumluluk üstlenmeyi asli görevleri kabul ettiklerini anlatan İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı projesi kapsamında gerek sosyal medyada gerekse borsada çeşitli farkındalık çalışmaları yürüttüklerini söyledi. İTB olarak, her yıl ekim ayında, Meme Kanseri Farkındalık Ayı etkinlikleri kapsamında konunun önem ve hassasiyetine dikkatleri çekmek üzere çeşitli çalışmalar gerçekleştirdiklerini anlatan Kestelli, meme kanserinin kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer aldığını ifade etti. Hayatları boyunca her sekiz kadından birinin meme kanserine yakalanma riski taşıdığını anlatan Başkan Kestelli, "Bu sizlere basit bir istatistik gibi gelmesin lütfen. Çünkü meme kanserine yakalanan o sekiz kadından biri de bendim. Her şey bundan tam yedi yıl önce başladı. 2011 yılı başında benim için hayata dair pek çok soru ve cevabın değiştiği bir kırılma yaşadım. Meme kanseri olduğumu öğrendim. O günden sonra yakınımdakiler başta olmak üzere, insanların hayatına iyilik dokunuşları yapmanın değeri daha da arttı benim için. Hayalimde hep çocuklara dokunan bir sosyal sorumluluk projesi yapmak vardı. Tedavim sırasında oğlum Ege'nin hepimizden daha heyecanlı, daha sorumlu tavrı, aslında annelere verilen desteğin çocukların yaşam kalitesini doğrudan etkilediğini gösterdi bana. Bu süreçte, her sekiz kadından biri risk altındayken özellikle yoksul bölgelerde meme kanseri taramasının yok denecek kadar az yapıldığını; bu hizmeti kadınlarımızın ayağına götürecek gezici mamografi araçlarının sayısının da oldukça sınırlı olduğunu öğrendim. 'Annem Kanseri Yendi Projesi' fikri, bu şekilde ortaya çıktı. Gezici bir mamografi aracı dizayn ettirip bu aracı kanser taraması için kullanma ideali büyük destek buldu" diye konuştu. Mobil tarama aracının şimdiye kadar Ankara, Bingöl, Bolu, Elazığ, Erzincan, Eskişehir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Manisa, Mersin, Muğla ve Nevşehir'de yaklaşık 20 bin kanser taraması gerçekleştirdiğini söyleyen Kestelli, yapılan taramalar neticesinde 200'den fazla kadının teşhis merkezlerine yönlendirildiğini kaydetti.
TÜRKİYE VE YUNANİSTAN ARASINDAKİ TİCARİ İLİŞKİLER
Başkan Işınsu Kestelli meclis toplantısında yaptığı konuşmada ekonomide zor bir dönemden geçildiğini söyleyerek orantısız kur atağının, makro dengelerde ve beklentilerde bozulmaya yol açtığını savundu. Bu durumun kısa vadede düşük büyüme, işsizlik, azalan yatırım ve daha az karlılığa yol açacağını ileri süren Kestelli, "Geldiğimiz noktada hükümetin ve Merkez Bankası'nın aldığı önlemler de işe yaramış görünüyor. Ancak istikrar ve beklentilerde iyileşme henüz sağlanmış değil. Biraz sabır, biraz da ekonomimize güven ile beklediğimiz iyileşmenin de kısa sürede gerçekleşeceğine yürekten inanıyorum. Zorlaşan küresel likidite şartları, her zamankinden çok daha dikkatli ve yaratıcı olmamız gerektiğini ortaya koyuyor. Günümüz dünyasında sıcak paraya ulaşmak eskisinden çok daha zor. Bu yeni dönemde daha fazla üretim yapmaya ve nitelikli üretime yönelmeye mecburuz. Daralan çemberi ancak ve sadece bu yolla kırıp geçebiliriz" diye konuştu. Bu dönemi komşularla ekonomik ve siyasi ilişkileri gözden geçirmek açısından yeni bir başlangıç fırsatı olarak görebileceklerini anlatan Kestelli, Yunanistan ile köklü tarihi geçmişi olan iki komşu ülke olmalarına karşın dış ticaretin beklenen seviyede olmadığını belirtti. Ege Denizi'nin iki yakasındaki ülkeler olarak daha fazla ticaretin mümkün olduğunu söyleyen Kestelli şunları anlattı:
"Türkiye ve Yunanistan arasında 2017 yılında toplam 3.5 milyar dolar ticaret hacmi var. Mevcut potansiyelimizi düşündüğümüzde bu rakam gerçekten çok düşük. Tarım ve gıda ürünleri ticaretimiz ise 342 milyon dolar seviyesinde. Yani toplam ticaretimizin sadece yüzde 10'u kadar. Bunun da yarısından fazlası Yunanistan'dan ithal ettiğimiz pamuğun bedeli. Türkiye olarak Yunanistan'a tarım ve gıda ürünleri ihracatımız 113 milyon dolar. Toplam tarım ve gıda ürünleri ihracatımızın yüzde 1'inden az. Yunanistan'ın 2017 yılında ithal ettiği toplam tarım ve gıda ürünlerinin değeri ise 7.5 milyar dolar. Az önce de belirttiğim gibi mevcut ticaret hacmimiz, potansiyelimizin çok gerisinde. Özetle söyleyebiliriz ki daha çok iletişimde olmalıyız."
ENFLASYONLA MÜCADELEYE DESTEK
Tarımda planlama ile su ve toprak gibi kısıtlı kaynakların daha etkin kullanılabileceğini anlatan Işınsu Kestelli, hastalık ve zararlıların kontrol altına alınarak ürün kayıplarının azaltılacağına dikkat çekti. Kestelli, doğru bir planlama ile Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticaret hacminin de bugünkünden çok daha iyi seviyelere taşınabilineceğini belirtti.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, 81 il ve 160 ilçedeki tüm oda ve borsalarla birlikte, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından başlatılan enflasyonla topyekun mücadele kampanyasının yanında olduklarını söyleyen Kestelli, "3 aylık bir dönemi kapsayan bu kampanya kalıcı bir reform değildir; öyle bir iddiası da yoktur. Ancak hayatta verilen her mücadelede olduğu gibi enflasyonla mücadelede de başarıya ulaşmanın en önemli şartlarından biri, moralleri yüksek tutmaktır. Piyasaların toparlanması, 81 milyon insanımızın moral ve motivasyonunun sağlanması açısından bu kampanyaya destek konusunda siz değerli üyelerimizin katkı ve katılımını çok önemsiyorum" dedi.
TİCARETİN TURİZME KATKISI
Yunanistan'ın İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia 2016 yılının nisan ayından bu yana aynı görevi yaptığını söyleyerek ticaret, ulaştırma ve turizm alanında ikili ilişkileri geliştirmek için çalıştığını kaydetti. Yetki alanlarının Marmara'dan Akdeniz'e kadar bir sahil şeridini kapsadığını anlatan Papoulia, "Son 15 yılda katlanan ekonomik ilişkiler birbirimize nasıl ihtiyaç duyduğumuzu kanıtlamıştır. 2017 yılında Türkiye'ye yapılan ihracat 2 milyona ulaştı. 2017 yılında Türkiye'den Yunanistan'a yoğun ziyaretler gerçekleşti. Hedef karşılıklı turizm ilişkilerinde 3.5 milyar Euro'dan 7 milyar Euro'ya ulaşılması. Turizm ağında artan iş ağının önemli yeri var" dedi. Yunanistan'ın Türkiye'nin Avrupa'ya girişinde önemli bir alan olabileceğini ifade eden Papoulia, Midilli ve Ayvalık'taki zeytinyağının Çin'e ihracatında iş birliği içinde olabileceklerini ifade etti. Papoulia, iki ülke arasındaki diplomasinin yanında halkların da yakınlığının önemli olduğunu belirterek Türk ve Yunan dostluğunun diğer ülkelere örnek olabileceğini söyledi.
Nevra UÇKAÇ / İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAFLI