IHA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2015 14:33
YEREL DEĞERLERİ KORUMAYA YÖNELİK BİR AKIM OLAN SLOW FOOD İÇİN BAŞVURUDA BULUNULAN VE KABUL EDİLMESİ HALİNDE TÜRKİYE'NİN İLK SLOW FOOD KÖYÜ OLACAK İZMİR'İN ÇEŞME İLÇESİNDEKİ GERMİYAN MAHALLESİ'NDE ÇALIŞMALAR HIZLANDI.
Yerel değerleri korumaya yönelik bir akım olan Slow Food için başvuruda bulunulan ve kabul edilmesi halinde Türkiye’nin ilk Slow Food Köyü olacak İzmir’in Çeşme ilçesindeki Germiyan Mahallesi’nde çalışmalar hızlandı.
Merkezi İtalya’da olan ve tüm dünyaya yayılmış bir örgütlenme modeli olan Slow Food Türkiye’de de gittikçe yaygınlaşıyor. Slow Food için aday olunan İzmir’in Çeşme ilçesindeki Germiyan Mahallesi’ni de ayrı bir heyecan yaşanıyor. Mahalle’de çalışmalar adım adım devam ederken, Germiyan, başvurusu kabul edilmesi halinde ise Türkiye’nin ilk Slow Food Köyü olarak kayıtlara geçecek. Bu unvan, Germiyan’ın yeni yasayla birlikte mahalle olmasına rağmen aynı kalacak.
Germiyan’ın yerel değerlerinin korunması için yoğun çaba gösteren Ege Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Germiyan Slow Food Topluluğu Sözcüsü Yrd. Doç. Dr. Engin Önen, çağımızda beslenme ve gıda konusunda ciddi kaygılar olduğunu ifade ederek, "Bundan dolayı dünyada ’Slow Food’ adıyla başlayan bir akım var. Belli ölçüde, endüstriyel ürünlere karşı gerçek, temiz gıdayı öne çıkarmaya yönelik bir akım. Aynı zamanda yerel değerleri korumaya yönelik bir akım. Merkezi İtalya’da ama tüm dünyaya yayılmış bir örgütlenme modeli" dedi.
Bir süredir Germiyan’da yaptıkları çalışmalarla unutulmaya yüz tutmuş gerçek ve yöresel değerleri korumak, yeniden üretmek ve kayıt altına almak çabası içinde olduklarını vurgulayan Engin Önen, çalışmalar hakkında bilgi verdi. Önen, "Bu çerçevede Türkiye’de ilk Slow Food Köyü olmak iddiasıyla bir müracaatımız oldu. Çeşme Rotary Kulübü de bu çalışmamızda partnerimiz. Onların da desteği ve yardımıyla başvurumuz yapıldı. Şu anda aday durumundayız. Köyden 25 üyemiz var. Grubun sözcülüğünü ben yapıyorum. Yılda 6 kez Slow Food konseptine uygun etkinlikler gerçekleştireceğiz. Eğitim, festival, ev ve ot yemekleri gibi bir takım etkinlikler yapacağız. 12 Aralık Cumartesi günü, İzmir Tarihi Havagazı Fabrikası’ndaki, Toprak Ana ’Terra Madre’ etkinliği çerçevesinde, Tire’den Slow Food üreticileri, Foça Yeryüzü Pazarı üreticileri ve Germiyan’dan da biz Slow Food üreticileri olarak katılacağız. Köyümüzün değerlerini ve Slow Food konusunda aldığımız mesafeyi anlatmaya çalışacağız. Birkaç ay sonra da köyümüz, Türkiye’deki ilk Slow Food Köyü olarak ilan edilecek. Yurt dışından gözlemciler gelecekler. Yaptığımız etkinlikleri ve buradaki üretim şeklini inceleyecekler. Bunu çok önemsiyoruz. Bu ticari bir kaygı değil, kendimiz de yaşam tarzı olarak bunu benimsiyoruz.Germiyan’a özgü yemeklerin ve gıdaların listesini çıkardık. Bunların öykülerini de yazarak bir kitapçık çıkaracağız" şeklinde konuştu.