Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE Alzeheimer Derneği desteği ile Fransız Kültür Merkezi’nde Alzheimer hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi. Türkiye’de 600 bin hastası bulunan Alzheimer hakkında genel bilgilerin verildiği toplantıda, katılan hasta yakınlarıyla soru-cevap yapılarak eksiklikler giderildi.
Türkiye Alzeheimer Derneği’nin Fransız Kültür Merkezi’nde düzenlediği bilgilendirme toplantısında Türkiye’de 600 bin hastası olan Alzheimer hastalığı hakkındaki son gelişmeler sunuldu. Türkiye Alzheimer Derneği İzmir Şube Kurucusu Prof. Dr. Görsev Yener’in moderatörlüğünde ve Türkiye Alzeheimer Derneği yönetim kurulu üyeleri ve hasta yakınlarının katılımıyla gerçekleşen toplantıya Doç. Dr. Özge Yılmaz Küspeci, Doç. Dr. Yaprak Seçil, Doç. Dr. Sevnaz Şahin ve Türkiye Alzheimer Derneği Başkanı Belgin Karavaş konuşmacı olarak katıldı. Toplantıda Dokuz Eylül Üniversitesi Sinirbilimler Anabilim Dalı EEG laboratuvarında yürütülen araştırmalar kapsamında 65 yaş ve üzeri sağlıklı ve unutkanlık şikayeti olan katılımcılara hafıza taraması yapılacağı belirtildi.
TÜRKİYE’DE 600 BİN ALZHEİMER HASTASI
Alzehimer hastalığında bilişsel sorunlar üzerine bilgilendirme yapan Doç. Dr. Özge Yılmaz Küspeci, şunları söyledi:
"Alzheimer unutkanlık, bilişsel sorunlar ve bunamanın en sık görüldüğü, yaşlanmanın doğal bulgusu olmayan, demansa en sık neden olan hastalık. Düşünme, hafıza ve dil ile ilgili problemler çıkarır. Türkiye’deki 1 milyon civarı bunama hastasından 600 bini Alzheimer hastası. Alzheimer yaşlanmakla ortaya çıkan başta unutkanlık olmak üzere zihinsel ve davranışsal bozukluklara neden olan ilerleyici bir beyin hastalığı. Hastalığın sebebi günümüzde bilinmemekte. 65 yaş üzeri nüfusta yüzde 3-4, 80 yaş üzeri nüfusta ise ene az yüzde 20-50’ye çıkmakta. Alzheimer her insanı farklı biçimde etkiler. Hastalığın erken, orta ve ileri olmak üzere 3 evresi var. Eğitim ne kadar azsa Alzheimer riski daha fazla. Erken teşhis bakımı üstlenen kişinin hastalıkla başa çıkmak için daha hazırlıklı olması açısından önemlidir. Alzheimer hastalarının bakımını yapmak zordur, bu yüzden multidisipliner yaklaşılmalı."
'HER SALI PSİKOSOSYAL TERAPİ DESTEĞİ VERİLİYOR'
Türkiye Alzheimer Derneği İzmir Başkanı Belgin Karavaş, bu sene 'Unutanları unutmuyoruz' diyerek bir slogan oluşturduklarını, hastalığın en önemli bulgusunun unutkanlık olduğunu belirterek, "Nedeni bilinmeyen hastalık, hastayı değil hasta yakınlarını da çok fazla etkileniyor. Alzheimer Derneği İzmir Şubesi güçlüklerin aşılmasında bilgi ve destek konusunda hasta ve hasta yakınlarının her daim yanındadır. Aramızda derneğimizin müdavimleri var. Salı günleri dernekte konuşmalar yapıyoruz. Derneğimizden danışmanlık alabilirsiniz, gündüz yaşam evi uygulamasına hasta ile beraber katılıp sosyal faaliyetlerimize katılabilirsiniz. Her salı 13.00- 16.00 arası dernekte psikososyal terapi desteği veriliyor. 7 Kasım’dan itibaren derneğimizde psikodrama etkinliği başlayacak. Bakım süreci rehberliği veriyoruz. Paneller ve seminerler düzenliyoruz" dedib
Melis KARAKUZULU / İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAFLI