Güncelleme Tarihi:
TÜRK gıda ihracatçıları, Japonya'ya ihracatlarını arttırmak için 6-9 Mart 2018 tarihlerinde Japonya'nın Chiba kentinde düzenlenen Foodex Japan 2018 - 43. Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarı’na 42 katılımcı firma ile katıldı. Fuarın Türkiye Milli Katılım Organizasyonu'nu Ege İhracatçı Birlikleri üstlendi.
Gıda tüketiminin büyük bölümünü ithalatla karşılayan ve yıllık gıda ithalatı 80 milyar dolara ulaşan Japonya'ya Türkiye'nin gıda ürünleri ihracatının artması amacıyla Uzakdoğu’nun en büyük gıda fuarı Foodex Japan Uluslararası Gıda Fuarı’na 21. kez Türkiye Milli Katılım Organizasyonu gerçekleştirdiklerini belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, Türk gıda ihracatçıları açısından başarılı ve verimli bir fuarı geride bıraktıklarını, her geçen yıl katılımcı sayısının artmasından memnuniyet duyduklarını, iki ülke arasındaki dostluğa bağlı olarak Japonya'da Türklere ve Türk ürünlerine ilginin her geçen gün artmasından mutlu olduklarını kaydetti. Tarakçıoğlu, "2016 yılında Japonya’ya 350 milyon dolar olan genel ihracatımız 2017 yılında 400 milyon dolara yükseldi. Türkiye’nin Japonya’ya yaptığı gıda ihracatı ise 2017 yılında 154 milyon dolar olarak gerçekleşti" dedi.
Japonya’nın, 130 milyon nüfuslu, besinsel değeri yüksek, kaliteli gıda ürünleri tüketim alışkanlığına sahip dost bir ülke olduğunun altını çizen Tarakçıoğlu, şöyle devam etti:
"Japonya, Türk gıda sektörü için hedef pazarlardan bir tanesi. Foodex Japan Fuarı, Türk gıda ihracatçılarının hedefine ulaşmasında çok önemli. Üstelik organik ürün potansiyelimiz ve Japon halkının alım gücü dikkate alındığında Japonya önemli bir pazar. Japonya’ya gıda ürünleri ihracatımızın artışında Ege İhracatçı Birlikleri olarak yaptığımız fuar organizasyonu Turquality projemiz kapsamında yapılan etkinliklerin payı çok büyük. EİB’nin Japonya gıda ihracatı 2017 yılında 52 Milyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye’nin Japonya’ya yaptığı gıda ürünleri ihracatının yüzde 34’ünü Egeli ihracatçılar gerçekleştirdi."
RESEPSİYON DÜZENLENDİ
Ege İhracatçı Birlikleri’nin Türk gıda ürünlerini Japonya ve Güney Kore'de tanıtılmasına yönelik Turquality projesi kapsamında Foodex Japan 2018 Fuarı ile eş zamanlı olarak, Japon kamu temsilcileri, ithalatçı firmalar, basın mensupları, blogerlar ve fuar katılımcısı firma yetkililerinin, katılımıyla, Türkiye Cumhuriyeti Tokyo Büyükelçiliği rezidansında bir resepsiyon da düzenlendi. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu resepsiyonla ilgili memnuniyetlerini belirterek, şöyle devam etti:
"Yaklaşık 300 kişinin katıldığı resepsiyonda, Türk gıda ürünlerinden yapılan yemekler ikram edildi, ülkemize özgü gıda ürünleri tanıtıldı. Ebru sanatçısı Garip Ay özel bir performans sergiledi ve katılımcılara Türkiye’ye özgü hediyeler verildi."
Japonya’da gıdaların kaliteli olduğunu ifade eden Türkiye Cumhuriyeti Tokyo Büyükelçisi Hasan Murat Mercan, daha fazla konuda sinerji yaratarak ortaklıklar kurmak, böylece pastayı büyüterek ihracatın bu bölgeye artmasını sağlamak amacında olduklarını belirtti. Bu arada bir Egeli olarak kalbinin Ege’de kaldığını sözlerine ekleyerek, işbirliklerinden dolayı Ege İhracatçı Birlikleri’ne teşekkür etti.
Uzak Doğu’nun en büyük gıda fuarı olan Foodex Japan Fuarı’na bu yıl, 83 ülkeden yaklaşık 3 bin 400 firma katıldı. Fuarda Türkiye 720 metrekarelik stant ile yer alırken, Türkiye’den EİB milli katılımi ile 42, bireysel olarak 6 firma olmak üzere toplam 48 firma iştirak etti. Dört gün boyunca süren fuarı 76 binin üzerinde kişi ziyaret etti.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAFLI