Güncelleme Tarihi:
Yeni başkan, yenilikçi ve dinamik bir ekiple Türkiye’de ağız ve diş sağlığının mevcut durumu, mesleğin sorunları ve diş hekimlerinin karşılaştığı zorluklara çözüm üretmek için göreve başladı.
Fatih Güler, özellikle koruyucu diş hekimliği uygulamalarını yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirtti. Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı ile ortak bir program düzenlenerek, 2-12 yaş arasındaki çocuklarda koruyucu tedavilerin yeniden başlatılması amaçlanıyor. Güler, Türkiye’de koruyucu diş hekimliği uygulamalarının yetersizliğine dikkat çekerek, kişi başına yıllık diş macunu tüketiminin 85 gram seviyesinde olduğunu, bu oranın gelişmiş ülkelerde 450 gram seviyelerine ulaştığını ve diş fırçalarının kullanım süresinin 3 ayda bir olarak sınırlandırılması gerektiğini vurguladı.
Başkan Güler, koruyucu diş hekimliği alışkanlıklarının yaygınlaştırılmasıyla ileri yaşlarda diş kayıplarının önlenebileceğini ve bireylerin kendi dişleriyle daha sağlıklı bir şekilde yaşlanmalarının mümkün olduğunu ifade etti.
TDB’nin Akademi Başkanlığına Prof. Dr. Hare Gürsoy atanırken, mezuniyet sonrası eğitim programlarına ağırlık verilmesi ve bu eğitimlerin zorunlu hale getirilmesi planlanıyor. Başkan Güler, özellikle sağlık turizmi sertifikasına sahip kliniklerde bu eğitimlerin zorunlu hale getirilerek hizmet kalitesinin artırılması gerektiğini belirtti. Bu adımlarla Türkiye’nin, ağız ve diş sağlığı hizmetlerinde tercih edilen ülkeler arasında üst sıralarda yer alması hedefleniyor.
TDB Akademisi, diş hekimliği öğrencilerine yönelik eğitim ve kurslar düzenleyerek, onların eksik hissettikleri alanlarda kendilerini geliştirmelerini sağlamayı amaçlıyor. Eğitimler, Türkiye genelindeki diş hekimleri odalarıyla iş birliği içinde planlanacak.
Yeni dönemde, hem diş hekimliği mesleğinin standartlarının yükseltilmesi hem de koruyucu sağlık uygulamalarının yaygınlaştırılmasıyla Türkiye’de ağız ve diş sağlığında önemli ilerlemelerin kaydedilmesi bekleniyor.