Güncelleme Tarihi:
Turizm ve yeme-içme sektörünün 2020’de öngörülemeyen pandemi nedeniyle sıkıntılı günler geçirdiğini ama bu duruma hızlı şekilde adapte olduklarını ifade eden Yiğit Girgin, aşılama faaliyetleri düzenli şekilde yapılırsa bu yıl daha yüksek turist sayısına ulaşılabileceğini dile getirdi. Girgin, “Geçtiğimiz yıl beklediğimizden daha iyi bir sezon geçirdik. İlk kapanmadan sonra gördük ki, konaklama ve yiyecek-içecek sektörü hızlı bir şekilde değişime adapte olabildi. Kasımda tekrar bir kapanma gerçekleşti. Otelimizi konaklama bazında açık tutarak hizmete devam ettik. İç pazarda bir şekilde çarklar dönüyor. İnsanlar işleri ve ihtiyaçları doğrultusunda seyahat ediyor, konaklıyor ve yemek yiyor. Sektör olarak açık kalan otellerin beklentilerin üzerinde bir kış sezonunu geçirdiğini gözlemliyoruz. Kimileri kapılarını açmadı, bu süreyi yeni sezona hazırlık yapmak için değerlendirdi. Sektörün beklentisi de martta kısmı serbestlik sağlanmasıydı. Öyle de oldu. Çünkü hayat devam ediyor, işletmeler de bir şekilde ayakta kalmalı. Özellikle restoran işletmecilerinin paket servisle ayakta durmaları çok zordu. Ancak alınan tedbirler sıkı uygulanarak devam ederse başarılı olabiliriz. Herkes bu süreçten dersler alarak eski günlere geri dönme arzusunda. Yaza yaklaştıkça bu sürecin daha da rahatlayacağını düşünüyorum” diye konuştu.
YAZA DOĞRU HAREKET BAŞLAR
İç turizmin geçen yıl olduğu gibi bu sene de sektöre hareket getireceğini kaydeden Yiğit Girgin, nisan-mayıs aylarında havaların güzel gitmesiyle birlikte sezon yoğunluğunun başlayacağını dile getirdi. Girgin, şöyle devam etti: “Dış turizm ise tamamen havayollarına bağlı. Uçakların yerde kalması çok maliyetli olduğu için havacılık sektörü de hareketlenmeli. Bunun yanı sıra ülkemizdeki ve dünyadaki vakaların seyri çok önemli. Vaka artışının yüksek gitmesi daha vahim bir sonuca neden olabilir. Tüm sektörler olarak, işletmecisinden müşterisine kadar bu duruma sahip çıkıp madden ve sağlık açısından rehavete kapılmadan gerekli tedbirleri yerine getirmeliyiz. Her şey yolunda giderse haziran itibariyle dış pazarın açılacağını görüyoruz. Geçen seneki rakamlara istinaden ciddi bir artışla ülkemizde Ege ve Akdeniz’nin daha iyi olacağını düşünüyorum. Bölgemiz geçen sezon yüzde 70 daraldı. Turist sayısı 900 binlerden 200 binlere düştü. 400-500 bin yabancı turist potansiyeli var. Eğer her şey yolunda giderse iç piyasa da sektörleri destekler. İnsanların tatile olan ihtiyacı bu beklentileri artırıyor. Ama tabii ki rakamsal verileri net olarak kestirmek şu anda zor.”
ALTERNATİF SEÇENEKLER İLGİ GÖRECEK
İnsanların kalabalık ortamlardan uzak kalmaya devam edeceklerine işaret eden Yiğit Girgin, pandemi nedeniyle alternatif turizm seçeneklerinin ve butik işletmelerin tercih edilmesinin söz konusu olduğunu vurguladı. Girgin, şu bilgileri verdi: “Teknoloji sayesinde uluslararası etkileşim çok hızlı ve yüksek. Gezginler globalde yaşadığı deneyimi yerelde de yaşamak istiyor. İtalya’da gördüğünü Bodrum’da da görmek istiyor. Lokal pazarın ve tarihi değerlerin keşfedilmesi için Bodrium Otel&SPA olarak birtakım aktiviteler gerçekleştirdik. 12 ay boyunca alternatif turizm kaynakları burada mevcut. İnsanlar daha bireysel alanları tercih ederek kalabalıktan kaçıyor. Her yerin açılmasının ardından yazla birlikte deniz-kum-güneş turizmi tekrardan ortaya çıkacak olsa da insanlar artık bu yıldan sonra deneyimlerini tartıya koyup hangisinin kendisi için daha uygun olduğunu seçecekler. Geçen sene zorunlu olarak yaptıkları bazı tercihleri bu yıl bilinçli olarak seçeceklerini düşünüyorum. Bodrum olarak biz bunu elimizdeki doğal kaynaklar ve değerlerimizle rahatlıkla yapabiliriz. Doğal ve etnik güzelliklere, Leleg Yolu, Karya Yolu, Myndos Kapısı gibi tarihi zenginliklere sahibiz. Pandemi bize özümüze dönüşü her anlamda gösterdi. Alternatif turizmin önemini de herkese tekrar hatırlattı.”