Tüp bebek tedavisinde yeni gelişmeler yüz güldürüyor

Güncelleme Tarihi:

Tüp bebek tedavisinde yeni gelişmeler yüz güldürüyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2021 22:02

40 yılı aşkın sürede milyonlarca bebeğin dünyaya gelmesine vesile olan tüp bebek teknolojisinde son yıllarda uygulamaları derinden etkileyen bir tekniğin devreye girdiğini belirten kadın hastalıkları, doğum ve tüp bebek uzmanı Prof. Dr. Ahmet Zeki Işık, ani dondurma olarak tariflenebilecek ‘vitrifikasyon’ tekniği sayesinde birçok olumlu değişikliğin tüp bebek uygulamalarında yerini aldığını söyledi.

Haberin Devamı

Güvenli embriyo ve yumurta dondurma tekniği sayesinde günümüzde tüp bebekte en çok korkulan komplikasyonlardan biri olan aşırı yumurtalık uyarılması sendromunu yönetmenin artık çok kolaylaştığını ifade eden Işık, “Diğer yandan son 10 yıla kadar dondurma tekniklerinin zaman alıcı ve daha az güvenli olması nedeniyle klinikler çok sayıda taze embriyo transferi yaparak gebelik oranlarını artırmaya ve elde edilen embriyolardan daha azının boşa gitmesine çalışıyordu. Ancak bu gelişmelerle bunun da önüne geçilmiş oldu. Ayrıca yumurtaların döllenmeye gerek kalmadan ve ileri aşamaya geçmiş 5. ve 6. gün embriyolarının güvenli bir şekilde dondurulabilmesine olanak sağlanması da çığır açan bir gelişme olarak ortaya çıktı” dedi.

EMBRİYO GENETİK ARAŞTIRMALARI

Haberin Devamı

Yeni nesil embriyo genetik incelenmesi teknolojisi sayesinde üreme genetiği alanında son 10 yıla damgasını vurmuş bir gelişme olarak göründüğünü söyleyen Işık, ‘Preimplantasyon Genetik Testler’ başlığı altında tanımlanan, yani anne rahmine tutunma öncesi embriyolarda genetik araştırma yapılmasının çok sayıda insanın istediği kadar ve sağlıklı çocuk sahibi olabilmesi şansına kavuşmasına vesile olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Ülkemizde her 4 veya 5 çiftten birinin yakın akraba evliliği olduğunu düşünürsek, çekinik nadir görülen gen hastalıklarının her iki ebeveyinde de ortaya çıkması şansının arttığını söyleyebiliriz. Hastalıklı bebeklerin doğması, örneğin SMA hastalığı olan bir bebeğin doğmasının hem aileye hem de sosyal güvenlik sistemine getireceği yük çok fazla. İşte genetik ön taramalarla embriyonun bu hastalığa sahip olup olmadığı anlaşılabilir. Normal ve sadece taşıyıcı olan embriyolar transfer edilerek sağlıklı bir bebeğin doğması sağlanabilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!