Güncelleme Tarihi:
Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Genel Merkez ve Şubelerinin Koordinasyonunda TÜGİAD Ege Şubesi organizasyonu ile Çeşme’de gerçekleştirilen TÜGİAD Geleneksel Ege Ekonomi Sohbetleri toplantısında gündem değerlendirilirken, Türkiye ekonomisinin geleceği de masaya yatırıldı. Ekonomide sıkıntıların yaşandığı bir dönemde iş insanlarına risklerinin iyi yönetmelerinin çağrısının yapıldığı toplantıda, hukuk ve eğitim reformu başta olmak üzere üretimi esas alan, sürdürülebilir bir büyümeyi sağlayacak yapısal reformların hayata geçirilmesinin bir zorunluluk olduğuna dikkat çekildi.
Çeşme The Nowness Luxury Hotel’de TÜGİAD Sicil Disiplin Kurulu Üyesi Heval Aytin ev sahipliğinden yapılan toplantıya TÜGİAD Genel Başkanı Anıl Şohoğlu, Ekonomist Murat Sağman, Gazeteci Metehan Demir, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Ekonomik Araştırma Müdürü ve Ekonomist Burcu Ünüvar ile TÜGİAD üyeleri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan TÜGİAD Genel Başkanı Anıl Şohoğlu, üyeleri ile birlikte her yıl geleneksel olarak Çeşme’de bir araya geldiklerini belirterek, hem gündemi ve ekonomiyi konuştuklarını hem de üyeler arasındaki işbirliği olanaklarını geliştirmeyi amaçladıklarını söyledi.
Risklerinizi yönetin
Gündem ve Ekonomi Sohbeti’nin moderatörlüğünü yapan Ekonomist Murat Sağman ise ekonomide yaşanan sıkıntıların aşılması konusunda her alanda tedbirler alınmaya çalışıldığına işaret ederek, bu süreçte iş insanlarının da risklerini iyi yönetmesi gerektiğini kaydetti. Türkiye’de iş insanlarının krizle karşılaştıklarında krizi yönetmek için çaba harcadıklarını ancak öncelikle kendi risklerini belirleyerek bunları yönetmeyi başarmaları halinde krizlerin üstesinden gelebileceklerini vurguladı. Türkiye ekonomisinin kaynak ihtiyacı olduğunu, bunun da bir şekilde karşılanması gerektiğinin altını çizen Sağman, bununla birlikte yıllardır dillerden düşmeyen yapısal reformlarında artık zaman geçirilmeden hayata geçirilmesinden başka şansın olmadığını anlattı. Sağman Türklerin yurtdışında 200 milyar dolar, yastık altında da 200 milyar dolarının olduğunun belirtildiğine dikkat çekerek, bu kaynakların sisteme girmesiyle de Türkiye’nin borç sorunun kalmayacağını, bunun için de güven ortamımın oluşturulmasının zorunluluk olduğunu dile getirdi.
Kaynaklar verimli kullanılmalı
Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Ekonomik Araştırma Müdürü ve Ekonomist Burcu Ünüvar ise Türkiye’nin sürdürülebilir büyüme ve kalkınmaya ihtiyacı olduğunu belirterek, bunun için kaynakları verimli kullanması her alanda katma değerli üretime odaklanması gerektiğini vurguladı. Öngörülebilirliğin çok önemli olduğuna işaret eden Ünüvar, “enflasyonu düşürmemiz gerekiyor. Yatırım ortamının oluşturulması gerekiyor. Türkiye’nin hangi alanlara ne tür yatırımlar yapmasının planlanması gerekiyor. Büyüme ve kalkınma Türkiye için lüks değil ihtiyaç. Hukuk, eğitim başta olmak üzere yapısal reformlar yapılarak Türkiye’nin yoluna devam etmesi gerekiyor” diye konuştu.
Kavgaya ve bıkkınlığa yer yok
Gazeteci Metehan Demir de Türkiye’de gündemin hızlı değiştiğini bu nedenle de bu dinamizmde uyuşukluğa, hataya, birbirimizle kavgaya ve bıkkınlığa yer olmadığını söyledi.
Sohbet toplantısının ardından TÜGİAD üyeleri kendilerini tanıtarak, kartvizit alışverişinde bulundular. Ayrıca
TÜGİAD Sicil Disiplin Kurulu Üyesi Heval Aytin’e de ev sahipliğinden dolayı plaket takdim edildi.
1986 Yılında kurulan Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD), Türkiye’de genç işadamlarının en geniş profilde bir araya geldiği ilk ulusal ve tek uluslararası yetkinliğe sahip dernektir.
Otomotiv yan sanayi, inşaat – yapı malzemeleri, tekstil, turizm, gıda – tarım – hayvancılık, enerji – yeşil ekonomi, kimya, maden – metal işleme, makine – imalat sanayi, mobilya – kerestecilik, lojistik, bilgi teknolojileri, medikal ekipmanlar, finansal hizmetler – danışmanlık, dış ticaret ve diğer hizmetler başta olmak üzere farklı sektörleri temsil eden 21 – 45 yaşları arasında 850 genç girişimci üyesi ile TÜGİAD bugün, 500 bin kişilik bir istihdam gücünü ve yaklaşık 18 Milyar Dolarlık bir ihracat hacmini temsil etmektedir.
G20 Genç Girişimciler İttifakı’nda (G20 GGİ) Türkiye’yi temsil eden TÜGİAD, aynı zamanda ittifakın stratejik planlama ve iş planından sorumlu icra kurulu üyesidir. TÜGİAD, 84 ülkede 200 bin genç girişimciye ulaşmayı hedefleyen MAME’de (Akdeniz – Afrika ve Orta Doğu Genç Girişimciler İletişim Ağı) kurucu üye ve kurumsal yapılanmadan sorumlu icra kurulu üyesidir.
1993 Yılından itibaren Brüksel’de AB nezdinde Daimi Temsilciliği bulunan TÜGİAD, 45 bin üyesi bulunan Avrupa Genç Girişimciler Konfederasyonu (YES) Başkan Yardımcısıdır.
Türkiye genelinde 115'i bayan olmak üzere 850 üyesi bulunan TÜGİAD yaş ortalaması 35 olan üye profili ile ülkenin önemli bir çoğunluğunu temsil eden dinamik bir işadamı ve sanayici profiline sahiptir.
Yıllık ciroları yaklaşık 50 milyar dolar olan TÜGİAD üyesi genç işadamlarının yatırım ve girişimleri ülke ekonomisinde önemli bir yer tutmaktadır. İnşaat, tekstil, dış ticaret, otomotiv yan sanayi, turizm, gıda, makine, motor ve diğer metal ürünler imalatı sektörleri başta olmak üzere TÜGİAD üyelerinin toplam 60 sektörde ağırlığı hissedilmektedir.
Ortalama yıllık 18 milyar dolar ihracat, 23 milyar dolar ithalat yapan TÜGİAD üyelerinin en çok dış ticaret yaptığı ülkeler ise; Almanya, İtalya, İngiltere, ABD, Fransa, Rusya, İspanya başta olmak üzere Avrupa ülkeleri, komşu ülkeler, Türk Cumhuriyetler, Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkeleridir.