Güncelleme Tarihi:
GASTRONOMİ TURİZM KONGRESİ BAŞLADI
Fuar İzmir'de, 10'uncu Travel Turkey Turizm Fuar'ıyla birlikte eş zamanlı olarak 2'nci Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi de başladı. Kongrenin açılışında konuşan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, "Yediğin içtiğin senin olsun gördüklerinizi anlatın. Bize fuarlarda, güzel yiyeceklere alıştırıyorlar. Bizde Karadeniz'de, balık üç tane hamsi, hamsi yine hamsi. Gaziantep'le ilgili İstanbul'daki bir fuarda 500 çeşit yemek olduğu söylenince, ben hemen masanın altında indim. Çünkü Trabzon'da üç tane sebze var. Kara lahana, kara lahana, yine kara lahana. Türkiye'nin yalnız kum güneş değil, gastronomi de başlı başına bir dal oldu. Tanıtımlarda faydasını görüyoruz. İllere yapılan turlarda elde ettiğimiz 850 doların 150 doları yemekten geliyor. Bunları 200 dolara çıkarmayı istiyoruz. Bunu satmayı bilmiyorduk ama artık öğreniyoruz. Osmanlıda mutfak önemliydi. Vilayetler artık yemek kitapları çıkarmaya başladı" dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, gastronominin gelişmesi için iyi tarım uygulamasıyla, tarıma destek verdiklerini söyledi. Aziz Kocaoğlu, "İyi gastronomi için, iyi tarım ve iyi gıda olacak. Tarımda yüzde 5.5 reel büyüme gerçekleşti. Belediyemiz tarıma kırsala destek verdi. Bu oran Türkiye ortalamasının 2.5 katı. Süt üretimi yüzde 404 büyüdü. Türkiye ortalamasının 4 katından fazla büyüdü. Eğer turizm gastronomi yapacaksak tarımsal üretime destek vermemiz lazım" dedi.
TÜRKİYE BÜYÜK ZENGLİKLİK YAŞIYOR
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ise, "Türkiye mutfağı çeşitli sentezlerden oluştu. Orta Asya'dan getirdiğimiz gelenekler ile Osmanlı'nın üç kıtaya yayılan yerlerden getirdiği gelenekler, mutfak kültürümüzü oluşturuyor. Bu özelliğimiz, bu alanda ihtisas yapan araştırmacıların dikkatini çekiyor. Hayranlık uyandırıyor. Yeter ki bizlerde bunların kıymetini bilelim. Sahip olduğumuz zenginliklerin, gençlerimiz tarafından bilinmesi için bu tür etkinliklere ihtiyaç var. Ülkemiz farklı lezzetleriyle yemek kültürü açısından gerçekten zenginlik ihtiva ediyor. Türk mutfağı yörelere göre farklılıklar arz eden yemek yelpazesini gösteriyor. Keşfedilmeye değere pek çok lezzete sahip" dedi. Konuşmalardan sonra kongreye destek veren firmalara plaket verildi.
ÜNLÜ ŞEFLER GASTRONOMİ TURİZMİ KONGRESİ'NDE BULUŞACAK
Turizm Fuarı'yla eş zamanlı olarak düzenlenen 2'nci Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi yapıldı. D Holü'nde düzenlenen kongre, dünyanın önde gelen gastronomi ve turizm uzmanları ile eğitimcilerini bir araya getirdi. Alternatif bir turizm dalı olma yolunda ilerleyen gastronomi için atılabilecek adımlar, kongre boyunca uzmanlarca değerlendirilecek. Sektörün önemli temsilcileri ile ulusal ve uluslararası konuşmacıların yer alacağı panellerde, Ege kültürünün gastronomi ile ilişkisi ve bu ilişkinin bölge turizminin kalkınmasına olan etkisi tartışılacak. Kongre ve panellere, Mehmet Yaşin, Sahrap Soysal, Prof. Dr. Artun Ünsal, Sırma Güven, Namık Kemal Döneleken, Pedro Berruecos, Hande Arslanalp, Ömer Kartın, Ferzan Kırhan, Can Ortabaş, Ebru Koralı, Nedim Atilla, Prof. Alp Salman, Ahmet Güzelyağdöken, Salim Kadıbeşegil, Gökçen Adar, Agnes Caso, Doç. Dr. Levent Köstem, Metin Suerkan, Dag Harman, Ahmet Örs, Ebru Erke, Nejat Yentürk gibi gastronomi yazarları, uzmanları konuk olacak. Kongre süresince İzmir Aşçılar Derneği ile Tolga Kamiloğlu, Rudolf Van Nunen ve Semen Öner gibi ünlü şefler workshoplar esnasında özel şov ve sunumlar yapacak.
Taylan YILDIRIM / İZMİR (DHA)
FOTOĞRAF