Güncelleme Tarihi:
İZMİR'in Torbalı İlçesi'nde düzenlenen toplantıda, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın (KOSGEB) yeni destek programı tanıtıldı.
KOSGEB, Torbalı Ticaret Odası (TTO) Toplantı Salonu'nda yeni destek programlarını tanıttı. Torbalı Ticaret Odası (TTO) Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahap Olgun, İzmir KOSGEB Güney Müdürü Recep Özçelik, Torbalı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Halil Gülcü, İŞKUR Müdürü Mustafa Şimşek ve TTO Başkan Yardımcısı Adnan Öztaş katıldı.
Açılış konuşmasını yapan TTO Başkanı Abdulvahap Olgun, "İlçemizde birçok girişimci KOSGEB'den aldığı destek ile iş yerlerini açtı. KOSGEB, ülkenin kalkınma çabalarına önemli destek veriyor. Büyük tutarda destekler olmasa da gerek kuruluş gerekse de üretim alanında hatırı sayılı katkılar veren bir kurum KOSGEB. Yeni destek programına Torbalılı KOBİ'lerin ilgi göstermesini bekliyoruz. KOSGEB birimimiz, üye firmalarımızın açıklanan hibe ve kredi imkanlarından etkin bir şekilde yararlanmalarını sağlamak amacıyla yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürmekte" dedi.
HİBELERİ ANLATTI
Proje hazırlamanın yanı sıra desteklerden nasıl yararlanılacağı konularında sunum gerçekleştiren KOSGEB İzmir Güney Müdürü Recep Özçelik ise ARGE, inovasyon ve girişimciliğin önemi her gücün arttığını, destek programlarını yenilediklerini, destek oran ve limitlerimizi arttırdıklarını söyledi. KOBİ Gelişim Destek Programı kapsamında Torbalılı KOBİ'lerden imalat sanayinde Yüksek- Orta Yüksek teknoloji düzeyinde faaliyet gösterenlerin projeye başvuru yapabileceklerini belirten Özçelik, "Proje kapsamında 300 bin TL hibe, 500 bin TL geri ödemeli destek veriliyor. Yerli makine- teçhizat alımı durumunda yüzde 15 oranında ekstra destek verilecek. İzmir, 1. bölgede temel eczacılık ürünleri, bilgisayar, elektronik, optik ürün imalatı, hava taşıtları, uzay araçları, askeri savaş araçları imalatı, tıbbi ve dişçilik gibi birçok alanla ile ilgili araç ve gereç imalatı konularında faaliyet gösteren tüm sektörler desteklenebilecek. Toplam çağrı bütçemiz 150 milyon TL. Başvurular 6 Mayıs'a kadar yapılabilecek" dedi.
"DOMATESLE, 2023 HEDEFİNE ULAŞAMAYIZ"
KOSGEB'in 2010 yılına kadar sadece imalat sanayinde hizmet veren KOBİ ölçekli işletmelerin desteklediğini, gerçekleştirilen düzenleme ile ticaret, hizmet, imalat, girişimciler ve meslek kuruluşlarına da destek verildiğini aktaran Özçelik, hedef kitlelerinin çok fazla arttığını ifade etti. Müdür Özçelik, KOBİGEL ve KOBİ Gelişim Destek Programının amacı, ulusal ve uluslararası hedefleri doğrultusunda, küçük ve orta ölçekli işletmelerin, ekonomideki paylarının ve etkinliklerinin arttırılması ile KOBİ'lerin rekabet güçlerinin ve sağladıkları katma değerin yükseltilmesi, amacıyla hazırlayacakları projelerin desteklenmesi olduğunu ifade ederek, "2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşılması için teknolojiye yatırım yapılması gerekiyor. KOSGEB olarak teknolojik yatırımlara büyük destek sunuyoruz. Domatesle, patlıcanla hedefe ulaşılmaz" dedi.
Toplantı, soru cevap kısmının ardından toplantı son buldu.
Gökhan YALKALK / TORBALI (İzmri), (DHA)
FOTOĞRAF