Güncelleme Tarihi:
İZMİR Ticaret Borsası (İTB) Toprağın Kadınları Projesi'nde 35 çiftçi kadına ödül verildi.
İTB, Toprağın Kadınları Projesi'nde İzmir ve ilçeleri Bayındır, Bergama, Beydağ, Kemalpaşa, Kınık, Kiraz, Menderes, Menemen, Ödemiş, Tire, Torbalı, Çeşme, Dikili, Foça, Karaburun, Seferihisar, Selçuk ile Urla'da faaliyet gösteren 35 girişimci çiftiye plaket verdi. Ticaret Borsası ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İzmir İl Kadın Girişimciler Kurulu'nun desteğiyle yürütülen projede, 30 yaş üstü 35 kadının hayat öyküleri ve yaptıkları projeler tanıtıldı. İTB
Başkanı Işınsu Kestelli, bereketli topraklarda saklı kalan kadın çiftçilerin hikayelerini bir araya getirdiklerini söyledi. Tüm Türkiye'ye örnek olacak 35 kadını titiz bir çalışmayla belirlediklerini ifade eden Kestelli, "Bu projeye başlarken kırsal kesimde yaşayan kadınların, ev işleri, eş ve annelik görevlerinin yanı sıra tarımsal üretimin her aşamasında da var olduğunu görünür hale getirmek amacıyla yola çıkmıştık. Ortaya çıkan bu eserle yolculuğumuzdaki ilk durağa ulaştığımızı söyleyebilirim. Ancak işimiz daha bitmedi. Yolculuğun hedefe ulaşması için Toprağın Kadınları'nın öykülerinin başka kadınlara da ilham vermesi gerekiyor" diye konuştu. Diğer kadınların da kendi aralarında yapacağı dayanışmalarla üretimde söz sahibi olabileceğini belirten Işınsu Kestelli, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ülkemizin gelişmiş ekonomiler arasında hak ettiği yeri alabilmesi için kadınlarımızın çalışma hayatında çoğalmaları gerekiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Jülide Sarıeroğlu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü münasebetiyle yaptığı açıklamada, son 10 yılda Türkiye'de 8 milyon 600 bin yeni istihdam yaratıldığını ve bunun 4 milyon 175 bininin kadın olduğunu söylemiş, kadınların iş gücüne katılım oranı şu anda yüzde 33.8 seviyesinde olduğunu belirtip, '2023 yılı hedefimiz yüzde 41 ancak bu oranı da aşacağımızı düşünüyorum' demişti. Bu çok olumlu bir gelişme ama Sayın Bakanımızın da vurguladığı gibi daha iyisini yapabilir ve yüzde 41'i aşabiliriz."
Kestelli, Avrupa'yı da örnek göstererek, "Avrupa Birliği üyesi ülkelerinin ortalama kadın istihdam oranı yüzde 60.4 seviyesinde. 2025 hedefleri ise yüzde 75. McKinsey Women Matter'ın 2016 raporuna göre Türkiye, kadın istihdamını artırma yönünde güçlü önlemler alırsa 2025 yılında bu oranı yüzde 63 seviyesine çıkarabilir. Bu sayede de gayri safi yurtiçi hasılasını yüzde 20 artırarak 200-250 milyar dolara ulaştırabilir" cümlelerini kullandı.
BAKAN: "KADINSIZ TARIM DÜŞÜNÜLEMEZ"
İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Musa Bakan, kadınların aktif bir şekilde tarımın içinde yer alması gerektiğini söyledi. "Kadınsız bir tarım düşünülemez" diyen Bakan, "Bu ödül töreninde kadınlarımızın neler yapabileceklerini hepimiz gördük. Türkiye'nin geleceği için kadınların mutlaka istihdam edilmesi gerekir" dedi. Projede ödül alan 35 çiftçi kadın törenin ardından kurulan reyonlarda ürünlerini tanıttı.
Onur ATIŞ / İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAFLI