Güncelleme Tarihi:
İZMİR'deki Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, tıp alanındaki simülasyonlu eğitimlerin yaygınlaştırılması, konu ile ilgili sağlık personellerindeki farkındalığın ve eğitimlerin kalitesinin artırılması amacıyla çeşitli kliniklerde gelişmiş bilgisayarlı maketler üzerinde eğitimler yapıldı.
'Tepecik Simülasyon Günleri' adı altında, 6 farklı klinikte 20 farklı hasta senaryosu ile düzenlenen uygulamalı eğitimlere, uzman doktorlar, asistan hekimler, hemşire ve diğer sağlık personelleri olmak üzere toplam 147 sağlık çalışanı katıldı. Konunun uzmanları tarafından hazırlanan gerçek olaylardan hazırlanan senaryolara göre doğum, yeni doğan bebek, çocuk, erişkin hasta ve travmalı hasta maketleri üzerinde tıbbi müdahaleler, senaryolu temel ve ileri yaşam desteği uygulamaları ayrıca yatağa bağlı hastaların bakımı konularında eğitimler gerçekleştirildi.
Eğitimin birinci gününde gelişmiş maketlerin desteği ile erişkin acil serviste, araç kazası sonucu travma senaryosu, kalp krizine müdahale; çocuk acil serviste pediatrik ileri yaşam desteği, çocuk travma senaryoları, çocuklarda hava yolu ve damar yolu girişimleri yapıldı. Gündüz hastanesi operasyon odasında uzaktan kumandalı bilgisayarlı maket üzerinde erişkin ileri yaşam desteği, defibrilasyon (kalbe uygun dozlarla elektrik enerjisi verilmesi) ve entübasyon (hava yolunun açılması) uygulamaları; kadın doğum kliniğinde zor doğum manevraları; yeni doğan bebeklerde canlandırma, hava yolu, damar yolu girişimleri uygulandı. Palyatif Kliniği'nde ise maket üzerinde yatağa bağlı hastaların bakımı; bahçede aniden gerçekleşen kalp krizine çevreden yetişenlerin ilk müdahalesi ve maket üzerinde kalp masajı uygulaması yapıldı.
Eğitimin ikinci gününde konferans salonunda düzenlenen bilimsel toplantıda, yapılan eğitimlerin video görüntüleri izlendikten sonra, Başhekim Yardımcısı Dr. Turhan Sofuoğlu, 'Dünya'da ve Türkiye'de Medikal Simülasyon Merkezleri' konulu bir sunum yaptı. Daha sonra yapılan panelde, Uzm. Hemşire Ayşen Özel 'Tepecik Eğitim ve Simülasyon Merkezi (TESİM) ve Eğitimler', Doç. Dr. Nimet Şenoğlu 'Erişkin İleri Yaşam Desteği ve Simülasyon', Doç. Dr. Murat Anıl 'Pediatri Asistan Eğitiminde Simülasyonun Yeri' ve Hastane Yöneticisi Prof. Dr. Gökhan Akbulut 'Cerrahide Medikal Simülasyon' konularında sunumlar yaptı. Konferans sırasında sahnede maket üzerinde simülasyonlu eğitim uygulaması gerçekleştirildi.
GELİŞMİŞ MAKETLERDE EĞİTİM
Hastane Yöneticisi Prof. Dr. Gökhan Akbulut, "Dünyada tıp alanında gelişmeler olurken eğitimlerin de teknolojik olarak son derece gelişmiş maketler üzerinde yapılması bir ihtiyaç haline geldi. Bakanlığımız ve bağlı olduğumuz Sağlık Bilimleri Üniversitesi bu konuda yakında önemli adımlar atmaya hazırlanıyor. Biz de yaklaşık 6 aydır bu alandaki gelişmelere ayak uydurmak için simülasyon maketlerİ üzerinde senaryolu eğitimlere ağırlık veriyoruz. Bu eğitimlerin tüm kliniklerde yaygınlaştırılması ve çalışanlarımız arasında farkındalığın artırılması için bu organizasyonu yaptık. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.
Toplantının son bölümünde, eğitimler sırasında yapılan yarışmalarda derece alan hekimlere, destekleyen kuruluşlara ve eğitimcilere teşekkür belgeleri verildi.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF