Tekrarlayan bademcik enfeksiyonu uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Tekrarlayan bademcik enfeksiyonu uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2017 11:08

Tekrarlayan bademcik enfeksiyonu uyarısı

Haberin Devamı

İZMİR'deki Özel Tınaztepe Hastanesi'nin Kulak, Burun ve Boğaz Uzmanı Op. Dr. Uğur Elçi, tekrarlayan ve tedavi edilmeyen bademcik iltihabının uyku apnesi olarak adlandırılan uykuda solunum durmasına, kalp kapakçıklarında, böbreklerde ve eklemlerde kalıcı hasara yol açabileceğini söyledi.
Bademciklerin boğaza giren bakteri veya virüs cinsi mikropları yakaladığını, vücudun mikroplarla savaşmasına yardımcı maddeler olan antikorları ürettiğini belirten Op. Dr. Uğur Elçi, bademcik hastalıklarının genelde çocuk yaş grubuna ait bir rahatsızlık olarak bilindiğini, ancak erişkinler için de aynı kuralların geçerli olduğunu söyledi. Bademciklerin boğazda küçük dilin iki yanında yer alan ve vücudun savunmasında rol oynayan lenf dokuları olduğunu belirten Op. Dr. Elçi, "Vücuda ağız yoluyla giren mikroplarla mücadelede ilk savunma hattını oluşturan bademcikler, özelikle çocukların sağlığı üzerinde önemli bir işlev üstlenseler de bazen tam aksine vücuda zarar verebilirler. Örneğin, sık geçirilen bademcik enfeksiyonlarında rol oynayan bakterilerden biri olan "Grup A Beta hemolitik streptokoklara" karşı oluşan antikorlar uyku apnesi olarak adlandırılan uykuda solunum durmasına, kalp kapakçıklarında, böbreklerde ve eklemlerde hasara yol açabilir" dedi.
UZMANA BAŞVURULMALI
Bademcik iltihabının bademciklerin mikroplarla karşılaşması ve şişmesi sonucunda geliştiğini kaydeden Op. Dr. Elçi, "Eğer çocuğunuzda sık tekrarlayan bademcik iltihabı varsa, doktorunuz bademciklerin alınmasını önerebilir. Sık sık iltihaplanmaları nedeniyle savunma görevi yapamaz duruma gelmiş, hatta çocuğunuzun sağlığına zarar vermeye başlamış olan bademciklerin alınması kronik iltihaplı bademciklerin vücutta kalmasından daha az risklidir. Bademcikler çocukların beslenmelerine ve solumalarına engel olacak kadar büyümüşse, bu durum çocukta gelişim geriliği ile uyku problemlerine neden oluyorsa cerrahi yöntem uygulanması gerekir. Çocuklar bademcikleri alındıktan sonra daha sık hastalanmazlar. Çünkü vücutta bademcik gibi görev yapan başka dokular benzer görevler yaparak mikroplarla savaşan maddeleri yeterince üretebilirler" diye konuştu.
Antibiyotiklerin yoğun kullanılmaya başlanması ve gelişmesi ile artık bademcik iltihabının ilk tedavisinin eskisi gibi ameliyat olmadığını da vurgulayan Op. Dr. Elçi, sık tekrarlayan boğaz ağrısı ve bademcik iltihabı oluşması durumunda, bunun mutlaka bir uzman tarafından değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Op. Dr. Elçi, bazı durumlarda cerrahi yola başvurmanın kaçınılmaz olduğunu vurgulayarak şu bilgileri verdi:
"Objektif kriterlerin başında orofarinks dediğimiz hava yolu girişinin yüzde 50’sinden fazlasını kapatacak büyüklüğe ulaşmış bademcik doku kitlesinden bahsedebiliriz. Göreceli kriterlerin en başında ise sık tekrar eden bademcik enfeksiyonları gelmektedir. Bademcik ameliyatlarının yüzde 40'ı bu nedenle yapılmaktadır. Ameliyata engel oluşturacak herhangi bir ciddi sağlık problemi olmayan erişkinlerde de bademcik ameliyatı uygulanmaktadır. Belirli bir yaş sınırlaması olmamakla beraber alt yaş sınırı zorunlu haller dışında 3 yaş ve en az 12 kg’lık vücut ağırlığı olarak belirlenmiştir. Üst yaş sınırını belirlemek mümkün değildir. Genel olarak ileri yaşlarda bu hastalığın görülme oranı düşüktür ve çoğu zaman basit çözümler tercih edilmektedir."

İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!