Güncelleme Tarihi:
Oben ULU/BERGAMA(İzmir), (DHA)- İZMİR'in Bergama ilçesinde taş ocağı işleten Kalker Madencilik Limited Şirketi, mahkemeyi yanıltarak kendilerine dava açıp 5 ay süreyle kapıtılmalarına neden olduğunu öne sürdükleri, Çalıbahçe Mahallesi Muhtarı 44 yaşındaki Mehmet Gürel ile Muhtar azası 57 yaşındaki Ali Gürgen hakkında 10 bin liralık tazminat davası açtı.
Kalker Madencilik Şirketi, 30 Mayıs 2011 tarihinde alınan ÇED kararıyla Bergama'ya 15 kilometre uzaklıktaki kırsal kesimde bulunan Çalıbahçe Mahallesi'nde taş ocağı işletmeye başladı. Çalıbahçe Mahallesi Muhtarı Mehmet Gürel ile Muhtar Azası Ali Gürgen, geçen 2 Ocak'ta İzmir 6'ncı İdare Mahkemesi'nde maden şirketine verilen ÇED kararının iptali için dava açtı. Gürel ve Gürgen, ayrıca mahkemeye geçen 18 Şubat tarihinde dilekçe verip, maden şirketinin yaptığı patlatmalar nedeniyle mahalledeki caminin minaresinin yıkıldığını, usulsüz ağaç kesilip ormana zarar verildiğini öne sürüp, fotoğraflar da sunarak yürütmeyi durdurma kararı verilmesini istedi. Dilekçeyi değerlendiren mahkeme, 6 gün sonra yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Taş ocağı, 29 Mart'ta 5 ay süreyle kapatıldı.
MADEN ŞİRKETİ DAVACI OLDU
Kalker Madencilik Şirketi, 25 kişinin işsiz kaldığını, siparişlerini yetiştiremeyip, senet, çek ve banka taksitlerini ödeyemediği için milyonlarca lira zarar uğradığını belirterek hukuk mücadelesi başlatttı. Şirket, geçen 10 Kasım'da avukatları Selahattin Seymen aracılığıyla Bergama Asliye Hukuk Mahkemesi'ne gönderilmek üzere İzmir Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dilekçe vererek Gürel ve Gürgen'e, daha sonra bilirkişi raporu doğrultusunda artırılmak üzere toplam 10 bin liralık tazminat davası açtı. Dava dilekçesinde davalılardan Ali Gürgen'in 14 Eylül 2010 tarihinde ÇED belgesi hazırlanırken düzenenlenen toplantıya katıldığı ve ÇED kararının 21-27 Haziran 2011 tarihlerinde mahallede ilan edildiği belirtildi. Şirket dilekçesinde, davalıların ÇED belgesini sanki 2 Ocak 2016 tarihinde öğrenmiş gibi mahkememeyi yanıltarak ve toplantıya katıldığını gizleyerek ÇED iptal davası açtıkları da öne sürüldü.
Şirket dilekçesinde, Bergama Kaymakamlığı'nın 1 Nisan tarihinde verdiği Çalıbahçe Camisi'nin minaresinin rüzgardan yıkıldığını belirten raporu ve yeni Şakran Orman İşletme Şefliği'nin 7 Aralık 2015 tarihinde verdiği usulsüz ağaç kesiminin yapılmamış olduğunu belirten raporları da delil olarak sunulup, yapılan keşif sonucunda madenin çevreye zarar vermediği de belirtildi.
"MAHALLEYE 560 METRE DAHA YAKLAŞTILAR" İDDİASI
Maden şirketinin açtığı dava Gürel ve Gürgen'in yanı sıra 45 hane 75 nüfuslu Çalıbahçe Mahallesi sakinlenin de tepkisine neden oldu. Taş ocağının ilk açıldığı zaman köye daha uzak olduğunu, o zaman yapılan ÇED toplantısına herkesin katıldığını söyleyen Çalıbahçe Mahallesi Muhtar Azası Ali Gürgen, şöyle devam etti:
"Ancak, dinamitle patlatıp, kaza kaza köye 560 metre kadar daha yaklaştılar. Madende patlatılan dinamitler evlerimize zarar vermeye başladı. Davacı olduk. Mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı aldı. Ancak daha sonra tekrar izin almışlar. Bu sefer ilk katıldığımız ÇED toplantısını göstererek benden davacı olmuşlar. Kaymakamlık raporunda mahaledeki caminin minarasenin rüzgardan yıkıldığı raporu verilmiş. Rüzgarın da etkisi olmuş olabir. Peki o zaman mahalledeki diğer evlerin duvarlarındaki çatlaklar da mı rüzgardan meydana geldi."
Mahalleye 15 yaşında gelin olarak geldiğini söyleyen Ali Gürgen'in annesi 78 yaşındaki Hasibe Gürgen, "Evim sapasağlamdı. Bir gün madende bir patlatma oldu. Evimin duvarları çatladı" diye konuştu.
"MÜCADELEMİZE SONUNA KADAR DEVAM EDECEĞİZ"
Çalıbahçe Mahallesi Muhtarı Mehmet Gürel, taş ocağı nedeniyle mahallerinin yaşanmayacak hale geldiğini ifade ederken, "Patlatılan dinamitler nedeniyle çoluk- çocuğumuz korku içinde. Tarım arazilerive zeytin ağaçlarımızın madenin neden olduğu tozlar nedeniyle verimi düştü. Doğaya verilen zarar nedeniyle çevrecilerden bizlere destek olmalarını bekliyoruz. Mahkemeyi yanılttığımız yönündeki iddilar da asılsız. Maden şirketi, haksız yere dava açıp kendilerini zarar uğrattığımızı ileri sürüp, tazminat davası açmış. Ancak, yılmayıp, mücadelemize sonuna kadar devam edeceğiz" dedi.
"TAŞ OCAĞINI BURADA İSTEMİYORUZ"
Mahalle sakinlerinden 74 yaşındaki Hulusi Şen de arizisi ile taş ocağının arasının 300 metre olduğunu belirtip, "Burada hayvancılık, arıcılık da yapıyorum. Taşocağından şikayetçi olduk. Hakim buraya geldi ve kapatma kararı aldı. Ancak 5 ay kapalı kaldıktan sonra valilikten tekrar açma ruhsatı almışlar. Benim can ve mal güvenliğim yok. Evime de 6 bin lira masraf ettim. Yapmasam başıma çökecek. Can güvenliğimiz yok. İlgililer bizi duysun" dedi.
Bir başka mahalle sakini 69 yaşındaki Ali Genç ise "Madende patlatılan dinamitler evimin duvarını açtlattı. Tarlalarımda çalışan işçiler patlamalardan korkup işi bıraktılar. Taşocağını istemiyoruz" diye konuştu. 54 Yaşındaki Mustafa Yavuz da 80 yaşında annesi olduğunu beliterek, "İnanın gönlünü yapabilsem buradan götüreceğim. Çünkü evlerimiz bu patlamalardan dolayı çatladı. Zarar gördü. Tepemize yıkılacak diye korkuyoruz" diye konuştu.
Çalıbahçe Mahallesi eski muhtarı 74 yaşındaki Hayati Savran ise mahallelerinde huzursuz olduklarını belirterek, "Gürültüden, patırtıdan diken üstünde oturuyoruz. Bu taş ocağını burada istemiyoruz" dedi.
FOTOĞRAFLI