Güncelleme Tarihi:
TİCARET borsaları; tarımsal ticaretin, daha doğru bir ifadeyle, tarımsal ürün ticaretinin nabzının attığı ekonomik merkezler... İlçenin her vesile altını çizdiğimiz büyük potansiyeli göz önüne alındığında, Ödemiş Ticaret Borsası’nın bu alanda ne kadar stratejik rol oynadığı daha iyi anlaşılır. Ödemiş Ticaret Borsa Başkanı Latif Aka ise bölge ekonomisinde ‘akil adam’ olarak bilinen çok deneyimli bir isim.
GELECEĞE YÖN VERİYOR
Dolayısıyla Başkan Latif Aka, yönetim kuruluyla birlikte ilçe ekonomisinin bugünü ve geleceğinde yönlendirici olmaya devam ediyor. Bilindiği gibi ticaret borsaları, 5174 sayılı Odalar, Borsalar ve Birlik (TOBB) Kanunu’nun 28. Maddesi’ne göre bu kanunda yazılı esaslar çerçevesinde borsaya dahil maddelerin alım satımı ve borsada oluşan fiyatlarının tespit, tescil ve ilanı işleriyle meşgul olmak üzere kurulan kamu tüzel kişiliğine sahip kurumlar... Diğer yandan, borsa denildiğinde genellikle hisse senetlerinin işlem gördüğü menkul kıymet borsaları akla geliyor. Ancak ticaret borsaları ile menkul kıymet borsaları arasında ciddi farklar bulunuyor. İkisini birbirinden ayıran en temel fark ise ticaret borsalarında tarımsal-hayvansal ürünlerin işlem görmesi olarak ortaya çıkıyor.
1968’DE ÇALIŞMA BAŞLADI
Şimdi gelin, Ödemiş Ticaret Borsası’nı daha yakından tanıyalım... Söz Başkan Latif Aka’da: “Ekonomisi tarıma dayalı ilçemizde ticaret borsası kurulması çalışmaları 1968 yılında başlatılmış olup, 1969 yılında meslek komiteleri seçimlerinin yanı sıra ilk yönetim kurulu teşkil olunarak 01.04.1970 tarihinde az sayıda tüccarın çabaları sonucunda Ödemiş Ticaret Borsası kurulmuştur. Mütevazı kira yerinde ilk hizmetine başlayan Ödemiş Ticaret Borsası, bir süre eski Zirai Donatım Kurumu ve Fatih Caddesi’nde bulunan işyerlerinde kiracı olmuş ve 1984 yılında şu an hizmet verdiği işyerini (Akıncılar Mah. Saraçoğlu Cad. Atasoy İşhanı No:3/210-211, ÖDEMİŞ) satın aldı.”
ÜNİVERSİTE ÖĞRENSİNE BURS
Aynı zamanda TOBB Ticaret Borsaları Konsey Üyesi de olan Latif Aka. şöyle devam etti: “Bu işyerini satın alırken personel maaşlarını dahi ödeyemeyecek durumda olan kurum, şu an yaklaşık 150 adet ihtiyaç sahibi üniversite öğrencisine karşılıksız burs vermeye devam ediyor. Önceki yıllarda 400 adet öğrenciye burs veren kurumumuzda, İdari Hizmet Binası’nın tamamlanmasına verilen öncelik sebebiyle, bursiyer adedinde kısıtlamaya gidildi. Ödemiş girişinde bulunan 4 bin 144 metrekare arazimiz 1989’da Borsa’ya kazandırıldı. İzmir ilimizin 30 ilçesi içerisinde sadece Ödemiş’te ‘ticaret borsası’ bulunmasının kıymetini Ödemiş Ticaret Borsası üyelerimiz iyi bilmiyor.”
ÖDEMİŞ Ticaret Borsası’nın 2022’de Ödemiş patatesine coğrafi işareti aldığını hatırlatan Başkan Latif Aka, sözlerine şöyle devam etti: “Bu adımla, yöresel ürünümüzün tanıtımına katkı sağladık. Ödemiş Ticaret Borsası, 21 Nisan 2010 tarihinde yönetim kurulu-meclis kararlarıyla Ege Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk AŞ. firmasına yüzde 1 hisse oranıyla ortak oldu. Meslek komitelerinin iştigal ettiği tarımsal ürünlerin alımı, satımı ve fiyatlarının tespit, tescil ve ilanı işlerinin yanı sıra toplumsal sorumluluğunu da en iyi şekilde yerine getirmek üzere faaliyetler yürüten Ödemiş Ticaret Borsası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin Türkiye’deki oda ve borsaların üyeleri için kaliteli hizmetlere yerel düzeyde erişimini kolaylaştırmak ve üye çıkarlarının gözetilerek rekabet güçlerinin artırılmasını sağlamak üzere sürdürdüğü ‘Akreditasyon Standardı’ çalışmalarına 2015 yılı itibariyle dahil oldu. Borsamızı, yapılan denetimler sonucunda ‘Akredite Borsa’ olarak hizmet vermeye devam ediyor.”
LATİF Aka, “Üyelerinin ve Ödemiş’imizin yararına sunmak, yeni hizmet binası (laboratuvar, alım-satım salonu) kazandırmak için Ödemiş Ticaret Borsası yöremizde yıllardır atıl durumda bulunan Ödemiş Tekstil Fabrikası‘nı 12 Şubat 2009 tarihinde satın aldık. Söz konusu bölgedeki imar planındaki değişikliklerin neticelenmesi bekleniyor” diyor.
GENEL sekreter dahil 5 adet personeli bulunan Ödemiş Ticaret Borsası’nın 5174 sayılı yasayla üzerine düşen görevleri en iyi şekilde yerine getirmeye çalıştığını ifade eden Latif Aka, 2022 işlem hacmiyle ilgili şu bilgiyi paylaştı: “2022 yılı işlem hacmi 7 milyar 621 milyon 333 bin 194 TL olup, en fazla işlem gören ürünler süt, patates, peynir, kestane, fidan – süs bitkisi, kornişon, domates, kuru incir, canlı hayvan, kekik, zeytinyağı ve diğer zirai ürünlerdir.”
” YENİLİKÇİ VE KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLER İÇİN ÇALIŞIYORUZ
BAŞKAN Latif Aka, sözlerini şöyle tamamladı: “Yeniliklere açık bir yapıya sahip olan Ödemiş Ticaret Borsamız, önümüzdeki günlerde çağdaş borsacılık anlayışı ile tarımsal üretimin geliştirilmesinde ve markalaşmasında önemli pay sahibi olarak, sektörler arası gelişim faaliyetlerinin içerisinde yer almaya devam edecek. Ödemiş tarım sektöründe sahip olduğu gücünü, yenilikçi, güvenilir ve katma değeri yüksek tarımsal ürünlere dönüştürecek çalışmalara hız kesmeden devam eden Ödemiş Ticaret Borsası üyelerine ve ilçesine hizmet etmeye devam ediyor.”