IHA
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2015 12:02
KİTAPTA AYNI ZAMANDA, LÜBBEY CAMİSİ’NİN SANAT TARİHİ VE MİMARLIK AÇISINDAN DA ÖNEMİ ANLATILIYOR.
İzmir’in Ödemiş ilçesinde, terk edilmiş kartal yuvası olarak anılan tarihi Lübbey Mahallesi, arkeolog ve ressam Emin Başaranbilek tarafından yapılan araştırmalar sonucunda ilk kez kitaplaştırıldı.
Arkeolog ve ressam Emin Başaranbilek, Ödemiş ilçesindeki tarihi Lübbey Mahallesinde yaptığı araştırmaları "Lübbey Kışlağı ve Lübbey Camisi" isimli kitapta bir araya getirdi. Lübbey’in yerleşim tarihi, demografik yapısı, mimarisini ele alan ve okuyucuyla buluşan kitap, tarihi mahallenin geçmişine adeta ışık tutuyor. Kitapta aynı zamanda, Lübbey Camisi’nin sanat tarihi ve mimarlık açısından da önemini anlatılıyor.
Keldağ eteklerindeki terk edilmiş tarihi mahalle ile ilgili araştırma çalışmalarının ilk kez kitaplaştırıldığını ifade eden Emin Başaranbilek, "19. yüzyıl başlarında oluşan bir Türkmen yerleşimi olan bu köy, kuruluşundan gelen mezarlığıyla, topoğrafyaya uyan yerleşim dokusuyla, geleneksel kırsal konut mimarlığının özgün örnekleriyle, içi kalemişi süslemeleri ve hatlarla bezeli camisiyle, eskiden var olan çamaşırhanesiyle, köy içindeki kaynak çeşmeleriyle ilgi çeken, sanat tarihi ve mimarlık açısından havzada incelenmeye değer bir kışlaktır. Kitabımızda, ülkemizde bu tür yerleşmeler için koruma ve yaşatma çalışmalarına katılanlara bir armağandır” diye konuştu.