IHA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2015 11:32
TİRE’DE, TARİHİ BİR HANDA BULUNAN DEFİNE HEYECANA NEDEN OLDU. İLÇEDEKİ EN ÖNEMLİ OSMANLI DÖNEMİ YAPILARINDAN TARİHİ KUTU HANIN RESTORASYONU SIRASINDA İŞÇİLERİN TOPRAK ÇÖMLEK KAP İÇİNDE DUVARA GİZLENMİŞ ŞEKİLDE BULDUĞU 790 ALTIN İLE 226 GÜMÜŞ PARA TİRE MÜZESİNDE KORUMAYA ALINDI.
Tire’de, tarihi bir handa bulunan define heyecana neden oldu. İlçedeki en önemli Osmanlı dönemi yapılarından tarihi Kutu Hanın restorasyonu sırasında işçilerin toprak çömlek kap içinde duvara gizlenmiş şekilde bulduğu 790 altın ile 226 gümüş para Tire Müzesinde korumaya alındı. Bulunan paraların hukuksal durumu kargaşaya yol açtı. Hanın 60’a yakın yasal mirasçısı ile restorasyondan sorumlu Tire Belediyesi defineden pay alabilmek için hukukçularını harekete geçirdi.
İddiaya göre, Vakıflar, İzmir Valiliği ve Tire Belediyesinin ortak yürüttüğü restorasyon çalışmaları sırasında kazı yapan işçiler bir duvara gizlenmiş şekilde topraktan yapılmış çömlek kap buldu. Şantiye alanında bulunan sorumlu amirlerine olayı
haber veren işçiler heyecanla çömleğin kapağını açtıklarında bol miktarda altın ve gümüş parayla karşılaştı. Tire Kaymakamı Mehmet Demirezer, İzmir Valisi Mustafa Toprak’ı arayarak bilgi verdi. 9 imzalı tutanakla Müze Müdürlüğüne teslim edilen bin 16 parçadan oluşan definenin yapılan tasnifinin ardından bir kısmının altından basılmış Fransız frangı ile Osmanlı dönemi gümüş para olduğu anlaşıldı. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak incelemenin adından definenin maddi tutarının ortaya çıkacağı ancak bulunan paraların antika değerinin maddi değerinin çok üzerinde olduğu öne sürüldü.
İlçede büyük yankı uyandıran define, kısa sürede kulaktan kulağa yayılarak, Tirelilerin bir numaralı gündem konusu oldu. Meraklı vatandaşlar, bulunan definenin Tire Müzesinde sergilenmesini istedi. Mevzuat gereği, Hicri takvime göre 1255 yılından önce bulunan definelerde vatandaşlar hak iddia edemiyor. Kaçak define avcılarının harekete geçmesinden endişe eden Tire Kaymakamı Mehmet Demirezer, ilçedeki tarihi yapılarda definecilerin girişebileceği herhangi bir talana karşı gerekli önlemlerin titizlikle alındığını ifade etti.
Söz konusu hanın, gerçekleştirilen protokolle 29 yıllığına Tire Belediyesinin hak sahipliğinde olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, “Hukukçularımız mevzuatı inceliyor. Yönetmelik ne diyorsa o olacak. Eğer bize de hak düşerse elbette hakkımızı alacağız. Benim bildiğim kadarıyla bulunan definelerden son 6 Osmanlı padişahından öncesine ait olanlar tamamen devletin oluyor, diğerlerinden hak talep edilebiliyor. Söz konusu definenin zamanında Rum veya Musevi bir vatandaş tarafından saklandığı kanısındayım. Uzmanların vereceği kararı bekliyoruz” dedi.