Güncelleme Tarihi:
Geleneksel zanaatları yaşatanlara ödül
İZMİR'in ev sahipliği yaptığı uygarlıklara ait mirasa saygı, tarihi yapıların korunmasını teşvik amacıyla düzenlenen 14'üncü Tarihe Saygı/Yerel Koruma Ödülleri sahiplerini buldu. Bu yıl ilk kez verilen geleneksel zanaatların yaşatılması ödülleri kabak kemane, semer ve nalbant ustalarının oldu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 14. kez düzenlenen Tarihe Saygı/Yerel Koruma Ödülleri töreni Ayavukla Kilisesi'nde gerçekleştirildi. Kentin tarihi yapılarının korunmasını teşvik amacıyla Türkiye'de ilk kez Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan ödüller için bu yıl 23 ödül verildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ödül töreninde yaptığı konuşmada geçmişe sahip çıkılması, bilinmesi, araştırılması gerektiğini söyledi. Kocaoğlu, "Kentlerin, binaların tarihini, ekonomik ilişkileri, yaşam biçimini, inanışları bilmemiz ve sahip çıkmamız çok önemli. Bu bilinçle ileriye, geleceğe bakabilir ve kentimizi, ülkemizi gençlere emanet edebiliriz. Biz gidiciyiz, dünya kalıcı, ülkemiz kalıcı. İzmir 8500 yıldır insanlık tarihine ev sahipliği yapıyor. Anadolu 10 bin yıldır insanlık tarihi geçmişini taşıyor" dedi.
Anadolu topraklarının ev sahipliği yaptığı uygarlıklar döneminde bireylerin dayanışma içinde yaşadığını, birbirinin yarasına merhem olduğunu belirten Başkan Kocaoğlu, "Ege ve merkez kenti İzmir de bu konumdadır. Birçok uygarlık yüzyıllar boycu, bin yıllardır barış içinde İzmir'de yaşadı. Kozmopolit kültür yaşam biçimi ile kente yeni gelenlere kucak açan, bağrına basan İzmir, her gün kendini büyüterek ileriye, aydınlığa doğru büyüyor. Bunu İzmirlilere borçluyuz. Bu kentin belediye başkanlığını yapmak, hemşehrilerimizle birlikte mücadele etmek, birlikte ülkemizi ileriye taşımak çok ulvi bir görevdir" dedi.
Tarihe Saygı ödüllerinde amacın tarih bilincini arttırmak, yerel korumayı teşvik etmek, algı yaratmak olduğuna dikkat çeken Kocaoğlu, İzmir'in kalkınabilmesi, yaşam standardı ve kalitesinin artması için çok önemli insanlık değerlerini gün ışığına çıkarmak, dünyaya, insanlığa sunmak zorunda olduklarını söyledi. Agora'nın İkiçeşmelik Caddesi'ne açılması, kazıların yapılması, Roma Antik Tiyatrosu'nun günışığına çıkarılması, Kadifekale aydınlatması çalışmalarını yaptıklarını, Klaros, Foça antik kenti, Teos, Çeşme Eritrai kazıları, Bornova Yeşilova Höyüğü'ne destek verdiklerini belirten Kocaoğlu, "Eski kentimizi Konak'tan Ayavukla Klisesi'nden Kadifekale'ye kadar 279 hektarlık eski kenti ayağa kaldırmak, değerleri ortaya çıkartmak ve bu bölgeyi 24 saat yaşanacak bir duruma getirmek istiyoruz. Bunu yapabilirsek İzmir kent içi turizmi çok hızlı büyüyecektir. Bizim topraklarımıza herkesi imrendirecek eserler var. Yetir ki günışığına çıkartalım" diye konuştu.
KABAK KEBANE USTASINA ÖDÜLÜ KOCAOĞLU VERDİ
Kazananlar ödüllerini sırayla aldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Geleneksel Zanaatları Yaşatma Kategorisinde Jüri Özel Ödülü kazanan Tire'nin Başköy'ünden kabak kemane ustası İrfan Alkur'a ödülünü verdi. Alkur, kabak kemane ile bir türkü seslendirdi. Ardından da kendi yaptığı kabak kemaneyi Başkan Aziz Kocaoğlu'na hediye etti.
ÖDÜL KAZANANLAR
Tarihi Yapıda Yaşam Kategorisi: Gülten Çetinkaya Evi (Alaçatı), Semiha ve İsmail Yıldırdı Evi (Şirince), Serpil ve Şerafettin Geniş Evi (Tire), Bedia Türen Evi (Ödemiş), Mehmet Kızılcaavlu Evi (Ödemiş), Şule ve Turgut Su Evi (Birgi), Raşit Taşer Şemsiye Tamircisi (Tire), Yusuf Çırpar Yorgancı Dükkanı (Tire).
Basit Onarım Kategorisi: Bet İsrael Sinagogu (Karataş)
Tarihi Çevre Kültür Varlıklarını Koruma Dalında Katkı Kategorisi: Müesser Aktaş Etnoğrafya ve Tarih Evi (Mordoğan), Katkı Kategorisinde Jüri Özel Ödülü: Mustafa Koray Polat 'Yeni Şükran Oteli Televizyon Belgesel Dizisi' ile, Yılmaz Göçmen 'Hazan ve Hüzün Son Kuşlar' ile, Sara Pardo 'Öykülerin İzinde Smyrna'dan İzmir'e' Tudem yayınları Ankara 2014 ile, Serap Tekeli Özden ve Selçuk Kayan 'Arasta ve Malgaca Urla'nın Belleği Fotoğraf ve Sözlü Tarih Projesi' ile ödül kazandı.
Geleneksel Zanaatların Yaşatılması Kategorisi: Bu yıl ilk kez verilen kategoride, İrfan Alkur, Kabak Kemane Ustası (Başköy, Tire) Geleneksel Zanaatların Yaşatılması Kategorisinde Jüri Özel Ödülü kazandı. Nalbant ustası Mehmet Nalbant (Tire) ve semerci ustası Abdullah Süren (Tire) de geleneksel zanaatları yaşattıkları için ödül aldı.
Tarihi ve Kültürel Miras konulu okul projeleri teşvik ödülü: Selçuk Şahabettin Sarıdede Halk Eğitim Merkezi 'Selçuk'ta Yaşamak' Projesi, DEÜ Özel 75. Yıl İlköğretim Kurumları 'Tarihin Sahneye ve Ritme Yansıması Bergama- Asklepion- Efes Antik Kenti', Torbalı Ayrancılar Ortaokulu 'Metropolis Ziyaretçilerini Bekliyor', Özel Karşıyaka Piri Reis Okulları 'Eğitimde Kentlilik Bilinci ve Kültür Öğrenimi', İzmir Konak Özel Türk Koleji Anadolu Lisesi, Çağatay Kılınç 'Ortak Kaderi Olanların Yaşam Alanları Kortejolar' çalışmalarına ödül verildi.
Utku BOLULU / İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF