Güncelleme Tarihi:
İZMİR'de, çocuklara masal sevgisini, bir arada olmayı aşılamak üzere hazırlanan Masal Çarşambaları projesi, 8 yılda Karabağlar'ı saran büyük bir etkinliğe dönüştü. Reşat Nuri Güntekin'in öykülerini yazdığı evinde yapılan etkinliğe 8 yılda gelen toplam 10 bin çocuk, tablet ve bilgisayar ortamından uzaklaşıp yüz yüze masal okumanın, onlarını karakterlerini yaşatmanın yanı sıra müzik ve tiyatroya da, adım attı. Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, çocukları daha donanımlı yetiştirmenin mücadelesini verdiklerini anlattı. Eğitmenlerden Vedat Kuşçu ise, ilk başlarda öğrenci bulamadıklarını, şimdi ise 7 ay sonrasındaki etkinlik günlerinin bile çocuklarla doldurulduğunu söyledi.
Ünlü hikaye, öykü ve roman yazarı Reşat Nuri Güntekin'in 'Dudaktan Kalbe' eserini yazdığı tarihi evin restore edilmesinden sonra Konak Belediyesi, 'Masal Çarşambaları' projesini hayata geçirdi. Evin bulunduğu mahallenin sonradan kurulan Karabağlar İlçesi sınırlarında kalması üzerine projeyi, Karabağlar Belediyesi üstlendi. Küçük bir proje olarak başlayan Masal Çarşambaları, aradan geçen sürede ilçedeki en büyük çocuk topluluğunu oluşturdu, kocaman bir etkinlik halini aldı. Projeye, 8 yılda toplam 10 bin çocuk, geldi. Çocukların tablet ve bilgisayarlardan uzaklaştırılıp, sosyalleşmelerin de sağlandığı projede, sadece yüz yüze masal okunmadı. Yenikuşak Köy Enstitüleri Gönülleri Derneği, Duvara Karşı Tiyatro Topluluğu ile Şubadap müzik topluluğunun destekleriyle çocuklar, ünlü yazarların esirlerini okumanın yanı sıra bunları drama haline getirmeyi ve müziği de öğrendi. Her masal gününün sonunda çocuklar bir de çocuk şarkısı öğrenmenin mutluluğuyla, evlerine gitti. Etkinliklere zaman zaman çağırılan yazarlar da destek verdi. Onlar da çocuklara eserlerini, yazarlığı anlattı.
BELEDİYE BAŞKANI DA ÇOCUKLARI DİNLEDİ
Projeyle ilgili bilgi veren ardından çocukların yanına gidip etkinliklerini takip eden CHP'li Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, çalışmalarını çok önemsediklerini söyledi. Çocuklarla bir arada olmanın mutluluğu da yaşayan Muhittin Selvitopu, "Proje çalışmalarını hiç aksatmadan sürdürdük. 8 yıl gibi bir sürede, 10 bin öğrenciye ulaştık. Önemli bir kültürel sosyal çalışma. Geleceğe katkı sağlayan bir çalışma. Masalı, tiyatroyu, müziği bir yerde yaşayıp oylunla öğreniyor. Çocuklar bizim geleceğimiz, onları ne kadar donanımlı ve bilgili yetiştirirsek ülkemize gelecekte daha faydalı olacaklardır. Çalışmalara bende katıldım. Umut ve mutluluk verici bir ortam. Böyle bir çalışma içerisinde olmaktan biz büyüklerde mutluluk duyuyoruz. Bununu yanında gençlere yönelik çalışmalarımızda olacak" dedi.
MAYIS AYINA KADAR DOLUYUZ
Proje sorumlusu Ekin Kanar, çocukları bilmedikleri, anlamadıkları bir olgu kalmayıncaya, okuyan gelişen bireyler olana kadar çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti. Masalları dramalaştırıp anlatan çocuklara adeta masalı yaşatan Duvara Karşı Tiyatro topluluğu üyesi Vedat Kuşçu ise "Zamanımız bilgisayar çağı, ona karşı çocuklara masal anlatma kültürünü devam ettirmek istiyoruz. Başlangıçta öyküyü veriyoruz sonrasında masalın sonuna çocuklar karar veriyor. Bu masal sonucuna göre de şarkılar söyleyip eğleniyoruz. Bilgisayar başında zaman geçirip a sosyal olmalarının önüne geçiyoruz. Projenin ilk başladığı zamanlarda çok fazla çocuk gelmiyordu. Artık öyle büyüdük ki, Mayıs ayında bile hangi okulunu etkinliğe geleceği belli" dedi. Etkinliğe katılan öğrencilerden Naciye Sena, "Eğlenceli tiyatro gösterileri yapıyoruz, şarkılar söylüyoruz. Şarkı, tiyatro öğrendim. Arkadaşlığın özü emek vermek, onu öğrendim. Evde de masal okuyup dinliyordum ama burada daha değişik bir sevgi var" dedi. Öğrencilerden Berat Muğlu, evde hiç masal dinlemediğini ama burada eğlence içerisinde dinleyip öğrendiğini anlattı. Etkinliğe gelen öğrencilerden Hazel Ecrin Ayma ise "Burada bize sevgi gösterildi, sevgiyi anladım, öğrendim. Eğlendik, eğitici etkinlikler yaptık. Annem babam arada sırada bana masal okuyorlardı ama böyle eğlencelisini burada yaşadım. Tablet bilgisayar bana sıkıcı geliyor. Arkadaşlarımla beraber olmak daha eğlenceli" dedi.
Taylan YILDIRIM / İZMİR (DHA)
FOTOĞRAF