Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün Güney Sudan ilgisi

Güncelleme Tarihi:

Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün Güney Sudan ilgisi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2018 11:18

Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün Güney Sudan ilgisi

Haberin Devamı

TÜRK su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün, 2023 ihracat hedeflerine ulaşmak için radarına aldığı son pazar, daha önce ihracat yapmadığı Güney Sudan oldu.

İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında İzmir'e gelen Güney Sudan Canlı Hayvan ve Balıkçılık Bakanı Hon. James Janka Duku ve beraberindeki heyeti Ege İhracatçı Birlikleri'nde ağırlayan Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan ve Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Güney Sudan ile işbirliği seçeneklerini masaya yatırdı. Güney Sudan'ın 2011 yılında bağımsızlığına kavuşan genç bir ülke olduğunu belirten Sinan Kızıltan, Güney Sudan'a Türkiye'den gıda ürünleri ihracatı olmadığını, başlaması için önemli ve verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Balıkçılığın Güney Sudan ekonomisinde önemli bir yere sahip olduğunun altını çizen Kızıltan, "Balıkçılıkta potansiyellerin çok az bir kısmını kullanabiliyorlar. Tatlı su balıklarının yetiştiriciliğinde ve işleme tesisi kurulumunda işbirliği zemini arıyoruz. Güney Sudan'da kurulacak tesislerle Güney Sudan'dan diğer Afrika ülkelerine ve dünyanın farklı coğrafyalarına ihracat yapabiliriz" dedi.

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Girit de, Güney Sudan'ın yeni kurulmuş ve yatırımcılar için fırsatlar sunan bir ülke olduğunu dile getirdi. Güney Sudan'a petrol karşılığı yatırım yapılabileceği görüşünü dile getiren Girit, "Türk su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü know-how transferi yapabilir. Balıkçılık ve kanatlı sektöründeki tecrübelerimizi paylaşıp ülkemizin en çok ihtiyaç duyduğu petrolü Güney Sudan'dan ithal edebiliriz. Tropik meyveler ithal edilebilir, Türkiye'den de gerek yumurtalık, gerekse etlik civciv ve yavru balık ihraç edilebilir" diye konuştu.

DUKU, "GÜNEY SUDAN'IN POTANSİYELİNİ BİRLİKTE ORTAYA ÇIKARALIM"

Ülkesinin yüzde 90'ı kırsalda yaşayan 12 milyon nüfusa sahip olduğunu belirten, Güney Sudan Canlı Hayvan ve Balıkçılık Bakanı Hon. James Janka Duku, "Güney Sudan, geniş araziye ve 7 tarımsal ekolojik bölgeye sahip. Arazimizin yüzde 90'ından fazlası ekilebilir ve yağmurla besleniyor. Tüm tropikal ürünler yetişiyor. Tüm yıl boyunca tarım için geniş su kaynakları mevcut. Çoğunluğu sığır, koyun ve keçi olmak üzere hayvan kaynakları mevcut. Hayvancılık sektörü, yurtiçi talepleri karşılama yanında ihracat için potansiyele sahip. Balıkçılık, önemli bir sosyo ekonomik faaliyet ve nüfusun yaklaşık yüzde 12'sinin geçim kaynağı. 6 göl ve nehirler var. Nil Nehri yüksek derecede biyolojik çeşitliliğe sahip, 100 tür balık barındırıyor. Yıllık bazda 150 bin ila 300 bin ton balık hasat potansiyeli var, ancak şu anda bunun üçte birlik kısmı değerlendiriliyor. Türk ihracatçılarla kurulacak ortaklıklarla potansiyelimizi ortaya çıkarmak istiyoruz" diye konuştu.

Özellikle et işleme tesisleri, modern kesimhaneler, kümesler, enerji-elektrik temini, soğuk hava depoları konularında yatırım beklediklerini ifade eden Duku, "Bu kapsamda kümes hayvanları, arıcılık, su ürünleri araştırma merkezi, veterinerlik hizmetleri, süt üretimi konularında işbirliğine gidebiliriz. Yirmi beş yıllık kalkınma planları kapsamında hayvancılık için 28 proje, balıkçılık sektörü içinse 20 proje yürüteceğiz. Sudanlı girişimcilerle özel ortaklık mümkün, büyükbaş hayvanları işleyen projeler hükümet tarafından teşvik ediliyor. Özellikle Juba şehrinde Yatırım fırsatları mevcut. Türkiye ile Güney Sudan arasında ticaret ve ekonomik işbirliği anlaşması Nisan 2017'de imzalandı" diye konuştu.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!