Güncelleme Tarihi:
Su ürünlerinde örnek ülke Norveç
8. Uluslar arası Su Ürünleri İhracat ve İşleme Akuakültür ve Balıkçılık Teknolojileri Fuarı İzmir'de açıldı. Açılışta konuşan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, ihracatlarının 800 milyon dolara yükseldiğini, Norveç'in somon ihracatının 5,5 milyar dolar olduğunu belirterek “Umarım biz de Norveç gibi milyar dolarlar seviyesinde ihracat rakamlarına ulaşırız" dedi.
Türkiye'nin tek su ürünleri fuarı olan "Future Fish Eurasia-Uluslararası Su Ürünleri İhracat ve İşleme, Akuakültür ve Balıkçılık Teknolojileri Fuarı, Fuar İzmir'de açıldı. Bu yıl 8. Kez düzenlenen fuarın açılış törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Norveç Ankara Büyükelçisi Janis Bjorn Kanavin, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Altuğ Atalay, Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan ve sektör temsilcileri katıldı.
Fuarın açılışında konuşan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, fuarın Ege Bölgesi ve Türkiye'deki balıkçılar için önemine değinerek, İzmir'de diğer sektörlerde olduğu gibi kültür balıkçılığında da yıldız olmayı hedeflediklerini belirtti. Kızıltan “10 yıl önce 22 ülkeye ihracat yaparken bugün 80 ülkeye ihracat yapıyoruz. İhracat rakamımız 52 milyon dolardan 800 milyon dolara ulaştı, hatta aştı. Norveç'in somon ihracatı 5.5 milyar dolar düzeyinde. Umarım biz de milyar dolarla ifade edilen bir ihracat rakamına sahip oluruz" dedi.
Norveç Kraliyeti'nin Ankara Büyükelçisi Janis Bjorn Kanavin, İzmir'de balığın geleceğini konuşmak için bir araya geldiklerini söyledi. Kanavin "Fuarın isminde de vurgu yapıldığı gibi gelecek balıkta. Çünkü en yüksek, kaliteli protein balıkta bulunuyor. Akdeniz havzasında balıkçılık sektörü için Türkiye çok önemli bir noktada. Avrupa'da
balık üretiminde lider Norveçli firmalarımız fuara yeni teknolojileri ile geldi. Türkiye'nin balıkçılık sektöründeki gelişimini ve başarısını izliyoruz. Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz işbirliklerinin gelecekte de devam etmesini istiyoruz" dedi. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Altuğ Atalay, Türkiye'de su ürünleri sektörünün kısa sürede başarıya ulaştığını söyleyerek, bu başarının devam etmesi için Bakanlık olarak gereken desteği vereceklerini vurguladı. Açılışta konuşma yapmayan Başkan Azizi Kocaoğlu basın mensuplarına “Balıkçılık sektörünün büyüyeceğine inanıyorum. Bu fuarın balıkçılık sektörünü buluşturmasını diliyorum. Girişimciler ve balık üreten sektöre faydalı olmaya çalışacağız" dedi.
Konuşmaların ardından "8. Uluslararası Su Ürünleri İhracat ve İşleme Akuakültür ve Balıkçılık Teknolojileri Fuarı" ziyarete açıldı. Başkan Aziz Kocaoğlu, açılışın ardından davetlilerle birlikte stantları gezerek katılımcıları ziyaret etti. Kocaoğlu, ikram edilen balık ürünlerinden yapılan yemeklerin tadına baktı. Stantlarda bulunan köpekbalığı, orkinos maketleri ile tıbbi sülük, kerevit ve balık türlerini inceledi.
FUARDA 158 FİRMA VAR
Su ürünleri işleme firmalarının, ihracatçıların ve balık çiftliklerinin taze ve işlenmiş su ürünlerini sergilediği fuarda aralarında Norveç, Almanya, ABD, İspanya, İngiltere, Vietnam'ında yeraldığı 24 ülkeden 158 firma katıldı. Yem ve otomatik yemleme sistemleri, akuakültür ekipmanları, su ürünleri işleme ve ambalaj makineleri, soğutma sistemleri, buz makineleri, aşı, ilaç ve dezenfektanlar gibi su ürünleri sektörünün ihtiyaç duyduğu geniş bir ürün yelpazesi de tanıtılıyor. Uluslararası bir ihtisas fuarı olarak su ürünleri sektörü profesyonellerini bir çatı altında toplayan "Future Fish Eurasia", alanında sadece Türkiye'nin değil, yakın coğrafyanın da en önemli organizasyonlarından biri kabul ediliyor. Fuar 4 Haziran Cumartesi günü son bulacak.
İZMİR (DHA)
foto