Sorunlar çözüm oldu

Güncelleme Tarihi:

Sorunlar çözüm oldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2019 11:37

Çevre sorunlarına inovatif yaklaşan bir grup lise öğrencisinin projesi dünya markası olma yolunda ilerliyor.

Haberin Devamı

Atık yönetimi, sağlık ve şefkati birleştiren proje, Türkiye’yi uluslararası alanda temsil edecek yarışma için finale kaldı. Çevreye duyarlı öğrenciler ve paydaşlarını heyecanlandıran sosyal sorumluluk projesi örnek olacak nitelikte olduğu konuşuluyor. İzmir Mavişehir Okyanus Koleji’nden 5 lise öğrencisi ve bir öğretmen 7 ay önce bir ekip oluşturdu. Çevre gönüllüleri Sbarkofhope adı altında bir çalışma başlattı. Amaçları toplum sorunlarına çözüm olacak bir projeyi hayata geçirmekti. Proje Koçu Matematik Öğretmeni Binnur Yılmaz öğrencilerinin ayrı ayrı çevrelerindeki sorunları tespit etmelerini ve çözüm önerilerini sunmalarını istedi. Sbarkofhope adındaki grup üyeleri 4 haftalık bir araştırma sürecinin ardından bir araya geldikleri ilk sunumlarında 3 probleme odaklandı. Mobilya atıkları, Evsiz hayvanlar, Sokak hayvanlarının sağlığı ve Bulaşıcı hastalıkları ana sorunlar olarak belirlendi. Her bir öğrenci sunuma kendi tespit ettiği çevre sorununa çözüm önerisi ile katılmıştı. Proje Koçu Yılmaz öğrencilerinden ikinci sunumları için birlikte belirledikleri 3 ana soruna inovatif bir yaklaşımla ortak çözüm üreterek katılmalarını istedi. İkinci sunumlarına öğretmenlerinin değiştirdiği bakış açısı ile hazırlanan öğrenciler sorunlara inovatif bir yaklaşım sergilediler.

Haberin Devamı

Sorunlar çözüm oldu


Grubun üyesi olmaktan duyduğu heyecanı dile getiren Ela Çınar “Hepimiz birer çevre gönüllüsüydük. Ama Proje Koçu öğretmenimizin koordinasyonunda sorunlara bütüncül bakmasını, entegre çözümler üretmesini öğrendik. Sokak hayvanlarının barınma konusunda çok sağlıklı evlere sahip olmadığı, bundan kaynaklı bulaşıcı hastalıklarınların yaygınlaştığını tespit ettik. Mobilya atıklarından kulübe yapmanın, kedi ve köpek mamaları o kulübelere ulaştırmanın sorunların koordine edilmesiyle ortaya çözümün çıktığını tespit ettik” dedi.


Sorunlara en doğru yaklaşımı sergilemek için işin uzmanlarından destek aldıklarını belirten grup üyesi Aleyna Aytar “Mobilya imalatçıları, Tasarımcılar ve Hayvan sağlığını bilen uzmanlara ihtiyacımız vardı. İzmir Büyükşehir ve Karşıyaka Belediyesi Veteriner İşleri Şube Müdürlüğü ve İzmir Veterinerler Odası Başkanı Gökhan Özdemir’den sokak hayvanlarının barınaklarının nasıl olması gerektiği bilgisini aldık. İzmir Mimarlar Odası yayın sekreteri Çiçek Tezer ve mimarımız Andree Sonad Karaveli den çevrede görüntü kirliliği oluşturmadan yapılabilecek barınakların tasarımları konusunda bilgi aldık. İzmir Mobilyacılar Odası atıkların toplanması ve montajının yapımı konusunda bize bilgi verdi” şeklinde konuştu.
Projeleri için kamuoyu desteği oluşturmak için bir dizi faaliyet gerçekleştirdiklerini belirten Ulaş Kozan “Projemizin bilinirliğini arttırmak ve desteklerini arttırmak için fikir birliği yaptık. Broşürler oluşturup dağıttık. Sosyal Medyada Bannerlar paylaştık. Pet İzmir 2019 Fuarında projemizi tanıttık. Katılan dernek ve hayvan severlere anlattık. Karşıyaka Belediyesi atölyesinde kulübeleri imal ettik. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileriyle birlikte boyadık. Kulübeleri pilot böle olarak seçtiğimiz okulumuzun çevresine yerleştirdik” dedi.
Finale kalan proje hakkında bilgi veren Proje Koçu Matematik Öğretmeni Binnur Yılmaz, “Bu proje ile FPSPI(Future Problem Solving Program International) yarışmasının CMPS(Community Problem solving) katagorisine de katıldık. Amacımız sokak hayvanları hakkında doğru bilinen yanlışları belirleyip gerek beslenme gerekse barınma konusunda çözüm olmaktı ve bunu kendi tasarladığımız barınaklarımızla ön test-son test anketimizle geçerliliğini kanıtlamış olduk” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!