Soma maden faciası davasında, yargılama yeniden başladı (3)

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2016 16:57

Soma maden faciası davasında, yargılama yeniden başladı (3)

Haberin Devamı

BİLİRKİŞİNİN MTA RAPORU
Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 6'ı tutuklu 46 sanıklı davanın, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmasında, geçen Şubat ayındaki bilirkişi incelemesinden sonra yapılan karot sondaj numunelerinin sonuçları ortaya çıktı.
Bilirkişilerin gözetiminde Soma Kömür İşletmeleri ve TKİ görevlilerinin yaptığı korat sondaj çalışmalarında alınan numuneler özel poşet ve sandıklar içerisinde MTA'ya gönderildi. MTA uzmanlarının kamera kayıtları altında açtıkları sandıklardaki bazı örnek poşetlerininde, numune olmadığı, bazılarının ıslandığı, içinde su olduğu ve sondaj dışı örneklerin alındığı tespt edilip tutanak altına alındı.
YÜZDE 94 ORANINDA YANGIN VAR DENDİ
Ancak incelenebilecek numuneler üzerinde araştırmalarda, facianın yaşandığı ocağa ilişkini yeni sonuçlar elde edildi. Mahkeme dosyasına da giren MTA inceleme sonuçlara göre, sondaj çalışmalarındaki yer yapısı, parçalı, çatlaklı, boşluk içeren küçük kırıntılardan oluştu. Ayrıca olukları dolduracak bütün kömür parçaları, elde edilemedi. Bunun da, bölgenin yorgunluğunu, üzerinde daha önce çalışıldığını, faylı bir bölge olduğunu gösterdiği belirtildi. Bilimsel anlamda çatlakların, fayları, boşluklar ise eski üretim yerlerini işaret ettiği ifade edildi.
Ayrıca raporda yer alan topuklarda yapılan sondajlarda, tek ve bütün parça kömür elde edilememesinin, demir ile kauçuk parçalarına ulaşılmasının, topuğun tekniğe uygun olarak bırakılmadığını, topuk olarak nitelendirilen bölgenin yorgun, geçirgen ve parçalı karakterde olduğunu açıkça gösterdiği ifade edildi.
MTA tarafından verilen raporlara göre, incelenen kömür numunelerinin %6'sında (6 kez) oksidasyonun belirgin olmadığı, %1'inde (1 kez) belirgin bir oksidasyon geçirdiği, %64'ünde, (67 kez) kısmen oksidasyon izlerinin olduğunu, %12'sinde (13 kez) belirsin oksidasyon izlerinin var olduğunu, %3'ünin (3 kez) çok fazlaca oksidasyon izlerinin, %10'unun (10 kez) çok az oksidasyon izlerinin, %2'sinde (2 kez) oksidasyon izlerinin göründüğü yeraldı.
Rapor sonundaki değerlendirme de, karot sondaj çalışmaları içini alınan örneklerden %94'ünde oksidasyon saptandı. Mağdur ailelerin avukatları, elde edilen bu sonuçların sanıkların yargılanmalarında esasa teşkil eden savcılık aşamasındaki bilirkişi raporuyla da uyumluluk gösterdiğini söyledi.
CAN GÜRKAN, YENİDEN OTOPSİ DEYİNCE AİLELER İSYAN ETTİ
Bu arada verilen aradan sonra tekrar görülmeye başlanan duruşmada, tutuklu sanıklardan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan söz aldı. Önceki duruşmalarda olduğu gibi yargılanmalarına neden olan bilirkişi heyetinin raporunu eleştiren ve ocakta kömür yangını olmadığını savunan Can Gürkan, otopsi raporlarındaki 'kömür yangını' ibaresinin geçersiz olduğunu bunun için yeniden otopsi olabileceğini ima etti. Bununu üzerine salondaki ölen işçilerin aileleri büyük tepki gösterdi. Bu anlarda, Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, sık sık aileleri uyardı.
İki yıldır tutuklu olduklarını, bunun uzun bir süre olduğunu, bunun yanında suç vasfının da değiştiğini ileri süren Can Gürkan, "Burada bizlerin yargılanmasını sağlayan ifadelerin birçoğunun gerçek dışı olduğu ortaya çıktı. Bu da suç vasfının değiştiğini gözler önüne serdi. Bu duruşmada mahkeme heyeti olarak vereceğiniz karar bundan sonra davaya bakışınızı da ortaya koyacak. Eğer tutukluluğumuzun devamına karar verirseniz, bilirkişi raporlarına göre karar verdiğinizi düşüneceğiz" dedi.
BERATCAN CİNAYETİNİ ÖRNEK GÖSTERDİ
Can Gürkan, savunması sırasında, İstanbul'da kaybolduktan 15 gün sonra cesedi bulunan Beratcan cinayetini de örnek gösterdi. Beratcan'ı öldüren katil zanlısının ifadesine rağmen mahkemenin anne Türkan Karakütük'ü delil yetersizliğinden serbest bıraktığını söyleyen can Gürkan, kendileri hakkında verilen ifadelerinde duruşmalar sırasında yalan olduğunu ortaya çıktığını, delil kalmadığını öne sürüp tahliyesini istedi.
Soma Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru da ocakta metan sorunu bulunmadığını, metanlı alanda üretim yapmadıklarını, facianın da ne kömür yangınından ne de metan patlamasından olmadığını ileri sürdü. Ramazan Doğru da mahkemeden tahliyesini istedi.

Taylan YILDIRIM/İZMİR, (DHA) - 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!