Güncelleme Tarihi:
Türkiye’de kooperatifçilik öncelikle tarımsal alanlarda yoğunlaştı. Ancak yıllar içinde ekonomik ve sosyal gelişmeler neticesinde ortaya çıkan yeni ihtiyaçlar kooperatifçiliğin faaliyet gösterdiği alanları çeşitlendirdi. Bir sosyal girişimcilik modeli olarak tanımlanabilecek sosyal kooperatifler ortak iş yapma kültürünün geliştirilmesi, sosyal sermayenin artırılması, sosyal işlevlerin desteklenmesi, ve farkındalığının artırılması anlamında çok değerli.
Toplumsal faydayı odağına alan 12 İzmirli İş insanın bir araya gelmesiyle kurulan İzmir Sosyal Kalkınma ve İşletme Kooperatifi “ SKOOP” da Yaşam için elele mottosuyla Eylül 2021 de faaliyetlerine başladı.
Birleşmiş Milletler ’in sürdürülebilir kalkınma için küresel amaçları çerçevesinde çalışma programlarını hazırlayan SKOOP, ilk iki yıllık dönem için iklim ve çevre konularında projeler geliştirmeyi, bu konularda toplumsal bilinç ve farkındalığını artıracak, bununla birlikte özellikle genç kuşakların erken yaşta sosyal girişimcilik ve kooperatifçilik konularında gelişmelerine katkı sağlayacak işbirliklerini hedefine alarak çalışmalarına başladı.
SKOOP, toplumsal gönüllülüğü ilke edinmiş, farklı sivil toplum örgütlerinde uzun yıllar deneyim kazanmış kendi alanlarında çok değerli kamuoyu önderleri ve profesyonellerden oluşan Yönetim ve Danışma Kurulları ve Strateji, Fon, Kaynak Yaratma ve Kurumsal İletişim olarak oluşturulan çalışma grupları ile güçlü bir yapıya sahip. İzmir Sosyal Kalkınma ve İşletme Kooperatifi , hem oluşturduğu kooperatifçilik sistemi hem de özellikle yurt dışı fonlarını ülkemize çekerek kaynak yaratımı konusunda da örnek bir model yaratmayı amaçlıyor.
Ekim 2021 de kuruluşu gerçekleştirilen SKOOP üyeleri yeni yılı birlikte karşılayacakları ve aynı zamanda kuruluşlarını kutlayacakları “yılbaşı buluşmasında bir kez daha ” Yaşam için Elele dediler. 28 aralık 2021 de Küçük Kulüpte gerçekleştirilen etkinlik yönetim kurulu ve tüm komitelerin üyeleri katılımı ile gerçekleştirildi.
SKOOP Yönetim Kurulu Başkanı Işıl Nişli ”Ülkemizde az sayıdaki sosyal kooperatiften biri olan SKOOP ile sürdürülebilir bir toplumsal fayda ekosistemi yaratılmasına öncülük etmek için yola çıktık. Tek bir konuya odaklanmak yerine, dönemsel olarak, toplumsal kalkınma ve refahı tetikleyerek, tüm canlıları ilgilendiren konulara çözüm üretmeyi hedefleyen bir işleyiş modeli benimsedik. Çözüm odaklı projelerimizle “yaşam için elele” vererek toplumumuz için sürdürülebilir kalkınma hedefleri kapsamında çalışmalar yaratılmasına öncülük edeceğiz. Bu akşam yeni yıla girişimizi hem de SKOOP’un kuruluşunu kutlamış olduk.” dedi.
Bilgi Notu:
SKOOP Yönetim Kurulu Başkanı Işıl Nişli (Sosyal Girişimci Gönüllü), Işınsu Kestelli (İş İnsanı- İzmir Borsa Başkanı), Zeliha Jale Toprak ( İzmir Fransa Fahri Konsolosu), Celal Özlü ( Yeminli Mali Müşavir), Bilge Güre Turut (İş İnsanı), Barış Kaşka (Avukat), Ezgi Ulusoy Yılmaz (Profesyonel Yönetici ), Sırma Güven (İş İnsanı), Mahru Gürel (İş İnsanı ), Erçin Güdücü (Profesyonel Yönetici ), Mustafa Nafiz Delen (İş İnsanı), Cem Akdeniz (Tıp Doktoru) üyelerden oluşmaktadır.