Şimdi sıra Avrupa’da

Güncelleme Tarihi:

Şimdi sıra Avrupa’da
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2021 20:12

“Manisa Sultani çekirdeksiz üzümü tarihi ve geleneksel bazı sorumluluklar barındırıyor” diyen Özkasap, “Aynı zamanda bir sektörü temsil ediyor. Bu da insanımız, ekonomimiz adına bir sorumluluk demek” dedi.

Haberin Devamı

MANİSA Ticaret Borsası, 2019’da Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan ‘Coğrafi İşaret Tescili’ alınan Manisa Sultani çekirdeksiz üzümünün Avrupa Birliği’nde de tescil edilmesi için çalışmalarını hızlandırdı. AB Komisyonu’na başvuru süreci, kurumsal işbirliğiyle oluşturulan Teknik Hazırlık Komisyonu çalışmalarıyla yazılı nihai dosyanın tamamlanması aşamasına taşındı. Manisa Ticaret Borsası’nın koordinasyonunda bir araya gelen alanında uzman komisyon üyeleri, yapılacak başvurunun yazılı teknik içeriğinde Sultani çekirdeksiz üzümünün Manisa’yla Özdeşliğinin Avrupa Komisyonu’na da anlatılması üzerinde yoğunlaşacak. 2020’de pandemi tedbirleri nedeniyle saha çalışmalarına ara verildiği için takvim revizyonuyla 2021 Mart sonuna kadar tamamlanması planlanan başvuruda, dünya genelinde bir çeşit olarak kabul edilen Sultani çekirdeksiz üzümün gen ve üretim merkezinin Manisa olduğunu gösterir tarihi ve bilimsel kanıtlar, akademik ve istatistiksel veriler yer alacak.

Haberin Devamı

Şimdi sıra Avrupa’da

Şimdi sıradaki hedefimiz, bir süre önce de kamuoyuna duyurduğumuz üzere Manisa Sultani çekirdeksiz üzümü Coğrafi İşaret Tescili’nin, yine paydaşlarının da görüş ve destekleriyle üreticilerimiz, işletmelerimiz, ihracatçılarımız, Manisa ve nihayetinde Türkiye’nin beşeri ve ekonomik menfaatleri adına, en büyük dış pazarımız olan Avrupa Birliği’nde de tescil edilmesi.”

Şimdi sıra Avrupa’da

EN BÜYÜK DIŞ PAZARIMIZ

“Ülkemizde üretilen çekirdeksiz kuru üzümün her yıl ortalama yüzde 90’dan fazlası Manisa ve ilçelerinde yetiştiriliyor, işleniyor” Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, şu değerlendirmeyi aktardı: “Ülkemizin kuru meyve ihracatında gelir bazında başı çeken bu milli gelir kaynağının temelini Manisa sultani çekirdeksiz üzümü oluşturuyor. Tarihi, kültürel ve ekonomik olarak Manisa’yla özdeş bu milli gelir kaynağının ‘Coğrafi İşaret Tescili’ni 418 No’lu menşe adıyla Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde almıştık.

Haberin Devamı

Şimdi sıra Avrupa’da

KURUMSAL İŞBİRLİĞİ

TEKNİK Hazırlık ve Projelendirme Komisyonu adına Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Manisa Ticaret Borsası Genel Sekreteri Mutlu Karakaş, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Sacit İnan ve Özener Marka&Patent Danışmanlık Ofisi Kurucusu Huriye Kayabaşı Özener’in oluşturduğu heyetle; çalışmanın Manisa ve Türkiye adına amacının paylaşılması, Sultani çekirdeksiz üzümün Manisa’nın doğal ve beşeri faktörlerinden kaynaklanan karakteristiği, ayırt edici kalite kriterleri, üretim aşamaları gibi hususların görüşüldüğü kurum ve sektörde faaliyet gösteren ihracatçı işletme ziyaretleriyle de başvuru dosyasının son aşamasında eklenebilecek görüş, bilgi ve katkılar hakkında fikir alış verişlerinde bulunuldu. Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Akay Ünal, Saruhanlı Belediye Başkanı Zeki Bilgin, Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, Turgutlu Ticaret Borsası Başkanı Selçuk Temel, Salihli Ticaret Borsası Başkanı Yetiş Aksoy’un ziyaret edildiği görüşmelerde, AB tescil sürecinde ve sonrasındaki uygulamaların her aşamasında kurumsal işbirliğinin sürdürülmesi mutabakatına varıldı.

Haberin Devamı

KENTİN VERGİLERİ GÜÇLÜ

TESCİLLE oluşabilecek fırsat alanlarıyla ilgili Sadık Özkasap, şu bilgileri paylaştı: “Sektörde kullanılmayan iç ve dış pazar alanının işlem hacmine dahil edilmesi, oluşacak yeni pazarların stok regülasyonu fonksiyonuyla, katma değer ve milli gelir artışı sağlanması, hem üreticilerimizin hem de işletmelerimizin gelir istikrarını düzenleyici bir alt yapı sağlaması özetlenebilecek fırsat alanlarından bazıları. Sürdürülebilir ve izlenebilir ürün kalitesinin sağlanması, uluslararası taklitçilik ile mücadele, tarihi ve kültürel koruma, kırsal kalkınmaya katkı da süreçte hedeflediğimiz diğer faydalardan bazıları. Hedefe ulaşmada Manisa’nın geçmiş verileri güçlü. Bunun etkili bir şekilde anlatılması için ihtiyaç duyduğumuz komisyon oluşumuna gösterdikleri çok değerli ilgi ve üstlendikleri sorumluluk dolayısıyla komisyon üyesi değerli akademisyenlerimize ve uzmanlarımıza, ziyaretlerimizde samimi desteklerini bir defa daha gördüğümüz başta Manisa Valimiz Yaşar Karadeniz olmak üzere, tüm paydaş kurumlarımızın yönetimlerine teşekkürlerimizi sunuyorum. Sektörü ve Manisa Sultani çekirdeksiz üzümünü her sezon daha iyiye taşıyan; tüm üretici, tüccar ve ihracatçı işletmelerimize ise ayrı bir yer açarak teşekkürlerimizi sunuyorum.”

Haberin Devamı

KOMİSYONDA KİMLER VAR

TEKNİK Hazırlık ve Projelendirme Komisyonu’nda şu kurum ve isimler yer alıyor: “Manisa Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi, MCBÜ Teknokent Genel Müdürü. TOBB-Manisa Akademi Danışmanı Prof. Dr. Hüseyin Aktaş, MCBÜ Salihli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı, TOBB-Manisa Akademik Danışmanı Prof. Dr. Mahmut Kargın, MCBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Sezgin, Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, Manisa Valiliği AB ve Dış İlişkiler Bürosu Koordinatörü Ural Sevener, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ziraat yüksek mühendisi Sacit İnan, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ziraat mühendisi Mustafa Akdemir, Özener Marka&Patent Danışmanlık Ofisi Kurucusu Huriye Kayabaşı Özener ve Manisa Ticaret Borsası Genel Sekreteri Mutlu Karakaş.”

Haberin Devamı

BİR FIRSAT ALANI SUNUYOR

Çalışmanın bir sonraki adresinin en fazla ihracat yapılan Brexit ile AB’den ayrılan Birleşik Krallık olduğunu dile getiren Sadık Özkasap, çalışmaların nedenlerini şöyle özetledi: “Manisa Sultani çekirdeksiz üzümü hepimiz adına tarihi ve geleneksel bazı sorumluluklar barındırıyor. Fakat aynı zamanda bir sektörü temsil ediyor. Bu da insanımız adına, ekonomimiz adına bir sorumluluk demek ve çalışmada biz bunu üstleniyoruz. Bağ alanlarımız her yıl artarken, dış piyasa rekabet koşullarını da gözeterek yeni pazarlar bulmamız, mevcut pazarlarımızı gıda güvenilirliği ve kalitesi temelinde geliştirmemiz gerekiyor. Günümüzde gittikçe ağırlaşan rekabet koşulları ve değişen tüketim kalıpları, iç ve dış piyasalarda yer almak isteyen şirketleri ve kaynağa sahip şehirleri, daha fazla katma değer ve daha fazla pazar payı anlamına gelen güçlü markalar oluşturmaya zorluyor. Coğrafi İşaret Tescilleri de bu konuda bir fırsat alanı ve başlangıç noktası sağlıyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!