Güncelleme Tarihi:
İZMİR (AA) - ÖMER SÜT - Türkiye ve AB arasında yasa dışı göçün düzenli hale getirilmesi amacıyla imzalanan anlaşmanın ardından, en önemli göç noktalarından İzmir'in Çeşme ilçesindeki sığınmacı sayısında hızlı düşüş yaşandı.
Denizlerde can kaybının önüne geçilmesi, Avrupa'ya gitmek isteyen Suriyeliler için güvenli ve yasal yol açılması amacıyla yapılan anlaşmaya göre 20 Mart 2015'ten sonra Türkiye'den Yunanistan'a geçen göçmenlerin iade edilecek olması, Çeşme'deki sığınmacı sayısını gözle görülür oranda azalttı.
Çeşme Turistlik Otelciler Birliği Başkanvekili Yakup Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede sığınmacı sorununun ortadan kalkması için geri kabul anlaşmasının istikrarlı bir şekilde uygulanması gerektiğini belirterek son günlerde sığınmacıları açık alanlarda görmediklerini ifade etti.
Sığınmacıların ayrılmasının Çeşme turizmine fayda sağlayacağına işaret eden Demir, şöyle devam etti:
"Yaklaşan yaz sezonu öncesi güzel bir karar alındı. Geçişlerin belli standarda bağlanmasıyla ilgili olarak sığınmacılarda da bir rahatlama oldu. O yüzden Çeşme'yi terk etmeye başladılar. Görülen o ki turizm de bundan olumlu yönden nasibini alacaktır. AB ve hükümetimizin bu konudaki kararlılığı devam ederse Çeşme'de sığınmacı sorunu kalmayacak."
- Sakız Adası'na bakan koylarda son durum
Çeşme'de yasa dışı geçişlerin en yoğun görüldüğü koyların bulunduğu Musalla Mahallesi'nin muhtarı Önder Soma, Sakız Adası'na geçmek üzere ilçeye gelen sığınmacıların adaya bakan koylara yakın otel, pansiyon, park ve terkedilmiş binalarda konakladığını ancak son 2 günde sığınmacı yoğunluğunun büyük oranda azaldığını aktardı.
Sakız Adası'na bakan Çiftlikköy ve Pırlanta Plajı mevkilerindeki sığınmacıların bölgeyi terk ettiğini anlatan Soma, "Türkiye ile AB arasında yapılan anlaşma, ilçedeki sığınmacı nüfusu bir anda azalttı. Bu anlaşmanın yapılması, sığınmacıların bir daha buralara gelmeyeceği anlamına gelebilir. Birkaç gün öncesine kadar hangi caddeye, hangi köşe başına, nereye bakarsanız bakın her yerde sığınmacıları görüyordunuz. Durumları da içler acısıydı ama Çeşme tekrar eski günlerine döndü diyebiliriz" diye konuştu.
Soma, ilçede çok sayıda ölüme tanık olduklarını ve sığınmacıların Avrupa'ya güvenli yollardan geçmesini istediklerini belirterek anlaşmanın kesin çözüm olmasını umut ettiklerini vurguladı.
- Pansiyonlar boşaldı
Pansiyon işletmecisi Necip Muammer Uz, 30 yıldır turizmle uğraştığını, bu kış yaşananların bir benzerini görmediğini belirterek son 2 günde ilçedeki tesislerin normale dönmeye başladığına dikkati çekti.
Çeşme'deki tesislerin genelde kışın kapalı olduğuna ancak bu yıl sığınmacılardan gelen talep üzerine bazı pansiyon ve otellerin kapılarını açık tuttuğuna işaret eden Uz, tesislerin bu sefer turistleri değil umut yolcularını ağırladığını söyledi.
Anlaşmanın imzalanmasının hemen ardından Suriyeli sığınmacıların pansiyon ve otellerden ayrılmaya başladığını dile getiren Uz, "Alınan son kararlardan sonra Suriyeli kabul eden pansiyon ve otellerde yüzde 90 olan doluluk oranı yüzde 10'a geriledi. Bundan sonra da gelmelerini beklemiyoruz. Pansiyonumda 40 kişilik yatak kapasitem var, tüm kışı dolu geçirdim ama şu anda 3 kişi kaldı" dedi.
- Yardımseverler de şaşırdı
Çeşme'de sığınmacılara yardım için oluşturulan İmece İnsiyatifi gönüllülerinden Şafak Altun, son 2 günde sığınmacı sayısındaki düşüşün kendilerini de şaşırttığını ifade etti.
Her gün ihtiyaçlarını karşılamak üzere sığınmacıların konakladığı yerleri gezdiklerini anlatan Altun, "Sığınmacılara normalde günde 10 koli süt dağıtıyorduk, bugün 2 koliye düştü. Büyük bir azalma var. Yüzlerce insanın beklediği parklarda hemen hemen kimse kalmamış. Umarız bu anlaşma sorunu kökünden halleder" görüşünü kaydetti.