Güncelleme Tarihi:
Ses tellerinde Reinke ödemi neden oluşur?: Reinke ödemi, erkeklerde ve sigara içmeyen kişilerde de görülebilmesine rağmen, hemen her zaman sigara içen kadınlarda görülen bir rahatsızlıktır. Reinke ödemi gelişiminde en önemli etken sigara kullanımı olup aşırı ses kullanımının da etkisi olduğu düşünülmektedir. Gırtlak reflüsünün de Reinke ödeminin gelişiminde rol oynadığı düşünülmektedir.
Reinke ödemi hangi şikayetlere neden olur?: Reinke ödemi seste kabalaşma ve kısıklığa yol açar. Hastaların sesi, sigara kullanma miktarı ve süresiyle doğru orantılı olarak kalınlaşmakta ve kadın hastaların sesi, özellikle telefon görüşmelerinde erkek sesi ile karıştırılabilmektedir. Hastalarda ses kısıklığının yanında boğazda takılma hissi de sık görülen bir şikayettir ve ödemin artması ile hava yolunu daraltarak solunum sıkıntısına da yol açabilmektedir.
Reinke ödeminin tanısı nasıl konur?: Reinke ödeminin tanısı, ses tellerinin endoskopik muayenesi ile konur. Endoskopik muayenede Reinke ödeminin karakteristik bir görünümü vardır ve bu görünümün saptanması ile tanı netleştirilmiş olur.
Reinke ödeminin tedavisi nedir?: Ses terapisi ve mide koruyucu ilaçlar bir çok hekim tarafından tedavinin ilk basamağında tercih edilmelerine rağmen, maalesef tedavide başarı oranları düşüktür. Mikrocerrahi yöntemler kullanılarak yapılan ses cerrahisiyle ödemli dokuların alınması sonrasında hastalarda daha ince kadınsı bir sese ulaşılmakta ve hastanın solunum sıkıntısı düzelmektedir.
Tedavi sonrası Reinke ödemi tekrarlar mı?: Ameliyat sonrasında Reinke ödeminin tekrarlamasının en sık sebebi, hastaların sigara içmeye devam etmeleridir. Bu nedenle, ameliyat sonrasında hastalarımızı sigarayı bırakmaları konusunda teşvik ederek, profesyonel yardım almalarını sağlarız. Ameliyat sonrası sigarayı bırakan hastalarda Reinke ödemi genellikle tekrarlamaz.